‘Yapı denetim mekanizması güçlendirilmeli’

‘Yapı denetim mekanizması güçlendirilmeli’

Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Şükrü Arslan, 1-7 Mart tarihlerinin deprem afetine karşı duyarlılığın arttırılması ve afet bilincinin yaygınlaştırılması amacıyla Deprem Haftası olarak anıldığını söyledi.

Yazılı açıklama yapan Arslan, “Deprem Haftası boyunca deprem farkındalığını arttırmak için birçok kurum tarafından etkinlikler düzenlenerek, kamuoyunda deprem gerçeği gündeme getirilmektedir. Ülkemiz topraklarının yüzde 98 oranında deprem kuşağında yer alması, ne kadar ciddi bir durumla karşı karşıya olduğumuzun açık bir göstergesidir” ifadelerini kullandı.

YERİNDE KONTROL SAĞLANMALIDIR

Arslan, şu görüleri dile getirdi: “Depreme karşı yerel yönetimler ve yapı denetimleri tarafından mesleğinde uzman, branşlaşmış denetim yapabilecek özelliklere haiz kadrolarla denetlenmesi gereklidir. Bu kontrolleri çok önemsemeliyiz. Zira deprem ülkemizin bir gerçeği ve ona dirençli şehirler kurmamız için denetim bu işin diğer bir yapı taşıdır. Denetim ve kontrol aşamalarında dikkat etmemiz gereken bir diğer husus da yerel yönetimlerde işe yetebilecek yeterli kadroların oluşturulmasıdır. Az kadroyla yoğun proje akışının olduğu yerlerde sağlıklı kontrol gerçekleşmez. Bu durumda depreme direncimizi ciddi oranda azaltır. Bu sebeple yerel yönetimlerimiz ilgili birimlerde yeteri kadar kadro tahsis etmelidir. Etmekle mükelleftir. Yapı denetim firmaları tarafından kamu adına yapılan denetimlerde de alanında uzman, dinamik, ve yerinde denetiminin sağlanması kaçınılmazdır. Özellikle zemin etüt projelerinin tamamlanmasından sonra mimari projeyle ataması yapılan yapı denetim firması uygulamasından acilen vazgeçmeli, zemin etüt projesi başlamadan yapı denetim firmasının atanması, arazi çalışmasının kontrolü, analiz için alınan numunelerin uygunluğu ve muhafazası gibi hayati önem arz eden saha çalışmalarını yerinde denetlemesi gerekmektedir.

Yukarıda belirttiğimiz hususlar doğrultusunda Yapı denetim mekanizması güçlendirilmeli, uygun zeminde doğru projelendirme uygulanmalıdır. Yerinde denetim mutlaka sağlanmalıdır.

Yapı Denetimi Hakkında Kanun ve Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliğinin bir an önce güncellenmesi, eksiklerin giderilmesi gerekmektedir.”

HAMDİ BUĞUR

Kaynak:HAMDİ BUĞUR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.