Bakan Çelik: Kıdem Tazminatı İçin Pazartesi 'Üçlü Danışma Kurulu' Toplanacak

Bakan Çelik: Kıdem Tazminatı İçin Pazartesi 'Üçlü Danışma Kurulu' Toplanacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatı konusunda taraflarla defalarca bir araya geldiklerini, fakat bir uzlaşma çıkmadığını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatı konusunda taraflarla defalarca bir araya geldiklerini, fakat bir uzlaşma çıkmadığını söyledi. Çelik, “Son kez pazartesi günü Çalışma Bakanlığında saat 11.00’de taraflarla üçlü danışma çerçevesinde bir araya geleceğiz. Bir uzlaşma çıkarsa, çıkan uzlaşma çerçevesinde sizleri bilgilendiririz. Eğer uzlaşma çıkmayacaksa, Sayın Başbakanımızın talimatları bu istikametteydi, 'uzlaşma çıkana kadar çalışmaya devam edin’ dediler. Pazartesi günü bunu arayacağız ve uzlaşma var mı yok mu, bunu hep birlikte görmüş olacağız.” dedi.

Bakan Çelik, Ankara Müftüsü Prof. Dr. Mefail Hızlı’yı ziyaretinde basın mensuplarının sorularının sorularını cevapladı. Kamu Başdenetçiliği’nin intibak ile ilgili SGK’ya gönderdiği tavsiye kararını değerlendiren Çelik, şunları söyledi: “Kamu Başdenetçiliği’nin kararı geldi. Bildiğiniz gibi sosyal güvenlik kurumları 2000’den önce 3 kurum olarak hizmet veriyordu. Bunların birleştirilme zorunluluğu var idi. Reformla 3 birimi birleştirdik ve tek çatı altında hizmet verir hale getirdik. Ağırlıklı olarak 2000 öncesinde emeklilik sistemimizle ilgili çok müdahalelerle aynı şartları taşımalarına rağmen farklı emeklilik maaşı alan emeklilerimiz maalesef ortaya çıktı. Bunları giderme konusunda intibak düzenlemesini yaptık ve 2000’in öncesi yoğun yaşanan sorunları ortadan kaldırmış olduk.”

“HUKUKİ DEĞERLENDİRMENİN ARDINDAN CEVAP VERECEĞİZ”

Bugün vatandaşların 2000 yılı sonrası taleplerinin Kamu Başdenetçisi tarafından kendilerine bir tavsiye şeklinde geldikten sonra ilgili hukuk birimlerine gönderdiklerini kaydeden Çelik, 1 aylık bir sürenin olduğunu, bu süre içerisinde çalışmanın tamamlanacağını bildirdi. Yapacakları değerlendirmeyi ilgili kuruma ileteceklerini aktaran Çelik, hukuki bir değerlendirme yapılırken, muhtemel neticeler üzerinden bir değerlendirme yapmanın doğru olmayacağını ifade etti.

Kıdem tazminatı konusunda gelinen nokta hakkında bilgi veren Çelik, şu ifadeleri kullandı: “Bu konuda belki sağlıklı bir bilgilendirme olmadığı için, yaşanan sorunlar konusunda sağlıklı bir iletişimde sağlanamadığı için herkes kendi dünyasına göre bir değerlendirme yapıyor. Çalışma bakanı olarak, kıdem tazminatı çalışanlar açısından özellikle de alt çalışanlar için çok ciddi sorun oluşturmakta. Memnun olan kesim kamu güvencesi altında çalışanlar. Ayrıca daha kurumsal firmalarda kıdem tazminatı konusunda sorunu yok. Ama bizim işletmelerin çoğu KOBi düzeyinde olduğu dikkate alınırsa, birçok işçimizin kıdem tazminatı alamama sorunu ile karşı karşıya olduğunu biliyoruz.”

KIDEMDE UZLAŞMA ARANACAK

Hükümet programlarında fon uygulaması ile işçi-işveren arasındaki bu ihtilafı ortadan kaldırmak istediklerinin altını çizen Bakan Çelik, “Direkt olarak nasıl aylık ücretini alıyor ise fon hesabına da tazminat sürekli olarak yatsın. Böylece işçi-işveren arasında tazminatı kavgası ortadan kalksın anlayışı ile fon hesabına geçelim diye taraflara teklifimiz oldu. Bu konuda farklı değerlendirmeler var. Biz nihai olarak artık Kasım ayının ilk haftası bitsin istedik. Taraflar defalarca bir araya geldiler. Son kez pazartesi günü Çalışma Bakanlığından saat 11’de taraflarla üçlü danışma çerçevesinde bir araya geleceğiz. Bir uzlaşma çıkarsa, çıkan uzlaşma çerçevesinde sizleri bilgilendiririz. Eğer uzlaşma çıkmayacaksa ki Sayın Başbakanımızın talimatları bu istikametteydi; uzlaşma olmuyorsa ‘uzlaşma çıkana kadar çalışmaya devam edin’ dediler. Pazartesi günü bunu arayacağız ve uzlaşma var mı yok mu, bunu hep birlikte görmüş olacağız.” açıklamasında bulundu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.