Bakan Yıldız: Çöpten Enerji Üretimi Çevre Hassasiyetinin Ölçüsü Olacak

Bakan Yıldız: Çöpten Enerji Üretimi Çevre Hassasiyetinin Ölçüsü Olacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, çöp ve atıklardan enerji üreten santralleri tüm şehirlere yaymak istediklerini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, çöp ve atıklardan enerji üreten santralleri tüm şehirlere yaymak istediklerini söyledi.

Polonya’da gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Yıldız, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la dün İsveç’te ziyaret ettikleri enerji şirketiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. “Çöplerden, atıklardan enerji elde etmek; Türkiye’nin çevreye gösterdiği hassasiyetin bir ölçüsü olacak.” diyen Yıldız, “Türkiye’deki bütün çöplerden elde edeceğimiz enerjiyi biz normalde bir santralden elde edebiliriz. Önemli olan, çevreyi temiz tutmak. Mamak çöplüğünde 20 yıl önce ölen insanları düşününce bunun daha anlamlı olduğunu görüyorsun.” şeklinde konuştu.

Atıklardan enerji üreten santrallerin bazı büyükşehirlerde mevcut olduğunu hatırlatan Bakan Yıldız, şunları söyledi: “Çevre hassasiyetini gözeten enerji yatırımlarını yapmamız lazım. Çöpü ve bütün atıkları değerlendireceğimiz enerji tesislerini bütün illerde kurmamız lazım. Her insan gümde ortalama 1 kilogram atık üretiyor. Bunların her birini arıtarak enerji elde etmek mümkün. Yalnızca İstanbul’dan 4,5 milyon ton civarında çöp çıkıyor. İstanbul’da elde edilecek enerji bir ilçenin elektriğini karşılamaya denk geliyor. Ama önemli olan elektrik elde etmekten ziyade çevrenin daha temiz bırakılmış olması.”

Bakan Taner Yıldız, 60 kilogram çöp dönüştürüldüğünde geriye yaklaşık 1 kilogramlık atık kaldığını dile getirdi.

İsveç’te tanıtılan dalga enerjisiyle ilgili teknolojinin daha da gelişmesi ve ticarileşmesini bekleyeceklerini dile getiren Yıldız, binaların kendi enerjisini ürettiği sistemlerle ilgilendiklerini kaydetti. Bakan Yıldız, “Yalıtımıyla giderlerini azaltabilecek yapıyı kurgulamamız lazım. 1 Ocak 2011’den itibaren yalıtımı olmayan binaya ruhsat verilmiyor. Türkiye enerji verimliliğini inşallah çözecek.” dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.