Altın dalgalı gidiyor

Altın dalgalı gidiyor

Düğün sezonunda hareketli günler bekleyen sarraf esnafı umduğunu bulamadı. Dünyada yayanan siyasal gelişmelerle altın fiyatının sabit bir çizgi takip etmemesi nedeniyle vatandaş altına rağbet etmedi. Vatandaş düğünlerde altın takmaktan ziyade para takmayı

Her yıl yaz mevsiminde sıkça yapılan düğünler nedeniyle işleri canlanan sarraflar bu yıl aynı canlılığı göremedi. Evlenenlerin sayısının azalmamasına rağmen düğünlerde artık altın ve döviz yerine Türk Lirası takılması sarrafların işini azalttı. Ekonomik durgunluğu atmak için gurbetçilerin tatile geldiği ve düğünlerin arttığı yaz aylarını iple çeken kuyumcular bu yaz umduklarını bulamadı. Altının yerini paranın alması ise altın fiyatlarının sürekli yükselmesi. Gramı 105-106 liraya kadar çıkan altın nedeniyle vatandaş, altına karşı bakışını değiştirdi. Her düğünde çeyrek altın veya bilezik takmaya alışan Türk Milleti, bu yıl para takmayı tercih etti.

Şu günlerde altının gramının 80 liraya kadar düşmesi sonucu piyasada yeniden bir kıpırdanma oluşturdu. Kıpırdanmadan dolayı işleri açılan sarraf esnafı, kırsal kesimdeki düğünlerin başlaması ile işlerinde haraketliliğin yeniden artmasını bekliyor.

Kurban Bayramı'nın ardından besiciler de altında haraketlilik oluşturmuş durumda. Hayvanlarını kurbanda satan besici esnafı, fiyatının düşmesi ile yatırım amaçlı altın almaya başladı. Bu durum ise altın piyasasında azda olsa canlılık oluşturdu.

SİYASİ GERİLİMLER ALTINA OLUMSUZ YANSIDI

Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Mustafa Dolmacı, altında uzun dönemdir inişler ve çıkışlar yaşandığını bu durumun da altın piyasasında durgunluğa neden olduğunu söyledi. Dünyadaki siyasi gerilimlerle birlikte altın piyasındaki dalgalanmanın kendilerini rahatsız ettiğini ve piyasada durgunluğa yol açtığını dile getiren Mustafa Dolmacı, şunları kaydetti: “Bin 800 dolar olan altının onsu, bin 300 dolara, 184 lira olan çeyrek altın, 147 liraya kadar düştü. Uzun dönemdir fiyatlar indi, çıktı. Amerika'daki, Fransa'daki, İtalya'daki, Yunanistan'daki, Almanya'daki kriz doğrudan dünya altın piyasasını etkiledi. Amerika'daki ekonomik paket onaylanacak mı onaylanmayacak mı tartışması sürürken, New York Borsası'ndaki düşüş altını neredeyse uçurdu. Yine Darphane'de yaşanan grevin uzun sürmesi iç piyasada olumsuzluğa yol açtı. Çeyrek altında 4-5 bin lira verdiğimiz işçilik primi 20 bin liraya yükseldi. Böyle olduğu için yatırımcılar altın almaktan vazgeçti.”

ALTIN FİYATLARI NORMAL SEVİYEYE İNDİ

Altın fiyatlarının şu an için düştüğünü ifade eden Dolmacı, “Altın fiyatı normal seviyelerde diyebiliriz. 140 lira olan çeyrek altının satış fiyatı 147 lira oldu. Yine Cumhuriyet altınının fiyatı da 566 lira alış, 590 lira satış oldu. Bundan daha aşağı düşmesini ise beklemiyoruz. Çünkü dünyadaki siyasi gerilim ve krizler devam ediyor. New York Borsası'nda yaşanacak ikinci bir gerilim fiyatları tekrar yükseltebilir. Tabii bu durum yatırımcıyı etkiliyor. Yüksek fiyattan altın alanlar tekrar altının yükselmesini bekliyor. Ne olur olmaz korkusu içinde olanlar da altın almıyor. Altın değiştirmek isteyenler bile yükselmesini bekliyor” dedi.

Düğünlerde altının yerini paranın almaya başladığını dile getiren Dolmacı, şu değerlendirmelerde bulundu: “Vatandaş altın yerine artık para takıyor. Düğünlerde altın geleneği yavaş yavaş kayboldu. Ancak fiyatların düşmesi ile altına rağbet yeniden artacaktır. Fakat kırsal düğünlerin piyasayı biraz daha hareketlendirmesini bekliyoruz. Çünkü fiyatlar düştü. Tabii ayçiçeği gibi ürünlerden çiftçiler ciddi derecede zarar etti. Ekonomik durumları olumsuz etkilendi. Böyle olunca kırsaldan da çok fazla olmasada bir haraketlilik bekliyoruz.”

SİYASİ GELİŞMELER ALTINI ETKİLİYOR

Aziziye Camii civarında Menekşe Kuyumculuk'un sahibi Mustafa Menekşe, yaz aylarının geçmesine rağmen düğünlerin çok fazla piyasada canlılık oluşturmadığını söyledi.

Altına talebin düşmesinde işsizlik ve halkın alım gücünün azalmasının yanısıra piyasalardaki dalgalanmalar neticesinde oluşan fiyat belirsizliği ve siyasi krizlerin de etkili olduğunu vurgulayan Kurtuluş, “Siyasi çalkantılar ve dünyadaki siyasi gelişmeler de altın piyasasını durgunlaştırdı. Özellikle Türkiye, Suriye ile savaşacak mı? Tartışmaları yatırımcıyı ihtiyatlı olmaya zorladı. Yatırımcılar siyasi gelişemeler ve fiyatanın hızla yükselmesi ile altın almaktan vazgeçti. Geçtiğimiz aylarda Amerika Birleşik Devletleri Senatosu ekomonik paketi onaylamasıydı altın yükselmeye devam edecekti. ABD'deki ekonomik rahatlama dünya piyasasında kısa sürede etkisini gösterdi. Diğer yandan Suriye krizinin de geçici süre aşılması sonucu altın 105-106 lira arasındayken şu anda 80 lira civarında. Bu durum piyasada yeniden bir canlılık oluşturdu” dedi.

DÜĞÜNDE ALTININ YERİNİ PARA ALDI

Küresel kriz, siyasi gelişmelerle birlikte artan altın fiyatının düğünlerdeki takı geleneğini de değiştirdiği anlatan Mustafa Menekşe, şöyle konuştu: "İnsanlar düğünlerde hediye için bilezikler, setler, çeyrek altın alabiliyordu. Artık çeyrek altın bile alamıyorlar çünkü fiyatı şu an da 145 lira. Bunun yerine 50-100 lira para takmayı tercih ediyorlar. Bunu da geçtik eskiden gelin ve damat düğündeki takılarını gelip değiştirirlerdi, şimdi borçlarını kapatabilmek için getirip satıyorlar. Bir anlamda ekonomik durumda piyasada altın haraketliliğini durdurdu diyebiliriz”

BESİCİLER ALTIN ALMAYA BAŞLADI

Son günlerde besicilerin altın almaya başladığını aktaran Menekşe, “Kurban Bayramı'nda hayvanlarını satan besiciler, fiyatın düşmesinden yararlanarak yatırım amçlı altın almaya başladı. İleride altın yükseldiğinde bozdurup kar elde edecekler. Besicilerin altın alması işlerde haraketlilik oluşturdu diyebiliriz. Tabii bu geçici bir durum. 1-2 hafta daha besicilerin altın alması devam eder. Bizim asıl beklentimiz kırsal kesimdeki düğünler. Harmanını ürününü kaldıran köylüler düğün hazırlıklarına başladı. Altının düşmesi ile kırsal kesimdeki düğünlerin piyasada hareketlilik oluşturmasını bekliyoruz. Altın düşmeye devam ettiği sürece canlılık devam edecek gibi ancak altının yeniden yükselişe geçmesi durumunda altın satışları yeniden düşecektir” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.