Altının düşüşü durdurulamıyor!

Altının düşüşü durdurulamıyor!

Altın, FED endişeleri ile, Haziran'dan bu yana en kötü aylık performansını göstermeye yönlendi.

Altın, ABD ekonomisindeki güçlenmeyle bereber Fed'in parasal teşvikleri azaltmaya başlayacağı spekülasyonunun metale yönelik güvenli liman talebini azaltması sonucu, üst üste üçüncü ayını da kayıpla geçmeye yöneldi.

 Spot altın, dün ons başına 1,244.13 dolardan işlem gördükten sonra, Singapur saati ile 12:55'te, 1,242.65 dolara geldi. Fiyatlar dün yüzde 0.5 yükseldi. Metal Kasın ayında yüzde 6.1 düştü ve 1,180.50 dolar ile 34 ayın en düşük seviyesini gördüğü Haziran ayından bu yana en kötü aylık performansına yönlendi. Fiyatlar bu hafta fazla değişmedi.
Altın bu yıl, Fed'in metalin 12 yıl süren yükselişine destek olan aylık 85 milyar dolarlık varlık alım programını daraltacağı endişesi ile yüzde 26 düştü. Bloomberg'in anketine katılan 18 analist, altın fiyatlarının gelecek hafta düşeceği, dokuz analist yükseleceği tahmininde bulunurken, üç analist nötr kaldı. Katılımcıların beklentileri iki haftadır aşağı yön ağırlıklı kaldı.
 
Çin'de bankaların kötü borçlarını satın almak için kurulan dört fondan birinin bir birimi olan Cinda Futures Co.!nun analisti Lv Jie, "Altın fiyatları, ABD ekonomik verileri ve para politikası tarafından dikte edilmeye devam ediyor," dedi ve "Özellikle Asya'dan gelen fiziki talep, yılsonuna yaklaşırken ve fiyatlar düşerken fena değil" şeklinde görüş bildirdi.
 
Çin'in Hong Kong'dan net altın ithalatı, bu hafta açıklanan verilere göre, geçen ay 129.9 ton ile tarihin ikinci en yüksek seviyesine çıktı. Şanghay Altın Borsası'nda, yüzde 99.99 saflıktaki altının işlem hacmi dün 18,521 kilogram ile 8 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.
 
İYİLEŞEN EKONOMİ
 
ABD'de bu hafta açıklanan veriler, işsizlik başvurularının beklenmedik bir şekilde düştüğünü ve öncü ekonomik göstergelerin ise üst üste dördüncü ayda da yükseldiğini gösterdi. Fed'in 20 Kasım'da açıklanan Ekim ayı toplantı tutanakları, ekonomideki iyileşme durumunda önümüzdeki aylarda varlık alımlarının azaltılabileceğini işaret etti.

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, 27 Kasım'daki seviyesi olan ons başına 1,237.90 dolardan 1,242.30 dolara geldi. ABD piyasaları dün Şükran Günü tatili nedeniyle kapalıydı ve dünkü işlemler takas nedeniyle bugün kayda geçirilecek.
 
Spot gümüş yüzde 0.2 yükselerek ons başına 19.7703 dolara yükseldi ve dünkü yüzde 0.3'lük kazancını genişletti. Metal üst üste beşinci haftasını da kayıpla geçmeye ve Nisan ayından bu yana en uzun süreli haftalık kayıp serisini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Gümüş bu ay yüzde 9.8 ile Haziran ayından bu yana en kötü aylık performansına hazırlanıyor.

Dün 8 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesini gören platin yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,364.53 dolara çıktı ve haftayı ve ayı kayıpla geçmeye yönlendi. Palladyum fazla değişmeyerek ons başına 721.95 dolarda kaldı ve iki aydır süren akzancını durdurmaya yöneldi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.