Verimlilik bilinci aileden başlamalı

Verimlilik bilinci aileden başlamalı

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Konya Şubesi ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ortaklaşa düzenlenen “Dünya Devlerinden Konya’da Enerji Verimliliği Paneli” gerçekleştirildi.

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Konya Şubesi ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ortaklaşa düzenlenen “Dünya Devlerinden Konya’da Enerji Verimliliği Paneli” gerçekleştirildi. MMO şube binasında düzenlenen panele Vali Muammer Erol, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İl Müdürü Uğur Özalır, MMO Şube Başkanı Ö.Erdoğan Duransoy ile çok sayıda vatandaş katıldı. Oturum başkanlığını Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mustafa Kemal Akgül’ün yaptığı Panel kısmında ise Toyota üretim Planlama ve Yönetim Müdürü İrfan Sarıcı, etüt, proje yöneticisi Nafi Baran, Japon Uluslar arası İşbirliği Ajansı Danışmanı Hidenori Tarui, Panasonic Yönetim Kurulu Üyesi Kazuhito Takashi konuştu. Programda ilk olarak söz alan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İl Müdürü Uğur Özalır, verimliliğin her alanda önemli olduğu gibi enerji alanında da gerekli olduğuna işaret ederek, “Bu konuda bakanlığımız pek çok çalışma yapmaktadır. Örneğin sanayilerdeki verimsiz elektrik motorlarının değişimi için sanayicilerimize destek veriyoruz. Şirketler işgücü verimliliklerini artırmanın yollarını aramalıdır” dedi.

20-3.20160427100759.jpg

VERİMLİLİK UZMANI İLE ÇALIŞIN

Ülke geneli olarak ve Konya genelinde aile şirketlerinin büyük pay sahibi olduğunu ifade eden Özalır, şöyle konuştu: “Bu aile firmaların seslenmek istiyorum. Şirketlerinizi profesyonel ellere teslim edin. Yoksa rekabet edemezsiniz. 2023 hedeflerine ulaşmak istiyorsak kalıcı bir verimlilik artışı sağlamalıyız. Firmalara tavsiyemiz bir verimlilik uzmanı ile çalışsın. Bakanlığımız bu konuda zaman zaman destek veriyor.” Daha sonra söz alan MMO Şube Başkanı Ö.Erdoğan Duransoy da enerji verimliliğini artırmak için böyle bir paneli düzenlediklerini belirterek, şunları söyledi: “Verimlilik sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada konuşuluyor. Verimlilik hayatın her alanını kapsıyor. Verimlilik için ciddi bir eylem planı hazırlamamız lazım. Bu bilinç aileden başlamalı. Verimlilik eğitimleri anaokulu ve ilkokuldan başlamalı, konferans ve paneller ile, sanayilere verilecek eğitimlerle verimli yaşam tarzı oluşturulmalıdır. Bizler verimlilik bilincini ne kadar oluşturabilirsek o kadar güçlü bir ülke olabiliriz.”         

VERİMLİLİK AÇIĞIMIZ VAR

Daha sonra söz alan Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü de tarih boyunca her dönemde enerjinin önemli olduğunun altını çizerek, “Enerji verimliliği yarın bugünkünden fazla gündemimizde olacak. üretim girdilerini verimli kullanabilenler, karlarını dolayısıyla rekabet güçlerini artırabilecekler” dedi. Enerji talebi artış hızında Çin’den sonra ikinci sırada yer aldığımızı hatırlatan Kütükcü, şu ifadelere yer verdi: “Enerji talebimiz artarken enerji ihtiyacımızın halen yüzde 70’den fazlasını ithal ediyoruz. Son 10 yılda enerji ithalatına 442 milyar dolar para ödedik. İthal ettiğimiz ürünü de çok kötü kullanıyoruz. Aynı ürünü üretmek için OECD ortalamasından 2 kat daha fazla enerji harcıyoruz. İnsan kaynağı verimliliği konusunda da karnemiz çok iyi değil. OECD ortalamasından yıllık 90 saat daha fazla alın teri döküyoruz. Fakat bu çalışma rekabet gücümüze pozitif yansımıyor. Bu rakamlar verimlilik açığımız olduğunu açıkça ifade ediyor.” Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi.

MİLYARLARCA DOLARI SERMAYEYE KALIR

Panel oturum başkanı Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mustafa Kemal Akgül verimlilik haftası boyunca Türkiye’nin her tarafında 350 civarı etkinlik yapıldığını söyledi. Bu etkinliklerin ülkenin kalkınması için önemli olduğunu belirten Akgül, konuşmasına şöyle devam etti: “Verimlilik kişide başlar. Öncelikle çocuklarımıza bu bilinci aşılamalıyız. Verimliliği bir hafta ile sınırlandırmamalıyız. Verimlilik kaynakları en iyi şekilde kullanmaktır. İnovasyon, AR-GE her şeyi kurtarmaz. Verimlilik ile milyarlarca doları sermayeye kazandırabiliriz.”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.