Belediye Otobüsünde Kredi Kartı Bir Konya, Bir De Londra’da Geçiyor

Belediye Otobüsünde Kredi Kartı Bir Konya, Bir De Londra’da Geçiyor

Kredi kartının günlük hayata sağladığı kolaylıklara bir yenisi daha eklendi. Konya’da belediye otobüslerinde ücret ödemesi temassız kartlarla yapılıyor.

Kredi kartının günlük hayata sağladığı kolaylıklara bir yenisi daha eklendi. Konya’da belediye otobüslerinde ücret ödemesi temassız kartlarla yapılıyor. Uygulama halihazırda dünyada sadece iki şehirde yapılıyor; Konya ve Londra. Ancak iki şehir arasındaki bir fark Konya'yı bu anlamda öne çıkarıyor. Konya’da raylı sistemler de uygulamaya dahil ama Londra Metrosu'nda temassız kart kullanımı 2014’te başlayacak.

Bankalararası Kart Merkezi ile Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa yürüttüğü ‘Konya Ulaşım Projesi’ tanıtıldı. Proje ile Konyalılar kadar her yıl şehri ziyaret eden 2 milyon yerli ve 500 bin yabancı turiste de ceplerindeki temassız özellikli kartlarla toplu taşımadan yararlanma imkanı sunuluyor. Konya ulaşımına yeni bir soluk getiren proje Hilton Garden Inn Konya Oteli’nde gerçekleştirilen toplantı ile tanıtıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yahya Baş, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Dr. Soner Canko’nun katılımya gerçekleştirilen toplantıda ‘Konya Ulaşım Projesi’ hakkında ayrıntılı bilgi aktarıldı.

Konya’da 20 tramvay durağı ve 340 otobüs ile hizmet verilen şehiriçi ulaşımında temassız kartlara ek olarak NFC uyumlu cep telefonları ile de ödeme yapılabiliyor. BKM Genel Müdürü Soner Canko, toplantıda yaptığı konuşmada, Türk bankacılık sektörünün özellikle ödeme teknolojileri alanında dünyanın en yenilikçi pazarlarından biri olduğuna vurgu yaparak, Konya’daki uygulamayı ‘2023 Nakitsiz Ödemeler’ hedefi doğrultusunda gerçekleştirilen çalışmalar çerçevesinde Türk Ödeme Sistemleri Sektörü’ndeki yeni bir başarı olarak niteledi. Canko, temassız kartların yakın bir zamanda diğer illerde de toplu taşımada kullanılmasını hedeflediklerini belirterek, şöyle konuştu:

“Bu uygulama dünyada bir ilk. Eşi, benzeri yok. Başka benzer projeler olmuş olsa da buradaki pek çok açıdan değişik bileşenleri bir araya getiren ilk. Türkiye'de cüzdanlarda 14 milyon temassız kart var. Dünyada bu rakam 600 milyon. Uygulama sayesinde bu kartlar otobüs ve tramvaylarda kullanılabilecek. Pilot uygulama olarak Konya’da Haziran’da başladı. Şu an 9 banka aktif olarak katılıyor ama bütün bankalarla entegrasyon var. Her banka katılabilir. Kullanılmaya başladığından bu yana şehirde 173 bini geçen işlem sayısı gerçekleşti.”

Konya Belediye Başkanı Tahir Akyürek de bu projenin diğer illere örnek teşkil edeceğini belirterek, şehir halkının yanı sıra Konya’yı ziyaret eden turistlere de aynı kolaylığın sağlandığını ve böylece turizme her anlamda katkı sağlandığını belirtti. Akyürek, bir ilke öncülük etmenin mutluluğunu da yaşadıkarını ifade ederek, “Dünyada yaygın olarak kullanılmadığını bilmiyordum. Londra Belediyesi ile birlikte bir ilk. Orada da metrolarda kullanım 2014’te başlayacak. Biz de otobüs tramvay hepsinde kullanılıyor. Günlük kullanım bin 800 kişi. Minibüs ve taksilerde de kullanılması için çalışma yapılıyor.” diye konuştu.

Ulaştırma Bakan Yardımcısı Yahya Baş da dünyaya örnek olacak böyle bir uygulamada emeği geçen herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından plaket töreni yapıldı. Canko, projenin Dubai’de yapılan bir yarışmada finale kaldığını belirterek, buradan aldıkları final plaketini Başkan Akyürek’e takdim etti.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.