Yasa Maddesi Değişti, 9 Koltuklu Araçlar 'Otomobil' Oldu

Yasa Maddesi Değişti, 9 Koltuklu Araçlar 'Otomobil' Oldu

Karayolları Trafik Kanunu'nda yapılan değişiklik otomobili yeniden tanımladı. 9 oturma yeri olan araçlar 'otomobil' olarak adlandırıldı.

Karayolları Trafik Kanunu'nda yapılan değişiklik otomobili yeniden tanımladı. 9 oturma yeri olan araçlar 'otomobil' olarak adlandırıldı.

Türkiye Şoförler Odası Başkanı Vekili ve Antalya Şoförler Odası Başkanı Mehmet Ali Alkan 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun ‘Tanımlar’ başlıklı 3'üncü maddesinde yer alan 'otomobil' tanımının değiştiğini açıkladı. Alkan, "Yapısı itibariyle, sürücüsünden başka en çok 7 oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan motorlu taşıttır" tanımının, "Otomobil: Yapısı itibarıyla, sürücüsü dahil en fazla dokuz (9) oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan motorlu taşıttır" şeklinde değiştirildiğini söyledi. Alkan, yasada yapılan değişiklikle sürücüsü dahil 17 oturağı aşmayan motorlu taşıtların ise 'minibüs' olarak tanımlandığı bilgisin verdi. Alkan, esnafın uzun bir süredir beklediği koltuk sayısını artıran düzenlemenin 1 Ağustos 2013 tarihinden itibaren yürürlüğe girdiğini belirtti.

Diğer yandan 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu’nun ‘İdari Para Cezaları’nı düzenleyen 26'ncı maddesinin de tamamen değiştirilerek idari para cezalarında indirime gidildiğini kaydeden Alkan, "Esnafımızın en çok maruz kaldığı ve miktarının yüksekliği nedeniyle şikayette bulunduğu yetki belgesi almadan veya yetki belgesi aldığı halde yetki belgesi kapsamına uygun olmayan faaliyetlerde bulunanlara 2013 yılı itibarıyla uygulanan 2 bin 615 lira idari para ceza miktarı bin lira yetki belgesi olduğu halde taşıtını yetki belgesine kaydettirmeden kullananlara 2013 yılı itibarıyla uygulanan 2 bin 615 lira idari para cezası miktarı 500 lira, ücret ve zaman tarifesi düzenlemeyenlere veya ücret ve zaman tarifelerine uymayanlara veya değişik ücret ve zaman tarifeleri uygulayanlara 2013 yılı itibariyle uygulanan 731 lira idari para cezası 500 lira olarak değiştirilmiş, ayrıca aynı kabahatler için 48 saat geçmeden ikinci bir ceza uygulanamayacağı hüküm altına alınmıştır." açıklamasında bulundu.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.