Yozgat Tso Başkanı Özışık: Birinci Osb Dolmadan 2. Osb Fikri Yanlış

Yozgat Tso Başkanı Özışık: Birinci Osb Dolmadan 2. Osb Fikri Yanlış

Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Metin Özışık, Yozgat’ta 1998 yılında faaliyete başlayan organize sanayi bölgesinde pekçok fabrikanın atıl vaziyette yatırımcı beklediğini belirterek, önceliğin mevcut OSB’ye verilmesi gerektiğini...

Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Metin Özışık, Yozgat’ta 1998 yılında faaliyete başlayan organize sanayi bölgesinde pekçok fabrikanın atıl vaziyette yatırımcı beklediğini belirterek, önceliğin mevcut OSB’ye verilmesi gerektiğini söyledi.

TSO Başkanı Özışık, yaptığı açıklamada son günlerde Yozgat-Sorgun arasında 2. bir OSB yapılması ile ilgili çalışmalar yapıldığını basın aracılığı ile öğrendiğini ifade ederek öncelikli olarak mevcut OSB’ye önem verilmesi gerektiğini vurguladı. Özışık, “Yozgat OSB bakanlıktan izin alınarak 1993 yılında ilk çalışmalara başlamıştır. Bu çalışmalar kapmsamında altyapısı tamamlanarak ilk arsa tahsisi 1998 yılında yapıldı. Sanayimizde 1998-2001 arası mevcut teşvikinde etkisiyle 30 fabrika ve 2000 çalışana çok kısa bir sürede ulaşmıştı. Ancak o dönem yaşanan krizin etkisi ve mevcut teşvikten faydalanan il sayısının 49’a çıkarılması ile cazibesini kaybetmiş, faal fabrika sayısı 10’a, istihdam ise 800’lü rakamlara düşmüştür. Bu süreçten itibaren OSB’de yatırım yapmak yatırımcı için hiçbir cazibe taşımaz hale geldi. Çünkü bir OSB’de yatırımı tetikleyen en önemli faktör teşvik kadar mevut fabrikaların sayısı, mevcutların yatırımcıya o şehir ve o OSB hakkında aktardığı düşüncelerdir. Bir milyon 493 metre kare alana sahip OSB’mizde 8,5 kilometre beton parke yol, 8 kilometre kanalizasyon, yağmur suyu hattı, 200 Kw’ye kadar trafosuz elektrik kullanımı, 1500 metre küp kullanma suyu, telefon, internet ve doğal gaz mevcuttur. Buna rağmen alt yapı eksikliği olmayan OSB’miz bundan sonraki süreçte cazip bir teşvik alamamıştır. İkili ilişkiler, samimi yaklaşımlar, bürokratik kolaylıklar gibi etkenlerle, kendi dinamikleri ile yatırım almaya devam etmiştir.”dedi.

Her yeni açılan fabrikanın yeni gelecek yatırımcıya referans niteliği taşıdığını ifade eden Özışık, “OSB’miz artık yeni yatırımcı için daha cazip, daha dolu ve işlevsel durumdadır. Her yeni açılan fabrika bir sonraki yatırımcı için yatırım kararını olumlu yönde etkilemektedir. Halen 6 adet yatırım inşaat ve makine alım aşamasındadır. Bu altı yatırım tamamlanırsa istihdam 2000 kişiyi aşacaktır. Bu yeni yatırımcılardan ikisi, ikinci bir OSB kurulması fikrinden rahatsız olmuştur. Birinci OSB’nin yer seçimi ne kadar yanlış ise ikinci OSB yapılmalı demekte büyük bir yanlıştır. Mevcut OSB’ye teşvikte altıncı bölge ile aynı şartları sağlamak, bu aşamada en önemli işimiz olmalıdır.”diye konuştu.

İkinci OSB fikrinin yanlış olduğunu savunan Özışık, “İkici OSB fikrini savunanların, birinci OSB’ye zarar vermek gibi bir düşünceleri olmadıklarını iyi biliyorum. Ama birinci OSB’ye zarar verme düşüncesi olmadıkları halde maalesef zarar vermektedirler. Bu yanlıştan biran önce dönülerek “birinci OSB’de fabrika sayısı 80 (farazi bir rakamdır tartışılır) istihdam 3000 olmadan ikinci yapılmayacaktır” açıklamasını biran önce yapmalarını temenni ediyorum. Birinci OSB bu seviyeye geldiğinde ikinci OSB yapılırsa, dolmasını, büyümesini birinci OSB tetikleyecektir. Söz konusu yanlıştan biran önce dönülerek, OSB’mizin ziyaret edilmesi mevcut yatırımcılara moral ve motivasyon olacaktır. İnanıyorum ki bu şekilde hareket eder ve özellikle altıncı bölge ile aramızdaki farkı kaldırmak için enerjimizi kullanırsak, Yozgat OSB 2017’de kendi dinamikleri ile 3000 istihdama ulaşacaktır.”şeklinde konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.