Yalman'dan Küçükkaya'ya: Hilmi Paşa'nın Kaç Tane Tankı Tüfeği Vardı?

Yalman'dan Küçükkaya'ya: Hilmi Paşa'nın Kaç Tane Tankı Tüfeği Vardı?

Eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, yeniden görülen Balyoz darbe planı davasında tanık olarak ifade verdi. Aytaç Yalman, plandan haberinin olmadığını, basından öğrendiğini söyledi. Yalman, 2012 yılında Akşam Genel Yayın Yönetmeni...

Eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, yeniden görülen Balyoz darbe planı davasında tanık olarak ifade verdi. Aytaç Yalman, plandan haberinin olmadığını, basından öğrendiğini söyledi. Yalman, 2012 yılında Akşam Genel Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkaya’yı arayıp, “İddianameye göre darbeyi önleyen kişi Aytaç Yalman'dır. Bunu söylemen yeterliydi, tek bir cümle. Hilmi Paşa'nın kaç tane tankı tüfeği vardı?” demişti.

Anadolu Adalet Sarayı’nda yeniden görülen Balyoz davasında tanık olarak ifade veren Aytaç Yalman, "Balyoz planı ile ilgili istihbarat almadım. Belge ve bilgiye sahip değilim. Basından öğrendim bu konuyu. Bu konu ile ilgili bu hareketin engellenmesi hususunda girişimim olmadı. Balyoz dışındaki Oraj, Suga, Çarşaf, Sakal gibi planları da duymadım.” şeklinde konuştu. Üye hakimin, "2013 yılında Vatan gazetesine bir demeç vermişsiniz?" demesi üzerine Yalman, "Ben Vatan gazetesine demeç vermedim." karşılığını verdi.

Bu arada Akşam gazetesi, 26 Eylül 2012 tarihinde Aytaç Yalman'ın Balyoz davasıyla ilgili sözlerini manşetine taşımıştı. Habere göre; o dönem Akşam Genel Yayın Yönetmeni olan İsmail Küçükkaya, bir televizyon kanalında Balyoz davasıyla ilgili soruları yanıtladıktan sonra Aytaç Yalman'ın kendisini aradığını belirtiyor. Küçükkaya, Yalman'ın, "Sana sitem etmek için arıyorum. Biraz önce seni NTV'de izledim. Hilmi Özkök için ‘darbeyi önleyen kişi’ ifadesini kullandın. Aytaç Yalman'ın rolü ne? diye soruldu. Hiçbir şey söylemedin, geçiştirdin." dediğini ifade ediyor. Küçakkaya'nın, “Televizyonda ne söylememi beklemiştiniz?" sorusuna Yalman, “Diyebilirdin ki; iddianameye göre darbeyi önleyen kişi Aytaç Yalman'dır. Bunu söylemen yeterliydi. Tek bir cümle.” ifadesini kullanıyor.

Küçakkaya'nın, “Darbe girişimini siz mi önlediniz?” sorusu üzerine Yalman, “Bilmem, Türk ordusu tek kişi değildir. Tek Genelkurmay Başkanı da değildir. Ucuz kahramanlık kimseye yakışmaz. Türk Ordusu demek Kara Kuvvetleri Komutanlığı demektir. Hilmi Paşa'nın kaç tane tankı tüfeği vardı?” şeklinde konuşuyor. Küçakkaya, sorusunu tekrarlayınca da Yalman, "Ben öyle demiyorum, iddianame öyle diyor." diye cevap veriyor.

İsmail Küçükkaya'nın, Ergenekon'un eski savcısı Zekeriya Öz'le bir karşılaşmalarında söylediği, "Hilmi Özkök demokrasi kahramanıdır." sözlerini hatırlatması üzerine Yalman, "O demokrasi kahramanıysa, biz demokrasi düşmanı mıyız? Ömrümüz boyunca devleti, vatanı korumak için canla başla uğraştık. Hem Cumhuriyeti korumaya çalıştık hem de demokrasiyi... Bizim için ikisi de önemliydi." açıklamasını yapıyor.

ERGENEKON’DA TANIK OLARAK DİNLENEN ÖZKÖK: BALYOZ’DA AMACIN DIŞINA ÇIKILDI

Bu arada, bugünkü duruşma eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök de tanık olarak ifade verdi. Özkök, “Balyoz harekat planı, Oraj, Suga, Sakal ve Çarşaf gibi planları görevim sırasında duymadım. Darbeye teşebbüs yönünden dedikodular şeklinde duyumlar geliyordu. Dava açmayı gerektirecek nitelikte değildi.” dedi.

Hakimin, “Çetin Doğan’a ‘çeşitli kıpırdanmalar var, duyumlar geliyor’ “ şeklinde sözlerinin olmadığı sorulan Özkök, “Doğrudur. Bu konuda doğru yaptığımı düşünüyorum.” cevabını verdi.

‘Kulaktan dolma dediniz, nereden geliyordu duyumlar?” sorusunu Özkök, “Ziyarete gelenler, imzasız ihbar mektupları geliyordu askeriye dışından.” şeklinde cevapladı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasının 214. duruşmasına tanık olarak katılan Hilmi Özkök, Balyoz plan seminerinde amacın dışına çıkıldığını söylemişti. Özkök, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde çeşitli durumlara ilişkin Milli Güvenlik Kurulu'nda kararlaştırılan ve hükümet tarafından onaylanan harp oyunları, palan seminerleri ve plan tatbikatları olduğunu söylemişti. Genelkumay tarafından 2 yılda bir, 1. Ordu, 2. Ordu, 3. Ordu'ya hangi planların oynanacağının ve ne zaman oynanacağının bildirildiğini belirten Özkök, "Bu benden önce rutin olarak hazırlanmıştır. Uygulanması gerekir. Ben yoğunluğumdan katılamadım. Kara Kuvvetleri Komutanlığ tarafından yapılmasını emrettim. Bu seminer icra edilmiş fakat en tehlikeli senaryo amacını biraz aşmış şekilde oynanmış. Gerçek siyasi kişiler ve olaylar kullanılarak bunlar üzerinden bir tehlike olduğu yayınlanmış. Ben de Kara Kuvvetleri komutanına incelettim." diye konuşmuştu.

Dursun Çiçek'in avukatı ve kızı İrem Çiçek'in, "Dünkü ifadenizde o dönem 'muhtıra' sözünün geçtiğini belirttiniz. Buradaki herkes zan altında kalıyor. Hangi toplantıda, kim tarafında söylendiğini açıklar mısınız?" sorusuna Özkök, ordu komutanlarının katıldığı toplantıda Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman tarafından bir teklif olarak değil ama bir hareket tarzı olarak ifade edildiğini belirtmişti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.