Asgarilik sadece ücrette mi?
Şu günlerde kamu oyunun gündemi asgari ücret. 2018 yılında geçerli olmak üzere açıklanan asgari ücret, çalışana göre az iken, işverense yeterli buluyor.
Peki dünya genelinde durum nasıl diye araştırma yapacak olursak, çok çeşitli rakamlarla karşılaşıyorsunuz. Gelişmemiş ülkelerde 80 Dolar’dan başlıyor, kalkınmış ülkelerde ise rakamlar daha tatmin edici düzeyde olup, 2 bin Dolar’a kadar çıkıyor. Biz de ise yeni yapılan iyileştirme ile 425 Dolar civarında. Elbette Türkiye şartlarında bir ailenin rahat geçinmesi için kafi miktar değildir.
Zira, hayat standartlarımız oldukça yükselmiş durumda. Akıllı cep telefonlarından tutunda, gençlerin giyim kuşamları, cafe giderleri derken, ciddi harcamalar yapılmakta. Gençler bunları yaparken asli vazifeleri olan eğitim, üretim, çok çalışma gibi mefhumlara hiç sıcak bakmıyor. Derslere asgarisi kadar çalışıp okulu tamamlama gayretinde.
Geçenlerde, bir televizyon programına katılan, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik; Türkiye’nin eğitim düzeyi ortalamasını ortaokul seviyesi olarak açıkladı. Çok düşük düzeydeyiz değil mi? Okulu sevmiyoruz, kitap, dergi, gazete okumayız o zaman nasıl gelişecek bu ülke? Kendimizi nasıl geliştireceğiz? Hepsi muamma.
Asgari dedik ya her şeyimiz asgari vaziyette. İnsani ilişkilerden tutunda, komşuluk, hısım-akraba, eş-dost ilişkileri hepsi aynı durumda. Günümüz insanları selam vermeyi bile külfet olarak görüyorlar.
Her zaman olduğu gibi en kolay olanı seçiyor ve sürekli şikayet ediyoruz. Oysa Rabbimiz bize şöyle emreder;
“Onun önünde ve arkasında Allah'ın emriyle onu koruyan takipçiler (melekler) vardır. Bir toplum kendilerindeki özellikleri değiştirinceye kadar Allah, onlarda bulunanı değiştirmez. Allah bir topluma kötülük diledi mi, artık onun için geri çevrilme diye bir şey yoktur. Onların Allah'tan başka yardımcıları da yoktur”. (Rad-11)
Keza, uhrevi yaşam tarzımızda da asgariyi tercih ediyoruz. Yapılan bir araştırmaya göre ülke nüfusunun sadece yüzde 5’i sürekli namaz kılıyor. Ekseriyeti Cuma’dan Cuma’ya namaz kılmayı tercih ediyor. Müslüman bir millet olmamıza rağmen tembellik edip, ibadetlerimizi de aksatıyoruz.
Bu şekilde geleceğimiz nasıl şekillenir? Muasır medeniyetler seviyesine nasıl ulaşılır? Bunun muhasebesini iyi yapmamız gerekiyor.
Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.