Yarsav Ve Yargıçlar Sendikası, Hsyk Seçimini Yorumladı

Yarsav Ve Yargıçlar Sendikası, Hsyk Seçimini Yorumladı

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) ve Yargıçlar Sendikası 12 Ekim’de yapılan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), üyelik seçimleri ile ilgili olarak yazılı açıklama yaptı. Söz ve davranışlarla adaylarına yöneltilen ilgi ve...

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) ve Yargıçlar Sendikası 12 Ekim’de yapılan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), üyelik seçimleri ile ilgili olarak yazılı açıklama yaptı. Söz ve davranışlarla adaylarına yöneltilen ilgi ve takdirin oya dönüşmediğinin belirtildiği açıklamada, “Seçimin adaleti konusunda, siyasi iktidarın Yargıda Birlik Platformu olarak kurduğu yapının desteklediği adaylar lehine yürütmenin tüm olanaklarının seferber edilmesi karşısında ve geçen seçimde de aynı olgunun varlığı gözönüne alındığında, daha da kötüye gidişin olduğu açıktır.” denildi.

12 Ekim’de HSYK üyelik seçimi yapılmış ve seçime ortak liste ile giren YARSAV ve Yargıçlar Sendikası’nın adaylarından hiçbiri HSYK üyesi seçilemedi. HSYK üyelik seçimi ile ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan YARSAV ve Yargıçlar Sendikası yeni üyeleri kutladı ve sonucun yargı camiasına, topluma ve Türkiye’ye yarar getirme temennisinde bulundu.

Açıklamada ayrıca şu ifadeler yer aldı: “Seçim sonuçlarına göre kabul etmek gerekir ki, söz ve davranışlarla adaylarımıza yöneltilen ilgi ve takdir, oya dönüşmemiştir. Yanlarında yer almadığımız iki tarafın; ortamı kutuplaştırdığı, diğerinin kazanması durumunda felaket senaryolarının yaşama geçeceği propagandası ile korkuyu hakim kıldığı, panik havası içinde herkesin güçlü olan bir tarafı tercihe itildiği, demokratik özgür iradenin ortaya çıkmasına elverişli olmayan anormal seçim zemininde başka bir tablonun ortaya çıkması da mümkün gözükmemektedir. 2010 ve 2014 seçimlerinin ortak noktası, yürütmenin forması ve armasını taşıyanların belirgin üstünlük kurmalarıdır. Cemaat, kendisine sunulan imkânların bakiyesi ile sınırlı başarı elde etmiştir. Değerler ve ilkeler değil yargı dışı aktörler belirleyici olmuştur. Siyasal iktidar ve başka iktidar odaklarının etki ve baskılarına karşı direnç gösterebilmek üzere özel üye kompozisyonu öngörülen ve bu nedenle ağırlıklı kısmını meslektaşlarımızın seçimle belirlemesi benimsenen HSYK, hükümet cemaat sarkacına asılmıştır. Seçim sonuçları, meslek sosyolojisi ve meslektaş psikolojisi açısından bilim adamlarının da katkı sağlayacağı çok yönlü değerlendirmeyi hak etmektedir.

“DAHA DA KÖTÜYE GİDİŞİN OLDUĞU AÇIKTIR”

Seçimin adaleti konusunda, siyasi iktidarın Yargıda Birlik Platformu olarak kurduğu yapının desteklediği (doğal olarak siyasi iktidarın onayından geçen) adaylar lehine yürütmenin tüm olanaklarının seferber edilmesi karşısında ve geçen seçimde de aynı olgunun varlığı göz önüne alındığında, daha da kötüye gidişin olduğu açıktır. Bu konuda çözüm mercii olan Yüksek Seçim Kurulunun, tâbi olduğu mevzuatı olabildiğince dar yorumlayarak, işin esasına girmemeye çaba sarfetmesi, itiraz yoluyla hukuksal bir çıkış yolu olanağı sunmadı. Başsavcı ve komisyon başkanlarının tüm ekipmanıyla seferber olduğu, zayıf kalınan yerlerde mülki amirlerin devreye girdiği, Cumhurbaşkanı, Başbakan, Adalet Bakanı, Adalet Bakanlığı Müsteşarı, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri, Adalet Bakanı Basın Müşaviri ve bilumum yandaş medyanın açıkça sahada olduğu bu seçime de, hukuk adına müdahale edilmemesini, YSK yolunun etkisizliğine karine olarak görüyoruz.

Hükümet temsilcilerine "kazandık" sevinci yaşatması, seçimin bağımlı HSYK tablosunu değiştirmediğinin göstergesidir. Varlık nedenimiz ve ilkelerimiz, mücadelemizin daha güçlü ve daha kararlı olarak devamına bizi mecbur kılmaktadır. Hem gelecekteki kuşaklar hem de uygar dünyada asgari saygınlık görebilmek için, demokratik her türlü yolu kullanarak bir karşıkoyuş ve doğruyu haykırışa devam edeceğiz.”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.