Almanya Merkez Bankası’ndan Asgari Ücret Uyarısı

Almanya Merkez Bankası’ndan Asgari Ücret Uyarısı

Almanya Merkez Bankası, asgari ücret uygulanması durumunda ülkede işsizliğin artacağı uyarısını yaptı.

Almanya Merkez Bankası, asgari ücret uygulanması durumunda ülkede işsizliğin artacağı uyarısını yaptı. Banka, aylık raporunda genel bir asgari ücret uygulamasının sakıncalarına dikkat çekti.

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), genel bir asgari ücret uygulaması durumunda ülkede işverenlerin daha fazla yük altında kalacağı ve böylelikle işçi çıkışlarının artacağı uyarısında bulundu.

Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokratlar (SPD) büyük koalisyon hükümeti kurulması durumunda 2016′dan itibaren asgari ücretin devreye konulması konusunda anlaşmıştı.

Alman otomotiv devleri söz konusu plana tepki göstermiş ve aksi halde üretim tesislerini Almanya dışına taşımakla tehdit etmişti.

Bu tepkinin ardından bir uyarı da Almanya Merkez Bankası’ndan geldi. Bundesbank, hazırladığı aylık raporda asgari ücret uygulamasına karşı çıktı.

Almanya’da halihazırda her altı çalşandan birinin asgari ücretin altında maaş aldığını kaydeden banka, bu kişilerin de asgari ücrete tabii olmasının işverenlerin maliyetini artıracağına dikkat çekti.

Frankfurt’ta tanıtılan raporda, bu gelişme sonrasında da krize giren firmaların işçi çıkaracağına vurgu yapıldı. Banka, ayrıca asgari ücret uygulamasının tüketici fiyatlarına da yansıyacağı ve bu nedenle de enflasyona yol açacağı öngörüsünde bulundu.

Ancak Bundesbank, Alman ekonomisinin geneli içinse iyimser tahminde bulundu. Raporda “Ekonomik büyüme önümüzdeki aylarda da devam edecek.” denildi, istikrarı zedeleyecek faktörlerin şimdilik bulunmadığına dikkat çekildi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.