Bayram Miroğlu

Bayram Miroğlu

AİLECEK İZLİYORUZ-3

AİLECEK İZLİYORUZ-3

Allah, bütün davranışlarda yumuşak ve anlayışlı olunmasından hoşlanır.” (Buhari,Edep,35.)

 

Aile bir toplumun temel yapı taşıdır. Bir toplumun bozulmasını istiyorsanız aile değerlerini yok etmeniz yeterli olacaktır. Bizler ise bize karşı oynanan bu oyunun farkında olmalı elimizden geldiğince bu değerlerimize sahip çıkmalıyız. Bu haftada aileyi koruyan temel değerlerimizden kaldığımız yerden devam edelim inşallah.

 

***

 

Bir ailenin olmazsa olmazı “sadakat ve güven” dir. Farkındaysak bir çok ailede boşanma sebeplerinin başında “Güvenim kalmadı, beni aldatıyor.” tarzı yaklaşımlar çoğalmış, her gün eşler birbirlerinin telefonlarını kontrol eder olmuştur. Erkek ve kadın birbirlerinin sorumluluklarını yerine getirmek, hak ve hukuklarına riayet etmek, iffetlerini, ırz, namus ve şereflerini korumakla mükelleftirler. Bu hem erkeğin hem de kadının bir ailede asli vazifesi olmalıdır. Ve dilimizin duası Peygamber Efendimiz (s) in bize öğütlediği şu dua olmalıdır : “Allah’ın senden hidayet, takva, iffet ve gönül zenginliği istiyorum. “( Müslim, Zikir 72)

 

***

 

Bir ailede hatta ve hatta Müslüman olarak herkeste asla ve asla “yalan” olmamalıdır. Peygamber efendimize bir mü’min yalancı olabilir mi?” diye sorulduğunda “Asla” diye cevap vermiştir. (Muvatta,kelam7)

 

Diğer bir temel değerimiz ise “Hoşgörü” dür. En başta şunu unutmamamız gerekmektedir. Bizler insanız; elbette hatalarımız, kusurlarımız ve eksikliklerimiz olacaktır. Eşlerin de birbirlerinin eksik olan taraflarını değil de güzel olan yanlarını görmeyi başardığı an, o aile asla yıkılmaz çelik duvarlarla örülmüş olacaktır. Bizler karşılıklı hoşgörü içerisinde olmayıp her zaman eleştiren bir kimliğe bürünüp, tartışmalar çıkartırsak bu günden güne artacak ve sonunda istenmeyen durumlar mevzubahis olabilecektir. Kehf Suresi 54.Ayet-i Kerime de Rabbimiz: İnsan birçok konuda tartışmacıdır.” buyurmak suretiyle bizleri uyarmaktadır.

 

***

Diğer bir yapı taşımız ise “Adil” olmaktır. Yani bir yuva kurulduğu andan itibaren aynı zamanda eşlere karşılıklı haklar ve ödevler de yükler. Bu da her bireyin üzerine düşen sorumluğu taşıması ve yerine getirmesi ile mümkün olacaktır. Adalet duygusunu zedeleyecek bir anlayış, ailede bir takım problemlerin oluşmasına zemin hazırlayacaktır. Peygamber Efendimiz (s) “Bakmakla yükümlü olduğu kimseleri ihmal etmesi, kişiye günah olarak yeter.” (Ebu Davut,Zekat,45) ifadesi buyurmak suretiyle bizlere uyarıda bulunmaktadır. Ailede asla ve asla sen, ben değil BİZ anlayışı hakim olmaldır. “Benim param, benim evim, benim maaşım, ben pişirdim vb” sözler “BEN” cilliğe bizleri yakınlaştırmakta ve aile yapı taşlarımızı sarsmaktadır.

 

***

Ailecek İzliyoruz” diye ailemiz üzerinde oynanan oyunlara dikkat çekmiş olduğum bu yazı dizimizde “Aile” değerlerimizi konu edinmeye çalıştık. Sonuç olarak şunu ifade etmek gerekirse. Bizler dinimizin bize emrettiği çerçevede, örf ve adetlerimizden uzaklaşmak yerine onlara sahip çıkmalı Allah muhafaza ilerde yaşanacak dönülmez sıkıntılarla karşı karşıya kalmamış oluruz.

 

Selam,dua ve muhabbetlerimle.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bayram Miroğlu Arşivi