Aydın'da Zeytinyağı Tanıtımı İçin Lokma Döküldü

Aydın'da Zeytinyağı Tanıtımı İçin Lokma Döküldü

Aydın’da sivil toplum kuruluşlarının işbirliğiyle zeytinyağı talebinin arttırılması için 8 bin kişilik lokma döküldü.

Aydın’da sivil toplum kuruluşlarının işbirliğiyle zeytinyağı talebinin arttırılması için 8 bin kişilik lokma döküldü. Aydın Ticaret Odası (AYTO), Sanayi Odası (AYSO) ve Ticaret Borsası (ATB)'nın ortak etkinliğinde, zeytinyağıyla pişirilen lokmalar büyük ilgi gördü.

Aydın’ın önde gelen tarım ürünlerinden zeytin ve zeytinyağını tanıtmak için sivil toplum kuruluşları işbirliği yaptı. Merkez Bey Camisi önünde zeytinyağıyla pişirilen lokmalar, üzerine pekmez dökülerek vatandaşlara dağıtıldı. Lokma hayrının zeytinyağıyla yapılması tavsiye edilirken ilk kez zeytinyağlı ve pekmezli lokma yiyen vatandaşlar lezzetini beğendi. Zeytinyağını yerel, ulusal ve uluslararası alanlarda tanıtmayı amaçladıklarını belirten AYTO Başkanı Hakan Ülken, “Zeytinyağımızı tanıtmaya yönelik adımlardan ilkini başlattık. Bu etkinlikte kültürel ve geleneksel damak tatlarımızdan biri olan lokmanın, aynı zamanda zeytinyağıyla pişirilebileceğini gösterdik. Bu sayede gıda sektöründe zeytinyağının teşvik edilmesini de amaçlıyoruz. Aynı zamanda birlikte hareket ederek, kentin yöresel ürünlerini ve akla gelen ticaret ve sanayi alanındaki tüm ürünlerimizin tanıtılmasına katkı koyuyoruz.” dedi.

Türkiye’de en fazla zeytin ağacı varlığına sahip şehrin Aydın olduğunu kaydeden AYSO Başkanı Mehmet Yunus Şahin ise, “Kentimizde 22,5 milyon ağaç ve 2,5 milyon yetişecek ağaç olmak üzere toplam 24,5 milyon zeytin ağacımız olacak. Zeytinyağı, ülkemizde yeterince tanınmış değil. Anadolu’da tohumlu yağlar, zeytinyağı olarak biliniyor. Kişi başı üretim, 1 kilodan 1,5 kiloya çıkarıldı. Bunun kişi başına 2 kiloya çıkarılması hedefleniyor. Ege İhracatçılar Birliğimiz'in bunu sağlamak için yoğun faaliyetleri var, ben de orada görevliyim. Önce Türkiye’ye, sonra da tüm dünyaya zeytinyağının önemini anlatmamız gerekiyor. Biz de elimizden geleni yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

Zeytinyağının Sağlık Bakanlığı’nca desteklendiğini söyleyen ATB Başkanı Adnan Bosnalı da bütün kesimlere tanıtmayı amaçlarını dile getirerek, “Türkiye’de tüketim kişi başına 1 kiloydu, 1,5 kiloya çıktı. Başka bitkisel yağları 18 kilo tüketebiliyorsak, zeytinyağı tüketimini en az 5 kiloya çıkarmalıyız. Tüketimi arttırırsak, üreticinin yaşadığı sorunlar ortadan kalkacak. Bunu öncelikle kendimiz tüketmemiz gerekir. Petrolden sonra en fazla harcamayı bitkisel yağlar için yapıyoruz. Dolayısıyla güzelim zeytinyağımızı satıyoruz. Bitkisel yağ yiyeceğimize, bundan sonra zeytinyağı yiyelim. Gıda ürünlerini zeytinyağıyla yapalım ve sağlıklı olalım.” dedi.

Zeytinyağlı lokma hayrına Aydın Genç İşadamları Derneği Başkan Ufuk Hüseyin Devrim, odaların yöneticileri ve diğer vatandaşlar da katıldı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.