Barzani İle Anlaşma Sonrası Irak’a 2 Yeni Sınır Kapısı Geliyor

Barzani İle Anlaşma Sonrası Irak’a 2 Yeni Sınır Kapısı Geliyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin Irak sınırına 2 kapının açılması için mutabakata vardığını açıkladı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin Irak sınırına 2 kapının açılması için mutabakata vardığını açıkladı.

Habur Sınır Kapısı’nın ticareti karşılamaya yetmediği için Aktepe ve Ovaköy kapılarının açılmasına yönelik anlaşma 2009’da imzalanmıştı. Anlaşmaya Irak tarafından onay çıkmamıştı.

Açılması planklanan Ovaköy ve Aktepe’de 2 yeni sınır kapısı ve 3 yeni gümrük geçiş noktası oluşturulacak. Gülyazı’da bir tane, Hakkâri’de 2 tane açılması planlanan gümrük geçiş noktasının yapım çalışmaları yaında başlayacak. Bu 2 yeni sınır kapısının Ortadoğu, Kafkaslar ve Türkiye açısından ülke ticaretine önemli katkılar sunması bekleniyor.

HABUR ÇAYI ÜZERİNE DE 3. KÖPRÜ

Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı, yaptığı yazılı açıklamada Aktepe – Bacuka Kara Hudut Kapısı ile Habur – 3 Köprüsü’ne ilişkin olarak mutabakata varıldığını aktardı.

Irak merkezi hükümeti delegasyonu ile Kasım ayının son haftası veya Aralık ayının ilk haftasında Ankara’da görüşmeler yapılması Mutabakat Zaptı’nın imzalanması öngörülüyor.
Aktepe-Bacuka sınır kapısı konusunda uzlaşıldığını belirten Hayati Yazıcı, “Habur Çayı üzerinde bir köprü yapımı gerekmekte olup, kapının her iki taraftaki koordinatlı yer tespit işlemleri 2011 yılı Aralık ayı içerisinde tamamlanmıştır. Hudut kapısı tesisleri ile bu tesisler arasındaki bağlantı yollarının hududa kadar olan bölümlerinin inşasına başlanacaktır.” dedi.

Ovaköy-Karavala Kara ve Demiryolu Hudut Kapıları konusunda Irak tarafına öneride bulunulduğunu belirten Bakan Hayati Yazıcı, “Türkiye – Irak demiryolunun hududu geçeceği nokta üzerinde iki ülke demiryolları büyük ölçüde anlaşmaya varmış durumdadır. Gümrük hizmeti, demiryolunun Türkiye tarafındaki son istasyonda verilecektir. Kapıların kesin yer tespitinin yapılmasından sonra Hudut kapısı tesisleri ile bu tesisler arasındaki bağlantı yollarının hududa kadar olan bölümlerinin inşası için çalışmalara başlanacaktır.” diye konuştu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, Habur çayı üzerinde inşa edilecek 3. köprü için şu bilgileri verdi:

“Protokolün imzası için ülkemiz adına imza yetki kararı alınmıştır. Yeni köprünün inşa edileceği bölgede mevcut köprüler için de sorun teşkil eden nehir yatağı daralması sorunun çözülmesi amacıyla ülkemiz tarafından yatak temizliği çalışmaları yapılmış olup, benzer bir çalışma Irak tarafında da yapılmıştır. Protokolün imzalanmasının ardından ihale ve inşa işleri Karayolları Genel Müdürlüğü’nce gerçekleştirilecek, maliyet ise ülkemiz ile Irak arasında eşit olarak paylaştırılacaktır.”
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.