Alman Enerji Devi Rwe, 6 Bin 500 Çalışanını İşten Çıkarıyor

Alman Enerji Devi Rwe, 6 Bin 500 Çalışanını İşten Çıkarıyor

Bundan kısa süre önce 10 bin çalışanı işten çıkarma tehdidinde bulunan Alman enerji devi RWE’nin kaç çalışanına çıkış vereceği resmen belli oldu.

Bundan kısa süre önce 10 bin çalışanı işten çıkarma tehdidinde bulunan Alman enerji devi RWE’nin kaç çalışanına çıkış vereceği resmen belli oldu.

Daha önce işten çıkaracağı çalışanlarının sayısını 20 bine kadar çıkaracağı iddia edilen şirketten yapılan son açıklamada rakamın toplamda 6 bin 500'ü bulacağı belirtildi. Bunların 4 bin 750’sinin Almanya’daki çalışanlar olacağı da kaydedildi.

Şirketin yaptığı açıklamada 2013 yılının ilk dokuz ayı içerisinde 39,9 milyar Euro’luk satış karıyla sonuçların bir önceki yıla göre aşağı yukarı sabit kaldığı belirtilirken, bunda özellikle uzun süren kış döneminin faydasının olduğuna vurgu yapıldı.Bunun dışında Rus Gazprom şirketinin RWE’ye yaz aylarında geri ödediği 1 milyar Euro’ya yakın paranın da büyük payının olduğu dillendirildi.

Ancak şirket 2014 yılında sonuçların büyük oranda geriye düşeceğini tahmin ediyor. Elektriğin, kullanıcı için hala pahalı olsa da, borsa da ucuzlaması enerji devlerini vuruyor. Bu nedenle enerji devleri 2014 yılı için büyük ölçüde tasarruf yapacaklarını duyurdular. Bu bağlamda 2016 yılına kadar 6 bin 750 çalışan işten çıkarılacak. Bunların büyük bir kısmının Alman çalışanların olacak olması Kuzey Ren Vestfalya (KRV) siyasilerinin de tepkisine yol açtı.

Konu hakkında dün bir basın açıklaması yapan Yeşiller KRV Meclis Grubu Başkanı Reiner Priggen RWE’nin gereğinden fazla yanlış yöntemlerde takılı kaldığını söyledi. Priggen bu denli büyük rakamda çalışanın çıkarılmasının kömür ocaklarına da etkisi olacağını söylerken CDU Meclis Grubu Başkanı Karl-Josef Laumann yaptığı yazılı açıklamada enerji dönüşümü döneminde RWE’nin iş piyasası modelinin gelecek için yararlı olmadığını ve şirketin büyük bir dönüşümün eşiğinde olduğunu kaydetti.

RWE’nin önümüzdeki yıllarda Avrupa piyasasında yer bulabilmesi için büyük değişimler yapması gerektiğini kaydeden Laumann, bunun siyasi desteği hak ettiğini dillendirdi ve eyalet hükümetinin yeni iş yerleri inşaa etmesi için gerekli çerçeveleri çizmesi gerektiğini söyledi.Bu hafta içinde diğer enerji devi Enbw de 2013 yılındaki hasılat sonuçlarını açıklamış, ilk dokuz ay içerisinde bunların yüzde 60 gerileyerek 234 milyon Euro’ya düştüğü belirtilmişti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.