"Amacımız İpekyolu Coğrafyasının Ekonomisini Yeniden Yükseltmektir"

"Amacımız İpekyolu Coğrafyasının Ekonomisini Yeniden Yükseltmektir"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, amaçlarının ipekyolu coğrafyasının dünya ekonomisindeki yerini yeniden yükseltmek olduğunu söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, amaçlarının ipekyolu coğrafyasının dünya ekonomisindeki yerini yeniden yükseltmek olduğunu söyledi. Azerbaycan'ın turizm beldesi Gebele'de İpekyolu Ülkeleri Arasındaki Ticaretin Kolaylaştırılması ve Geliştirilmesinde Gümrük İdarelerinin Rolü konulu 6. İpekyolu Forumu'na katılan Yazıcı, katılımcılara hitaben konuşma yaptı.

Açılış konuşmasını Azerbaycan Gümrük Komitesi Başkanı Aydın Aliyev'in yaptığı forumda, İpekyolu ülkeleri arasında gümrük geçişleri sırasında karşılaşılan sorunlar, çözüm yolları ve tecrübe paylaşımı masaya yatırıldı. Forumda 11 ülkeden gümrük bakanı veya muadili kuruluşların başkanları ile 5 uluslararası kuruluştan 33 temsilci katıldı.

Hayati Yazıcı da konuşmasında İpekyolu'nun Okyanus'un bir yakasında olan Çin’den diğer okyanuslara Akdeniz'e, Avrupa’ya kadar uzanan geniş bir coğrafyanın ekonomik atardamarı olduğunu söyledi. Yazıcı, İpekyolu projesinin gelecek vizyonuna dikkat çekerek, ''Şimdi yeni bir dönüşümün eşiğindeyiz. Bu dönüşüm; İpekyolunu geniş tren ağlarıyla,ulaşım hatlarıyla,gümrük kapılarıyla, enerji koridorlarıyla, doğal gaz boru hatlarıyla yeniden hayata geçirmenin ve bu coğrafyayı dünya ekonomisinde yeniden yükseltmenin çabasıdır. ''dedi.

Bakanlık olarak geliştirilen Kervansaray Projesi hakkında bilgi veren Yazıcı, söz konusu proje ile hedeflerinin sınır geçiş noktalarını modernize etmek, güzergah maliyetlerini azaltmak, gümrük idarelerinin etkinliğini arttırmak, ülkeler arasında ve uluslararası düzeyde işbirliğini geliştirmek olduğunu sözlerine ekledi.
Formun sonunda basına açıklamalarda bulunan Yazıcı, İpekyolu coğrafyasındaki ticaretin dünya ticareti içerisindeki payını artırmayı hedeflediklerini ifade tti.


Türkiye'nin öncülüğünde 2008 yılında başlayan İpekyolu forumu; Azerbaycan, Bulgaristan, Çin, Gürcistan, İtalya, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Sırbistan ve Özbekistan katılırken, Dünya Gümrük Örgütü (DGÖ), Asya Kalkınma Bankası, Türkçe Konuşan Ülkeler İşbirliği Teşkilatı ve Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği (IRU) destek veriyor.
6. İpek yolu Forumu'nun Azerbaycan'da yapılan oturumunun sonunda Gebele Beyannamesi imzalandı.


CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.