Zamlı ortamda  üretmek çok zor!

Zamlı ortamda üretmek çok zor!

Türkiye'de doğal gaza son 15 ay içinde yüzde 82, elektriğe ise yüzde 112 zam geldiğini hatırlatan KSO Başkanı Memiş Kütükcü, “ Bu şartlarda üretim yapabilmek ve rekabet içinde olabilmek zor. Girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerekir” dedi

Konya Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü, Başkan Yardımcısı Ömer Saylık ve Basın Müşaviri Fatih Ulutaş, Merhaba Gazetesi'ne “Hayırlı olsun” ziyaretinde bulundu.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Merhaba Gazetesi İmtiyaz Sahibi Halid Şen, Başkan Kütükcü ve beraberindekilere teşekkür ederek, çalışmalarında başarılar diledi. Ziyarette Konya'daki ASELSAN yatırımına, yerli otomobil konusuna ve doğal gaz ve elektriğe gelen zamlar ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Kütükcü, “ASELSAN yatırımı sorunsuz devam ediyor. Süreçte aksama yok. İnşaat yükseldikçe inşallah her şey daha da verimli bir hale gelecek. Konya'da özgün bir proje yürütülüyor.  Yıl sonu gibi yapım ihalesi gerçekleştirilerek hemen kazma vurulup, yapımına başlanılacak durumda. Personel alımı başladı. ASELSAN'ın kendi kurumsal usülleri ile AR-GE çalışmaları için personel alımları başladı. Genel duyurular yapılıyor. Personellerin Ankara'da eğitimleri başlayacak.  ASELSAN, ana sanayi. Konyalı 24 ayrı sanayicinin de ortak olduğu bir yatırım. Adı da Konya Savunma Sanayi A.Ş. Bu şirketin ortağı ASELSAN. Yatırımın yüzde 51'ine ASELSAN, yüzde 49'una da 24 sanayicinin bir araya gelerek oluşturduğu Konya Savunma Sanayi A.Ş. sahip. Yani 2 şirket 3. bir şirket kurdu ve adı da ASELSAN Silah Sistemleri A.Ş. oldu. Esas yatırımcı şirket bu. 2 ortak var” dedi.  

“ÖNEMLİ BİR FAKTÖR DE ALTERNATİF SUNABİLMEK”

Yerli otomobil konusunda da değerlendirmelerde bulunan Kütükcü, yatırımcının önceliğinin Marmara olduğunu, beklenti içinde olan illerin ise alternatife yönelmesi gerektiğinin önemine değindi. Konya'nın yerli otomobil üretimi konusunda güçlü adaylar arasında yer aldığını hatırlatan Kütükcü, “Önemli olan yerli otomobilin nerde yapıldığı değil, ülkemizin elde edeceği kazançtır. Fakat üretim yeri de yine de önemlidir. Bir o kadar önemi olan da yedek parça üretiminde de söz sahibi olabilmektir. 'Yerli otomobil istenilen yerlerde olmadı' diye üzüntü içine girmektense, alternatiflerle, yedek parça üretimi ile üretimin bir parçası olmak da önemlidir” şeklinde konuştu.

YÜKSEK FİYATIN GEREKÇESİ MALİYET!

Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı olduğunu ifade eden KSO Başkanı Memiş Kütükcü, şunları kaydetti: “İthalatçı olduğumuz bir gerçek. Doğal gaz ve elektrik fiyatları son dönemde inanılmaz arttı. Elektriğin sanayi tarifesindeki son 15 ay içindeki artışı yüzde 112. Doğal gazın artış oranı ise yüzde 82. Maliyet artışları, sanayinin üretimini ve rekabet gücünü doğrudan etkiliyor. Artışların sanayinin gücünü etkilediğini ifade ettik. Mutlaka bir iyileştirme gerekli. Yüksek fiyat ve öngörülemezlik var. EPDK her ay bir tarife yayımlıyor. Tarifeye göre faturalama yapılıyor. Son kaynak tedarik dediğimiz bir tarife uygulanıyor organize sanayi bölgelerinde. Detay ve kriterlerler her ay değişiyor. Değişkenlere göre her ay tarife değişiyor. Bu durum bizi inanılmaz zorluyor. 1 sonraki ay ne kadar elektrik faturası ödenecek kestirilemiyor. Teklif verirken, maliyetleme yaparken sanayicinin önünü görebilmesi gerekiyor. Bakanlıktan öngörülebilir bir tarife uygulaması istedik. Süreci bu şekilde yönetebilmemizin mümkün olmadığını bakan beye ilettik. Bir çalışma yürütülüyor. EPDK, Enerji Bakanlığı ve OSBÜK olarak bir çalışmanın içindeyiz. Muhtemelen önümüzdeki günlerde 3 aylık bir öngörülebilir bir tarife yapısına geçilecek. Mahsuplaşma yolu ile farklı gerçekleşen maliyetler 3 ayın sonunda mahsuplaşacak. Bu dönemde her ay mahsuplaşma oluyor. 3 ayda bir olacak. 3 aylık maliyetin öngörülebilir olmasını istiyoruz. Yüksek fiyatın gerekçesi maliyettir.”

İDRİS BAKAN

img_2237.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum