KMÜ takımı TEKNOFEST’te finale kaldı

KMÜ takımı TEKNOFEST’te finale kaldı

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden oluşan AGR-APP takımı TEKNOFEST’te finale kalmaya hak kazandı.

KMÜ Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) Koordinatörü Doç. Dr. Muhammed Fatih Aslan'ın danışmanı olduğu AGR-APP takımı, 93 puanla ön elemeyi geçerek finalist oldu. KMÜ AGR-APP takımı, ‘Elma Bahçelerinde Rekolte Tahmini İçin Bilgisayarlı Görüye Dayalı Robotik Uygulama’ projesi ile 05-08 Eylül 2024 tarihlerinde Antalya'da düzenlenecek ‘Tarım Teknolojileri Yarışması’nda üniversitemizi temsil edecek.

ELMA SAYISI YAZILIM SAYESİNDE ÖĞRENİLECEK

TEKNOFEST Koordinatörü Doç. Dr. Aslan proje ile ilgili şunları söyledi: “Hassas tarımda, gelişmiş konum, kontrol ve veri işleme teknolojileri ile donatılan araçlar sıklıkla kullanılır. Bu araçlar sayesinde üretimin artırılması, verimin yükseltilmesi ve çevrenin korunması amaçlanır. Elde edilen veri tabanlı kararlar sayesinde daha bilinçli ve daha doğru kararların alınması sağlanır. Bu proje, elma bahçeleri baz alınarak büyük bir arazide yetişen ürünlerin otomatik olarak rekoltesinin tahmin edilmesine dayanır. Buna göre dört tekerli bir arazi kiti bahçe içindeki ağaçlar arasında belirlenen konumlarda gezdirilerek video verisi toplar ve bu verilerden elma rekoltesi tahmin edilir. Projenin gövdesini oluşturan araç kiti arazi ortamında çalışabilecek kabiliyete sahip olmalıdır. Bu nedenle hazır bir kit tercih edilmiştir. Gövde üzerindeki sürücüler sayesinde araç ilerlerken aynı zamanda kamera ile aldığı görüntü karelerindeki elmaları YOLO (You Only Look Once) yöntemi aracılığıyla tespit eder. Bahçedeki tüm ağaçlar izlendikten sonra toplam elma sayısı yazılım sayesinde tahmin edilir. Ayrıca geliştirilen kullanıcı dostu ara yüzü sayesinde elde edilen veriler depolanır ve erişilebilir kılınır.”

HABER MERKEZİ

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.