Yıldız: Dağıtım Şirketlerinin Bundan Sonraki Hamleleri De Yapacağına İnanıyorum

Yıldız: Dağıtım Şirketlerinin Bundan Sonraki Hamleleri De Yapacağına İnanıyorum

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, akaryakıtta tavan fiyat uygulamasının önemli bir argüman olduğunu ve her zaman kullanılamayacağını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, akaryakıtta tavan fiyat uygulamasının önemli bir argüman olduğunu ve her zaman kullanılamayacağını söyledi. Akaryakıtta getirilen tavan fiyat uygulamasının ardından dağıtım şirketlerinin farkın bir kısmını kapattığını belirten Yıldız, şirketlerin bundan sonrada bu hamleleri yapacağına inandığını dile getirdi. Yıldız, "Toplam fiyatın oluşmasında; vergi, ham petrol fiyatı, rafineri, dağıtıcı ve bayi zinciri var. Bu zincirin tamamında aldığı paylar belli. Bu açıdan rafineri kendi üzerine düşeni, kamu kendi üzerine düşeni, dağıtıcılar ve bayiler kendi üzerine düşeni yapacaklarına inanıyorum." dedi.

        Taner Yıldız, Cibuti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Yakup Muhammed’i kabulünün ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bakan Yıldız’a akaryakıta getirilen tavan fiyat uygulaması sonrasında dağıtım şirketlerinin 4 kuruşluk bir indirim yaptığı, bunun yeterli olup olmadığı ve başka ne gibi önlemler alınabileceği soruldu. Bakan Yıldız, bu soruya "Tavan fiyat uygulaması önemli bir argümandır ve her zaman kullanılmaz. Dağıtım şirketlerinin bu tür hassasiyetlere dikkat edeceğini umduğumu söylemiştim, bayramdan önce. Cenova’daki Akdeniz ve İtalya makasıyla da 42 kuruş ile 35 kuruş, yani arada aslında 7 kuruşluk bir farkın olduğunu söylemem lazım. Bu farkın bir kısmını kapattılar. Bundan sonraki hamleleri de yine dağıtım şirketleri yapacaklardır diye inanıyorum.” şeklinde cevapladı.

        "MALİYE BAKANLIĞI'NIN AKARYAKITA KOYDUĞU VERGİ YÜZDE 71’LERDEN YÜZDE 60’LARA DÜŞTÜ"

        Tavan fiyat uygulamasının rafinede de uygulanıp uygulanamayacağına ise Yıldız, şu ifadeleri kullandı: "Bu bir zincir. Biliyorsunuz toplam fiyatın oluşmasında; vergi, ham petrol fiyatı, rafineri, dağıtıcı ve bayi zinciri var. Bu zincirin tamamında aldığı paylar belli. Bu açıdan rafineri kendi üzerine düşeni, kamu kendi üzerine düşeni, dağıtıcılar ve bayiler kendi üzerine düşeni yapacaklarına inanıyorum. Biliyorsunuz bundan 7-8 yıl önce akaryakıttaki Maliye Bakanlığı’nın koyduğu vergi yüzde 71-72 düzeylerdeydi, şuanda yüzde 60’lar, 61’ler düzeyine düştü. Vatandaşımız lehine kamu ve özel sektörün bu tercihlerini kullanacağına inanıyorum.”
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.