Vergi mevsimi!
Zannediyorum şu dönem ödemeleri süren MTV, emlak vergileri, araba sigorta ücretleri etkili olan soğuklardan daha çok üşütüyordur vatandaşı. Vatandaş karşısında kat kat artırılmış borçları görünce bir titreme geliyor.
**
Ne yeni, ne de eski olan, vatandaşın ‘ayağımı yerden kessin’ diye kullandığı bir otomobilden 300-400 lira vergi, 500-1000 lira arası sigorta primi kesiliyor. Vatandaş emlak vergilerine bakmak için sorgulama yapıyor yüzlerce lira da oradan vergi çıkıyor. Nereden gelmiş bu kadar vergi, bu ne, şu ne derken cezasıyla binlerce lira devlete vergi olarak yatırılıyor.
**
Günlük ortalama 7,5 milyon lira trafik cezası ödüyormuşuz. Ekmeğinden suyuna, evladımızın rızkına kadar her yerde, aldığımız her şeyden vergi kesiliyor. Sanayiciler muhabbetimizde ‘Devlet ikinci bir ortak, kazandığımızdan fazlasını veriyoruz’ diyor. Milyarlarca lira devlet kasasına akıyor. Son 10 yılda toplanan vergilerin miktarı 4 kattan fazla artmış. 2015’te net “Gelir Vergisi” tahsilatının yaklaşık 82 milyar TL olduğu ifade ediliyor. 94 milyar TL civarında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), Kurumlar Vergisi 36 milyar TL ile birlikte 2015 yılında 213 milyar TL civarında vergi toplanmış. 2016 bütçe gelirlerinin 540 milyar TL civarında olacağı tahmin ediliyor.
**
Peki bu toplanan para nereye gidiyor diye soralım? Devlet yol, hastane, hızlı tren yapıyor. Fakat ödediğimiz paralar yanında bu hizmetler ne kadar yekun tutuyor bunları da bilmemiz gerekiyor.
**
Kıyaslama olsun diye çok popüler ve faydalı olan yatırımlardan bazılarının maliyetlerine bakalım. Konya-Ankara arası hızlı tren yatırımı 1 milyar lira. Yüzyılın projesi diye duyurulan Marmaray Tüp Geçit projesinin maliyeti de 8 milyar liraymış.
**
Bunlar az rakamlar değil elbet fakat bütçedeki bir kalemi de iyi anlamamız gerekiyor. Faiz ödemeleri. 2015 yılı bütçesinde faiz ödemeleri için ayrılan para 54 milyar lira… Faiz, borcumuzun faizi. Borç olmazsa faiz olmaz. ‘IMF’ye borcumuz artık yok’ diyerek bu millet sevinç çığlıkları attı. Çünkü meydanlarda bu borçlar ve her yıl ödenen faizler konuşulmadı.
**
Asırların projesi diye yapılan projelerin maliyeti orada, faize ödediğimiz para ortada. Bu milletin cebinden gidiyor. Borç sarmalı gitgide büyüyor. Faiz ödemelerinin yapılması için vatandaşın üzerine bindirilen vergi yükü her yıl daha da artıyor… Gösterilen başka, vatandaşın çektiği yük başka. Faize para yetişecek, daha çok çalışalım!
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.