Vural Öger: Oy Vermek Sorumluluk, Yöneticiyi Belirlemek Hak

Vural Öger: Oy Vermek Sorumluluk, Yöneticiyi Belirlemek Hak

Almanya'da Sosyal Demokrat Partili (SPD) Vural Öger, Türk kökenli seçmenlere seslenerek “Seyretmek yerine oyumuzla sürece aktif katılalım.

Almanya'da Sosyal Demokrat Partili (SPD) Vural Öger, Türk kökenli seçmenlere seslenerek “Seyretmek yerine oyumuzla sürece aktif katılalım." dedi. Türklerin çifte vatandaşlık talebinin ancak SPD-Yeşiller iktidarıyla mümkün olacağını kaydeden Öger, uygulamada olan opsiyon modelinin Hıristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) baskısıyla teşkil edildiğini ifade etti.

Vural Öger, CDU’nun milliyetçi ve din referanslı siyaset takip ettiğini, SPD’nin ise daha evrensel değerlerle hareket ettiğini ileri sürdü. SPD’nin Türkiye ve Türklere her zaman saha sıcak davrandığını söyleyen SPD’li politikacı, Türk ve göçmenlere hakaret eden Thilo Sarrazin konusunda da “Partimizde başta başkan Sigmar Gabriel olmak üzere birçok kişi Sarrazin’i tenkit etti. Fakat Sarrazin partiden atılmadı diye kızmamak gerekiyor. Sosyal demokrasilerde uzlaşma gerekiyor. Ben istedim diye partiden ihraç kolay değil.” ifadelerini kullandı. Kendisinin bir dönem Federal Göç Komisyonu’nun üyesi olduğunu aktaran Öger, komisyon olarak çifte vatandaşlık hakkı dahil birçok karar aldıklarını fakat süreçte CDU'lu milletvekillerinin engel olduklarını belirtti.

YEREL VE FEDERAL MECLİSLERDE YER ALMALIYIZ

“Oy vermek vatandaş olarak benim sorumluluğum ve bunun karşılığında kimin beni yöneteceğini belirlemekte hakkım." diyen Vural Öger, “Bu demokratik hak kullanılmalı. Türkler seçim sandığına gitmeli. Birlikten güç doğar. Türk kökenliler siyasi olarak daha aktif olmalı. Yerel ve federal meclislerde yer almalıyız." diye konuştu. Türklerin oy oranının genel oyda yüzde 2 olduğunu, bunun azımsanmayacak bir güç olduğunu söyleyen Öger, “2002 yılında Schröder 8 bin oy farkıyla başbakan oldu. O zaman açıklanan Türk oyu 400 bin. Sanırım bu her şeyi açıklıyor.2002’de SPD, Türklerin oyu ile iktidar oldu. Bunu biliyorlar.” dedi. Bu süreçte CDU’nun da Türklere yönelik yaklaşımının olumlu yönde değiştiğini kaydeden Öger, Türklerin oy potansiyelinin bunu mecbur tuttuğunu ifade etti.

SPD ve Yeşiller hükümeti döneminde Türkiye ile Avrupa Birliği müzakerelerinin başladığını hatırlatan SPD’li Öger, Angela Merkel’in (CDU) kendisinden önce alınan bir kararı sorguladığını ve imtiyazlı ortaklık teklifini savunmasının hoş bir tutum olmadığını söyledi. Öger, Türk seçmenlerin dış politikayı dikkate aldığında Türkiye’ye daha sıcak bakan SPD- Yeşiller hükümeti için destek olmaları gerektiğini belirtti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.