Yozgat’ta 3,5 Milyon Dekar Alanda Hububat Ekimine Başlandı

Yozgat’ta 3,5 Milyon Dekar Alanda Hububat Ekimine Başlandı

Yozgat genelinde 3 milyon 500 bin dekar alanda yapılacak olan hububat ekim çalışmalarına başlandı. Çiftçiler, pullukla sürdükleri tarlalarını daha sonra kazayı, tırmık, tapan çekerek ekime hazırladı. Ekim ayının girmesiyle hummalı bir...

Yozgat genelinde 3 milyon 500 bin dekar alanda yapılacak olan hububat ekim çalışmalarına başlandı. Çiftçiler, pullukla sürdükleri tarlalarını daha sonra kazayı, tırmık, tapan çekerek ekime hazırladı. Ekim ayının girmesiyle hummalı bir çalışma içerisine giren bölge çiftçisi traktöre yükledikleri tohumluk buğday ve gübresini tarlasına atarak bol yağışlı bir yıl geçmesi temennisinde bulundu.

    

    Mazot, gübre ve tohum fiyatlarının yüksek olmasından yakınan çiftçiler, zarar ettiklerini söyledi. Lök köyü çiftçilerinden Adnan Ertuğrul, mazot, gübre ve tohum fiyatlarının çok yüksek olduğuna dikkat çekerek "Çiftçinin ürünü para etmiyor. Mazota, gübreye sürekli zam geliyor. Dap gübrenin tonu bin 520 TL, mazotun litresi 4,3 lira, sertifikalı tohumun tonu bin 350 lira, bizim sattığımız buğdayın tonu ise 770 lira. 2 ton buğday satıp bir ton tohum alıyorsun. 5,5 ton buğday satıyorsun bin litre mazot alıyorsun. Çiftçi perişan, ama tarlalar boş kalmasın diye ekim yapıyor. Yıllık 10 bin liralık ürün satıyorsan, buna 8 bin 500 lira masraf yapıyor. Buğdaya ise zam gelmiyor. Güneydoğuda ekin İç Anadolu Bölgesi'ne göre erken hasat yapıyor ve ürünlerini yüksek fiyattan satıyor. Bizim buralara geldiğinde ise fiyatlar düşüyor. Devlet destek veriyor ancak yeterli değil." dedi.

    Bu yıl alternatif ürün olarak aspir ektiklerini ve tamamen zarar ettiklerini söyleyen Ertuğrul, "Aspirin tohumunu 2,3 liraya aldık, satarken ise 75 kuruşa sattık. Aspiri hasat ettikten sonra tarlada kalan sapları yok etmek oldukça zor oluyor. Aspirden de zarar ettik. Aspire devlet destek sağlıyor ancak yaptığın masrafı bırak tohum farkını dahi karşılamıyor.” diye konuştu.

    Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir de Yozgat’ta bu yıl yaklaşık, 3,5 milyon dekar alanda ekim yapılacağını belirterek, çiftçilere sertifikalı tohum kullanmaları konusunda uyardı. Özdemir, “Sertifikalı tohum kullanımı üründe yüzde 25 oranında verimi artırmaktadır. Kaliteli ürün elde edilmektedir. Bu da satarken çiftçimiz ürününü değerinde satmasına katkı sağlamaktadır. Ayrıca devletimiz dekar başına 7,5 lira da destek sağlıyor. Bu sebeple çiftçilerimize sertifikalı tohum ekmelerini tavsiye ediyoruz." şeklinde konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.