Alman Halkının Yüzde Onu Borç Batağında

Alman Halkının Yüzde Onu Borç Batağında

Almanya ekonomik kriz dönemini zorlanmadan atlatsa da halkın bir kısmının yaşadığı ekonomik kriz ürkütücü boyutlarda.

Almanya ekonomik kriz dönemini zorlanmadan atlatsa da halkın bir kısmının yaşadığı ekonomik kriz ürkütücü boyutlarda. Creditreform adlı bir şirketin araştırmasına göre ülkede neredeyse her on kişiden biri borç batağında. Bu şahsi borçlar o derece yüksek ki, Almanya halkının tamamına dağıtılması durumunda kişi başına ortalama 33 bin Euro borç düşüyor. Toplam şahsi borç miktarı ise 221 milyar Euro olarak hesaplanmış.

Araştırmaya göre borcunu ödeyemeyenlerin sayısı 6,58 milyon. Bu yıl borcunu ödeyemeyen insanların sayısı bir önceki yıl borcunu ödeyemeyenlerden 10 bin kişi az olsa da milyonlarla ifade edilen borçlu sayısı Alman ekonomisi için halen bir tehdit. Uzmanlar borçlu sayısındaki azalmayı iş piyasasındaki iyi gidişin yanı sıra düşük oranda sabit kalan faiz oranlarına bağlıyor. Ancak önümüzdeki yıla dair beklentileri arasında borçlu sayısının yine artacağı var.

2013 yılında bu borçlanma kategorisindeki liste başına Bremerhaven (yüzde 19,84), Offenbach am Main (18,61), Wuppertal (17,89) yerleşirken, listenin en altında ise Eichstätt (3,71), Erlangen-Höchstadt (4,63) ve Schweinfurt (4,81) gibi küçük şehirler yer aldı. Coğrafi sınıflandırmada Batı Almanya yüzde 11 ve Kuzey Almanya yüzde 10,69 ile başı çeken bölgeler olurken, en az borç batağında olanlar ise yüzde 7,2 ile Güneydoğu Almanya’da yaşıyor.

Aşırı borçlanmanın çok farklı sebepleri var. Bunları iki genel kategoride değerlendiren araştırmacılar ‚fakirlikten‘ dolayı borçlanma ve ‚daha çok lüks yaşam’dan dolayı borçlanmadan bahsediyor. Emeklilerdeki aşırı borçlanma düşük maaşa bağlanırken, yüzde 38 oranındaki kalabalık bir grubu oluşturan ve çocuğuna yalnız bakan anne veya babalar da yine fakirlik kategorisinde değerlendiriyor.

Uzmanların esas dikkat çektiği nokta ise tüketim hastalığı, doymak bilmeyen istekler ve sürekli daha lüks isteyen 30 yaş altı gençler. Girişimciliğe soyunup arkasını getiremeyen ve büyük borçlarla iflas edenler, cep telefonu ve otomobil alırken çeşitli kontratlarla kendilerini bağlayan ve daha sonra bunları ödeyemeyenler de borçlananlar listesinde önemli bir grubu teşkil ediyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.