Bakan Yıldız: Dünyanın Kullandığını Biz Kullanmazsak Mahallenin Delisini Oynarız

Bakan Yıldız: Dünyanın Kullandığını Biz Kullanmazsak Mahallenin Delisini Oynarız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ocak ve Şubat aylarında soğuk hava dalgasının Türkiye'de etkili olacağını ve buna önlem olarak ek doğalgaz alımı yapacaklarını açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ocak ve Şubat aylarında soğuk hava dalgasının Türkiye'de etkili olacağını ve buna önlem olarak ek doğalgaz alımı yapacaklarını açıkladı. Türkiye'nin Hazar bölgesindeki enerji kaynaklarının taşınması konusunda Rusya dahil bölge ülkeleri ile işbirliği içinde olduğunu belirten Yıldız, Rusya'nın Güne Gaz iletim projesinin de bu anlamda Türkiye tarafından olumlu bulunduğunu söyledi. Yıldız, Türkiye'deki yerli kaynakların kullanımının enerji üretimi için hayati önemde olduğunu ifade ederek, çevreci kuruluşların hassasiyetini anladığını ancak bu kaynakların kullanılmaması durumunda Türkiye'nin 'mahallenin delisi' durumuna düşeceğini ifade etti.

Hazar Strateji Enstitüsü Forumu'nun Çırağan Sarayı'nda düzenlenen toplantısında katılan Bakan Yıldız, toplantıda yaptığı konuşmanın ardından basın toplantısını düzenledi. Katar seyahatinin ileri günlerde olumlu sonuçları olmasını beklediğini belirten Yıldız, bu ülkeyle 2 - 3 ay sürecek sıkı bir çalışma programı yapılacağını anlattı. Bakan Yıldız, Türkiye'de önümüzdeki aylarda beklenen soğuk hava dalgasıyla ilgili çalışma yapıldığını şu sözlerle açıkladı: "Ocak ve Şubat ayında bir miktar aşırı soğuklar olacak Buna karşılık Batı’dan Ege’den İzmir Aliağa’dan girmek üzere sıvılaştırılmış enerji ve doğalgaz siparişi verdik Katar’la. Bunun da takribi tutarı 350 milyon dolardır. Bizim doğalgazla ilgili herhangi bir arz sıkıntımız hamdolsun söz konusu değildir. Bütün noktalardan normal şartlar altında bu arzımızı sağlayabiliyoruz. İzmir bölgesinden de aynı şekilde basıncı dengelemek için bir sıvılaştırılmış doğalgazı alıp onu gazlaştırarak sisteme vereceğiz."

Basın mensuplarının İran ile enerji ilişkilerine yönelik sorusunu cevaplayan Yıldız, İran'dan alınan ham petrolle ilgili belli zamanlarda dalgalanma olduğunu ancak şu anda alınan miktarın artırılması ya da azaltılması yönünde bir karar bulunmadığını hatırlattı.Yıldız, "Mevcut plato dediğimiz bir dönemi yaşıyor Tüpraş. İran’dan aldığı petrolle alakalı konuda mevcut plato dönemi yaşıyor. Normal üretimle onu rafine etmeye devam ediyor. Bizim şuanda İran’la olan konuda hemen artırmaya herhangi bir ihtiyacımız bulunmamaktadır. Yaklaşık 12-13 ülkeden ham petrol tedarik ediyoruz. Bununla alakalı bağlantıları da Tüpraş yapmış durumda. İhtiyaç hissedilirse bunlar konuşulur. Ama ne düşeceği ne nede yükseleceği bir dönem yaşıyoruz." dedi.

TÜRKİYE BÖLGEDEKİ ENERJİ HATLARI KONUSUNDA OLUMLU TAVIR ALIYOR

Hazar bölgesinde enerji kaynaklarının iletim hatlarına ilişkin projelerde Türkiye'nin olumlu tavır takındığını Güney Koridor Enerji Projesi hakkında Türkiye’nin üstüne düşeni yaptığını belirten Yıldız, "Güney akım Karadeniz’den Türkiye’nin münhasır ekonomik sahasından geçen ve Avrupa’daki gaz arzıyla ilgili başlığı sivil bir projedir. Güney koridorda dört tane proje konuşuluyordu. Türkiye üzerine düşen görevi yapmıştır. Yapmaya da devam edecektir. Ama doğalgazı Avrupa Birliği alır mı almaz mı o konularda bizim herhangi bir fikrimiz olmaz. Rusya bu doğalgazın Türkiye’deki münhasır ekonomik sahasından aktarılmasıyla alakalı bir talebi olursa ki oldu bu konuda biz Rusya Federasyonunun işinin kolaylaştırılmasının doğru olduğuna inanıyoruz. Kararı tüketiciler versinler. Türkiye kararını verdi. Türkiye bu projelerin gerçekleşmesi için dediğim gibi olumlu duruşunu devam ettirecek’’ ifadelerini kullandı.

28 Avrupa Birliği ülkesi arasında en ucuz doğalgazın Türkiye tarafından satıldığını söyleyen Yıldız şöyle konuştu: ’’Bir dengeleme fiyat mekanizmasıyla beraber bu süreci yönetmeyi çalışıyoruz. Doğalgaz bizim 28 tane Avrupa Birliği ülkesi arasından en ucuz fiyatla aldığımız doğalgaz değildir. Ama 28 tane Avrupa Birliği ülkesi arasından en ucuz doğalgaz satılan ülke Türkiye’dir. Biz bunu nasıl yapıyoruz? Biz bunu yerli kömürümüzle, su kaynaklarımızla, jeotermalle, rüzgarla ve inşallah güneşin önünü açarak güneş yatırımlarıyla sağlamış oluyoruz. Rüzgar deyip geçmemek lazım. 2013 yılında rüzgar santralleri çalıştığı için 600 milyon dolar daha az doğalgaz ithal ettik. Bu çok önemli ve değerlidir. Su kaynakları çalıştığı için 4-5 milyar dolar doğalgazı daha az ithal ediyoruz. O yüzden ben vatandaşlarımızdan , sivil toplum kuruluşlarından ve çevreci örgütlerden bu noktaya da dikkat etmelerini istirham ediyorum."

BAĞDAT GEZİSİ

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ile Türkiye'nin yaptığı enerji anlaşmalarının hemen ardından Bağdat'a gittiğini söyleyen Bakan Yıldız, yapılan anlaşma metni üzerinde mutabık kalarak bu yolculuğa çıktığını, yaşanan pürüzlerin bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiğini hatırlattı. Yıldız, "Müzakereler içinde bu tür şeyler olur. Ama şunu söyleyeyim. Sayın Şehristani ile ( Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin enerjiden sorumlu yardımcısı) son derece samimi ve kardeşane bir görüşme yaptık. Gelişmeleri hep beraber izleyeceğizb" değerlendirmesinde bulundu.

Kuzey Irak ile merkezi hükümetin kendi aralarında rızalaşmalarını ve varlıkta birleşme olmasını arzu ettiklerini belirten Yıldız, bunun Irak için doğru olacağı kanaatinde olduklarını söyledi. Yıldız, "Eğer bu noktada istenen sonuca ulaşılamazsa yoklukta buluşulmuş olur. Çıkacak petrolün, doğalgazın Irak'ın normalleşmesine ve gelişmesine katkıyı simgelediğine inanıyoruz. Hiç bir şey çıkarmazsanız hiç bir geliriniz de olmaz bu bir tercihtir ama Irak bu konudaki tercihi daha önce petrol üretimini 7-8 milyar varil petrol hedefiyle ortaya koydu." dedi.

Taner Yıldız, çevreci kuruluşların yeni enerji yatırımlarının yapıldığı alanlara ilişkin çekinceleri olduğu yönündeki soruyu da, Türkiye'nin enerji politikalarının yönünün belli olduğu ve bundan geri adım atmalarının söz konusu olmadığı şeklinde cevapladı. Kuruluşların bu hassasiyetlerini anladığını ancak ülke olarak yerli kaynakları kullanmak istediklerinin altını çizen Yıldız, "Tema değil başka bir kuruluş diyor ki 'nükleer patlar'. E tamam onu yapmayalım. Kömür zaten isli paslı, onu da yapmıyoruz. Rüzgar zaten kuşları öldürüyor, doğalgaz ithal. Su kaynakları da doğayı bozuyor. Ben bir arkadaşıma samimi olarak şunu sordum; 'Ne yapmamızı istersiniz? diye. 'Ben o kısmına karışmam' dedi bana. Kimse bize yerli kaynaklardan enerji tüketimini çok görmesin." şeklinde konuştu.

ABD ve Çin'in enerji üretiminde büyük oranda kömür kullandığını da hatırlatan Yıldız, "Dünyada 7 milyar ton kömür tüketiliyorsa kusura bakmasınlar, kimse bize 1.8 milyar tonluk kömür kaynağımıza fazladan bakmasın, bu kabul edilemez bir şey. O zaman biz mahallenin delisini oynamış oluruz." diye konuştu.

İran'dan doğalgaz alımı sıralamasında ikinci ülkenin Türkiye olduğunu belirten Yıldız, İran'da Güney Pars sahasında yapılacak projelerde batılı şirketlerin çağrılmasını olumlu bulduklarını bunun da ileriye dönük olumlu sonuçları olacağını söyledi. Yıldız, İsrail ile de aynı şekilde siyasi fizibilitenin gerçekleşmesiyle birlikte ekonomik fizibilitelerin konuşulur hale geleceğini sözlerine ekledi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.