Almanya, Hayvan Yemlerinde Antibiyotikten Vazgeçmiyor

Almanya, Hayvan Yemlerinde Antibiyotikten Vazgeçmiyor

Almanya’da geçen yıl hayvan yemlerinde bin 600 tondan fazla antibiyotik kullanıldı. Bu nedenle bakteriler direnç kazanırken, hastalıkların tedavisi de zorlaşıyor.

Almanya’da geçen yıl hayvan yemlerinde bin 600 tondan fazla antibiyotik kullanıldı. Bu nedenle bakteriler direnç kazanırken, hastalıkların tedavisi de zorlaşıyor.

Almanya’da hayvan yemlerinde antibiyotik kullanımı hız kesmeden devam ediyor. Geçen yıl itibariyle ülkedeki çiftliklerde 1619 ton antibiyotik, hayvan yemlerine karıştırıldı. Hayvanların hastalanıp ölmesini engellemek amacıyla çiftçiler tarafından kasdi olarak kullanılan antibiyotikler, zamanla bakterilerde direncin artmasına ve hastalıkların tedavisinde zorluklara yol açıyor.

ALMANYA, AVRUPA’DA İLK SIRADA

Federal Tarım Bakanlığı yetkililerinden Berhand Külhle, Almanya’nın antibiyotik kullanımında Avrupa’da ilk sırada yer aldığını kaydetti. Kühle, bu rakamı düşürmek için çıkarılan kanunun 2014 yılından itibaren yürürlüğe konacağını ve antibiyotik kullanımına sınırlama getirileceğini duyurdu.

Ülkedeki hayvan çiftliklerinde en fazla antibiyotik Aşağı Saksonya ve Kuzey Ren Vestfalya eyaletlerinde kullanılıyor. Söz konusu eyaletlerde sık sık gıda skandalları da patlak veriyor.

EN ÇOK TAVUK YEMLERİNDE KULLANILIYOR

Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü BfR de konuyla ilgili yaptığı araştırmada, antibiyotiklerin en çok tavuk yemlerinde kullanıldığını tespit etti. Kuruma göre, tavuklar 39 günlük süre içinde 10 gün antibiyotik alıyor. Bu hayvanları antibiyotik kullanımında inekler takip ediyor.

HOLLANDA, YARIYA İNDİRDİ

Hollanda’nın hayvan yemlerinde antibiyotik kullanımını yarı yarıya indirdiğini belirten Alman uzmanlar, Almanya’da da bu hedefe ulaşmak gerektiğine dikkat çekti.

Fazla antibiyotik kullanımının bakterilere direnç kazandırdığını ve bunun da insanlarda ortaya çıkan hastalıkların tedavisini güçleştirdiğini belirten BfR Başkanı Anderas Hensel, tüketicilerden bu konuda uyanık olmalarını istedi.

Hensel’e göre, hijyen kurallarına dikkat etmek de, hayvanlardaki bakterilerin insanlara geçmesine engel olmak için en iyi yöntemlerden bir tanesi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.