‘arap Ülkeleri, Gıda Açığını Türkiye'yle Giderebilir'

‘arap Ülkeleri, Gıda Açığını Türkiye'yle Giderebilir'

Tunus Ekonomi Ticaret ve Sanayi Bakanı Abdulvahap Moatar, Arap ülkelerinde gıda ve tarım ürünlerinde büyük açık olduğunu belirterek, “Türkiye, hem tarım hem de gıdada ileri düzeyde.

Tunus Ekonomi Ticaret ve Sanayi Bakanı Abdulvahap Moatar, Arap ülkelerinde gıda ve tarım ürünlerinde büyük açık olduğunu belirterek, “Türkiye, hem tarım hem de gıdada ileri düzeyde. Arap ülkeleri, gıda sorununu Türkiye'yle giderebilir. Türkiye’nin bu alandaki birikimlerinden istifade etmemiz gerekir.” dedi. Türk-Arap Ülkeleri İşadamları Derneği (TURAB) tarafından düzenlenen 1. Türk-Arap Gıda ve Gıda Teknolojileri İkili Görüşme Organizasyonu Gıda Zirvesi, İzmir'in Çeşme ilçesindeki Sheraton Otel’de yapıldı. Arap ülkeleri ziraat ve ticaret odaları başkanlarıyla 22 Arap ülkesinden ve Türkiye'den işadamlarının katıldığı zirvede konuşan Bakan Moatar, “Türkiye bu konuda çok ileride. Yardımlaşmaktan başka çaremiz yok.” dedi.

'ARAP ÜLKELERİNİN YILLIK GIDA AÇIĞI 35 MİLYAR DOLAR'

Arap ülkelerinin gıda güvenliği ve tedariki konusunda ciddi sıkıntılar yaşadığını dile getiren Moatar, “Gıda güvenliğinde düşüklük ve gıda konusunda büyük açıklığımız var. Bu alanda 2002 yılında 35 milyar dolar açıklık oluştu. Arap ülkeleri, bu büyük açıktan şikayetçi. Bu açığı kapatabiliriz. Türkiye bu konuda çok ileride. Zirai üretimde, gıda sanayisi teknolojisinde ilerledi. Bu güçten istifade etmemiz gerekir. Dinamik alanlar oluşturmalıyız. Türk ve Arap işadamları arasında güçlü köprü oluşturmalıyız. Gıda ürünlerinin fiyatları, 2002-2012 yılları arasında yüzde 200 arttı. Arap ülkeleri hububatın yüzde 50’sini, etin yüzde 18’ini, sütün yüzde 15’ini ithal ediyor. Diğer ürünlerde de ciddi miktarlarda ithalat var. Bu konuda özellikle Türkiye ile ilişki kurmalıyız. Yardımlaşmaktan başka çaremiz yok. Bu toplantı hareket noktamız olsun.” şeklinde konuştu.

İZMİR, TÜRKİYE'NİN TARIM ÜRÜNÜ İHRACATININ YÜZDE 20'SİNİ YAPIYOR

İzmir Valisi Mustafa Toprak ise ildeki tarım ve gıda sektörünü değerlendirerek, Arap diplomatlara ve işadamlarına bilgi verdi. En önemli sıkıntıların başında yeterli ve dengeli beslenmenin geldiğini belirten Vali Toprak, şöyle konuştu: “Tarım ve gıda sektörü kendi dinamiklerini oluştururken İzmir de söz sahibi konuma gelmiştir. İzmir hayvancılık, tarım ve gıda sektörünün birçok alanında lider konumundadır. İzmir’de faaliyette bulunan gıda işletmeleri, Türkiye’deki gıda işletmelerinin yüzde 5,7’sini ve istihdamın yüzde 9’unu oluşturmaktadır. Yılda 3,5-4 milyar dolar tarımsal ürün ihracatıyla Türkiye’deki tarımsal ürün ihracatının yüzde 20’sini karşılamaktadır. Türkiye’de gıda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sürekli denetleniyor.”

'İYİ İLİŞKİLERE RAĞMEN TOPLAM İŞLEM HACMİMİZ DÜŞÜK'

TURAB İzmir Şube Başkanı Sabuhi Attar ise, “Fırsatlarımız büyük. Türk-Arap şirketleri, uluslararası ülkelere örnek olacak. Türkiye, ekonomik gelişmelerde büyük yol katetti. Gıda sanayisi çok gelişti. Özellikle helâl gıda üzerine de uluslararası standartlara uygun gıda sunmaktayız.” dedi. Genel Başkan Vekili Sedat Kutlu da Türk ve Arap ülkeleri arasındaki toplam işlem hacminin, uzun çabalar ve iyi ilişkilere rağmen yüzde 5’in altında kaldığını, yüzde 10 ile 20 arasında olması gerektiğini vurguladı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.