Yeni Nesil Sokak Gösterileri Brezilya Hükümetini Uyandırdı

Yeni Nesil Sokak Gösterileri Brezilya Hükümetini Uyandırdı

Rio de Janeiro Federal Üniversitesinde (UFRJ) sosyolojik araştırma yapan bir grup akademisyen, Temmuz ayında Brezilya'da gerçekleşen gösterilerin toplum üzerindeki etkisini araştırdı.

Rio de Janeiro Federal Üniversitesinde (UFRJ) sosyolojik araştırma yapan bir grup akademisyen, Temmuz ayında Brezilya'da gerçekleşen gösterilerin toplum üzerindeki etkisini araştırdı. Farklı sosyal statü ve dünya görüşüne sahip gençlerin sürükleyici bir lider ya da ideoloji olmaksızın spontane bir şekilde sokaklarda bir araya gelmesini değerlendiren araştırmacılar, gösterici profilini ortak ihtiyaçların harekete geçirdiği yeni bir nesil olarak tanımladı.

Uzmanlar zaman zaman şiddete dönüşen sokak gösterilerinin aynı zaman dilimine rastlayan Papa ziyareti ve konfederasyon kupası gibi dünya gündeminde yer eden önemli olayları gölgede bıraktığı kanaatinde birleşti. Araştırmada Brezilya tarihinde ilk kez ideoloji ve parti kaygısı gütmeyen gençlerin sokaklara inerek yolsuzluğun bitmesi ve daha iyi hizmet alma gibi taleplerde bulunduğu belirtildi. Bu yönüyle yeni gösterilere de model olacağı öngörülen protestoların hafızalardan silinmeyeceği ve bu taleplerin bundan sonra politikacılar tarafından göz ardı edilemeyeceği ifade edildi.

Hareketleri değerlendiren araştırma görevlisi Marcos Cavalcanti, "Ortada gençler tarafından hükümete verilen çok açık bir mesaj vardı: Bu partiler ve liderler bizi temsil etmiyor. Yolsuzluklardan ve eğitim, ulaşım, sağlık gibi hak ettiğimiz hizmetleri alamamaktan yorulduk." dedi.

Aynı araştırma ekibi içinde yer alan sosyolog Luiz Eduardo Soares ise gösteriler hakkında şu değerlendirmeyi yaptı: "Brezilya bu süreçte ilerleme kaydetti. Halk, sınıflar arasındaki ayrımı bitirme ve vatandaş diliyle sesini yöneticilere duyurma potansiyelini keşfetti. Halk, onay vermediği uygulamaları durdurmak için sosyal dinamikleri hayata geçirme konusunda kendisine yetki verdi."

Geleneksel eleştiri yöntemlerinin dışına çıkan bu protestoları yeni bir hareket olarak algılayan uzmanlar, 'bayrağı, sloganı, milleti, geleneği ve bir lideri olmayan' bu yeni nesil sokak gösterilerinin bundan sonraki politik gelişmelere yön verecek güce sahip olduğuna ve Brezilya hükümetinin bu mesajı doğru okuduğuna işaret etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.