'Aynı Senaryo Yine Uygulamada, Süt İnekleri Kestirildiği İçin Et Bol Ve Ucuz'

'Aynı Senaryo Yine Uygulamada, Süt İnekleri Kestirildiği İçin Et Bol Ve Ucuz'

Bursa Uludağ Üniversitesi, Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.

Bursa Uludağ Üniversitesi, Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, Türkiye'de 3 - 4 yılda bir aynı senaryonun sürekli uygulamaya konulduğunu iddia ederek, "Yem ve saman gibi girdiler sürekli zamlanıyor ama süt para etmiyor. Üretici hayvanını doyuramadığı için milli servet niteliğindeki 9 bin liralık süt ineğini kestiriyor." dedi. Tayyar, piyasadaki et bolluğunun ve ucuzluğunun nedeninin, süt üretimi için beslenen hayvanlarının kestirilmesi olduğunu, bunun kısa vadede piyasaya rahatlama sağlasa da uzun vade de vatandaşa zam olarak döneceğine de dikkati çekti.

Kredi ödemelerinin zamanının geldiğini, besicilerin sütün para etmemesi nedeniyle ödeme sıkıntısı çektiğini belirten Tayar, şunları kaydetti: Süt para etmediği için vatandaşlarımız 8–9 bin liraya aldığı süt ineklerini kestirmek zorunda kalıyor. Hayvancılık politikaları gözden geçirilmeli. Genellikle 3-4 yılda bir, aynı film yeniden vizyona koyuluyor. Millet hayvancılığa yöneliyor, hayvan alıyor, hayvan sayısı artıyor. Sonra yem fiyatları, girdiler devamlı yükseliyor. Mazot yükseliyor, girdiler de yükseliyor. Piyasa doygunluğa geldikten sonra el fireni birden çekiliyor. Önce süt fiyatlarıdüşüyor. Bu sefer vatandaşın elinde hayvan var, satamıyor, süt para etmiyor. Vatandaş işin içinden çıkamıyor. Bu sefer altın yumurtlayan ineğinin karnını doyuramadığı için 30-40 kilo süt veren ineğin sütü 25 kiloya düşüyor. Sonra da hayvanını kestirmek zorunda kalıyor, doğru mezbahaya."

PİYASADA ET BOL AMA…

Piyasalarda bir et bolluğu olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Tayar, şöyle devam etti: “Bu et, süt hayvanlarının kesilmesi sonucu piyasaya girdi. Ayrıca kış mevsiminde masraflar arttığı için aileler tarafından fazla et alımı olmuyor. Bu sebeplerden dolayı et fiyatları sabit. Ancak bu durum çok uzun süre devam edemez. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından aylık et ve süt verileri bu duruma dikkat çekiyor. Kırmızı et üretimi artıyor, çiğ süt üretimi düşüyor."

TÜİK’in verilerine göre, kırmızı et üretiminde özellikle sığır eti üretimindeki artış olduğunu anlatan Prof. Dr. Tayar, bu yılın ilk 9 ayında 546 bin 108 ton sığır eti üretildiğini, geçen yıl aynı dönemde 482 bin 244 ton, önceki yıl ise 422 bin 847 bin ton etin piyasaya sunulduğunu dile getirdi. Et oranlarındaki artışın inek kesimlerinden kaynaklandığını, bunun da sıkıntıya yol açacağına işaret eden Tayar şunları söyledi: "Kırmızı et üretimi artıyor ancak süt üretimi düşüyor. TÜİK verileri gözden geçirildiğinde bu yıl toplanan inek sütü miktarı 2012 ile karşılaştırıldığında Ocak ve Nisan ayları hariç 7 ay boyunca geçen yılın altında. Ayrıca Mayıs ayından bu yana süt miktarı 768 bin 696 tondan gerileyerek Eylül’de 594 bin 386 tona geriledi. Toplanan inek sütü miktarı eylül ayında birönceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,9 azaldı." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.