Yağmur sevindirdi

Yağmur sevindirdi

Mart ortasında gelen yağmur çiftçiyi sevindirdi. Kurak bir kış döneminin ardından gelen yağmur çiftçiye ilaç gibi geldi. Yağışlar üreticinin umutlarını da artırdı. Yağışların bir süre daha devam edeceği tahmin ediliyor

Konya son yılların en kurak kışını geride bıraktı. Konya'da yağış oranlarında yüzde 50 düşüş gözlendi. Termometreler Şubat ayında 25-26 dereceleri gösterdi. Bu yıl bahar erken geldi. Hava sıcaklarının normallerin üzerinde seyretmesi ağaçların erken çiçek açmasına neden oldu. Çiftçi ise yağışa hasret kaldı. Konya'nın bazı bölgelerinde ekilen ekinler suya hasret kalarak kuruma tehlikesi ile karşı karşıya geldi. Birçok ilçede çiftçi yağmur duasına çıktı. Mart ayının ortasında gelen bahar yağmuru çiftçiye ilaç gibi geldi. Yağış çiftçinin yüzünü güldürdü. Yağışların Nisan ve Mayıs aylarında etkisini sürdürmesi bekleniliyor.

YAĞIŞLAR ÇİFTÇİYİ UMUTLANDIRDI

Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası(ZMO) Konya Şube Başkanı Celil Çalış yaptığı açıklamada, kış aylarındaki yağış yetersizliği sebebiyle çiftçinin sıkıntılı bir süreç yaşadığını söyledi. Buna karşın son günlerde etkili olan sağanağın çiftçiyi rahatlattığını ifade eden Çalış, "Hububatın yetişmesi açısından 'net olarak sıkıntı var' diyemeyiz. Son günlerde etkili olan sağanak çok önemliydi. Mart ayındaki yağışlar, çiftçideki endişeyi umuda dönüştürdü. Özellikle don olaylarının eksi 10 derece ve üzerine çıkmamasının çiftçiyi sevindirdi. Beklentimiz yağışların artarak devam etmesi. Hububatın verimliliği açısından kesin bir şey söylemek şu an için doğru olmaz. Kuraklık nedeniyle doğacak zararın tam olarak görülebilmesi için bu ayın çıkması gerekiyor. Fakat çiftçilerimiz olumsuzluğa kapılmasın. Meteorolojiden gelen verilerde, yağışların devam edeceği görülüyor” şeklinde konuştu.

BAZI İLÇELERDE EKİNLER KURUDU

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rifat Kavuneker de, Mart ayının ortasında gelen yağmurun çiftçiye ilaç gibi geldiğini belirtti. Kavuneker, gelen yağmurun çiftçiye panzehir gibi geldiğini ifade etti. Kavuneker, "Zehir öldüren ve kesen bir panzehir var. Mart ayının ortasında gelen bu yağmur çifçiye panzehir gibi yaradı. İlaç gibi geldi. Yağışların devam etmesini bekliyoruz. Bahar Yağmuru devam ederse çiftçi açısından bereketli günler gelir. Konya çok zor günleri geride bıraktı. Çiftçiler zor günler geçirdi. Bu yağmur ilaç gibi geldi. Nisan ve Mayıs aylarında pancar ve mısır gibi ekinler ekilecek. Bu ekinlerin ekilmesi öncesi yağışın yağması ve toprağın suya doyması çok önemli. Rabbimize şükürler olsun. Yağmuru yağdırdı. Birçok ilçede çiftçi yağmur duasına çıkmıştı. Yağmur yağmasaydı bu dualar devam edebilirdi" ifadelerini kullandı. "Bahar erken geldi, ağaçlar çiçek açtı. Yağışların dolu halinde yağması halinde çiçekler dökülebilir" diyen Kavuneker, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Fidanları tehlikeli günler bekleyebilir. Yağmur dolu halinde yağarsa kayısı ve kiraz fidanlarının çicekleri dökülebilir. Bahar erken geldi bahçeler renklendi. Yağan dolu yağmur ekinlere zarar vermez. Yalnız ağaçların çiçeklerini dökebilir. Büyük ölçekli çiftçilerin bu gibi tehlikelere önlem alması gerekiyor. Bu konularda dikkatli olmalılar. Ağaçlar büyük tahribat görebilir." Kavuneker, yaşanan kuraklık sonucu birçok ilçede ekinin kuruduğunu kaydetti.

AHMET SÜTCÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.