Barzani'nin Diyarbakır Ziyareti İhracatçıları Umutlandırdı

Barzani'nin Diyarbakır Ziyareti İhracatçıları Umutlandırdı

Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB) Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller İhracatçılar Birliği Başkanı Alican Yamanyılmaz, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak Diyarbakır'da yaptığı tem.

Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB) Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller İhracatçılar Birliği Başkanı Alican Yamanyılmaz, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak Diyarbakır'da yaptığı temasların, bu ülkeye ihracatı olan işadamlarını umutlandırdığını söyledi. Barzani'nin ziyaretinin barış sürecine de katkı yapacağına inandığını dile getiren Yamanyılmaz, 45 gün önce planladıkları Erbil gezilerinin bu temasların hemen arkasına denk gelmesininse çok anlamlı olduğunu dile getirdi.

AKİB Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller İhracatçılar Birliği öncülüğünde Mersin, Adana, Kayseri ve Kahramanmaraş'tan yaklaşık 60 işadamı, 18-21 Kasım 2013 arasında Irak'ın Erbil şehrinde düzenlenen Erbil Uluslararası Agroofood Fuarı'na katıldı. Heyette Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bülent Uğur Ecevit ve Yurtdışı Fuarlar Daire Başkanı Ahmet Şevket Yurt da bulunuyor. Birlik Başkanı Yamanyılmaz, yaptığı açıklamada ilişkilerin çok eski zamanlara dayandığı Erbil'in, geride bıraktığı zor günlerin ardından bugün ekonomik ve sosyal açıdan daha sağlam ve istikrarlı bir şehir haline geldiğine dikkat çekti. Irak'ın 2013 yılının ilk 10 ayında 9,4 milyar dolarla Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ikinci ülke konumuna ulaştığını, Türk müteahhitlerin de son yıllardaki yatırım üslerinden biri olduğunu söyledi. Erbil'in de Türk firmalarının ihracat veya üretim adreslerinden biri olduğunu belirten Yamanyılmaz, şöyle devam etti: "Bugün Türkiye'nin Irak'a yaptığı ihracatın yüzde 80'ini, Kuzey Irak'a gönderilen ürünler oluşturmaktadır. Bölgede gelirlerin artmasına paralel olarak ihracat da artış göstermiştir. Türk yatırımcılar için başta gıda ve hizmet sektörleri olmak üzere büyük bir potansiyel bulunmaktadır. Özellikle gıda ürünleri, büyük miktarda Türkiye'den gelmektedir. Burada gerçekleştirilecek ikili iş görüşmeleri, iki ülkeyi dahada yakınlaştıracaktır."

'SINIR KAPILARINDAKİ AKSAKLIKLAR GİDERİLMELİ'

Sınır kapılarında yaşanan aksaklıkların bir an önce giderilmesi gerektiğine dikkat çeken Alican Yamanyılmaz, "Sınır kapılarında bazı aksaklıklar olmasaydı, 2013 yılında en yüklü ihracat yaptığımız pazar olacaktı, çünkü bizim ihracatçımızla büyük ilgisi var. İkinci ve üçüncü kapının açılmasıyla bu pazarlar daha da artacaktır. 2014'te en çok ihracat yapacağımız ülke olacaktır." dedi.

'ADANA'DAN ERBİL'E DİREKT UÇAK SEFERLERİ BAŞLAMASI OLUMLU'

Adana'dan haftada üç gün Erbil'e direkt uçak seferlerinin başlamasının ihracatçıları sevindirdiğini de vurgulayan Yamanyılmaz, Erbil'in kendileri açısından Kerkük ve Musul'a açılmak için bir kapı olduğuna işaret etti. Bu tür etkinliklerle sadece Erbil değil, Musul, Kerkük ve Süleymaniye'deki ikinci planda kalmış ithalatçı ve işadamlarına da ulaşıp işbirliği yaparak, bölge ve ülke ihracatına katkı sağlamak istediklerini kaydetti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.