Vali Tutulmaz Garzan Ovasında İncelemelerde Bulundu

Vali Tutulmaz Garzan Ovasında İncelemelerde Bulundu

Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, “Kırsal kalkınma Programları, GAP, DİKA, İl Özel İdaresi ve Köye Dönüş Rehabilitasyon Projeleri (KDRP) kapsamında, hayata geçirilen projeler ile Siirt ilimizde tarım ve hayvancılık alanında önemli yatırımların...

Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, “Kırsal kalkınma Programları, GAP, DİKA, İl Özel İdaresi ve Köye Dönüş Rehabilitasyon Projeleri (KDRP) kapsamında, hayata geçirilen projeler ile Siirt ilimizde tarım ve hayvancılık alanında önemli yatırımların gerçekleştirildiğini” söyledi.

Vali Tutulmaz, GAP, Kırsal Kalkınma Programı ve KDRP ve DİKA Projesi kapsamında, yürütülen çalışmaları yerinde görmek ve incelemek üzere, Kurtalan İlçemize bağlı, İncirlik, Gökdoğan, Yunuslar, Saipbeyli ve Yayıklı köyünde, incelemelerde bulundu.

İl Tarım Müdürlüğü ve diğer yetkililerinden bilgi alan Vali Tutulmaz, Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projeleri (KDRP) projesi ve çiftçilerimizin büyük gayretleri ile 4 bin dekar arazi üzerine örnek fıstık ve nar bahçelerinin yapıldığını ifade ederek, Siirt, Tarım ve Hayvancılık alanında gerçekleştirilen projelerle kalkınıyor, üreticilerimizin çiftçilerimizin, yüzü gülüyor. Bu tür projelere ağırlık vereceğiz.” dedi.

ORGANİK SERA TESİSLERİ

Daha sonra Gökdoğan köyüne bağlı Yunuslar mezrasında kurulu organik sera tesislerinde incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi alan Vali Tutulmaz, 25 bin metrekare alan üzerinde oluşturulan ve bölgede model olan Organik Sera tesislerinin, Tarım Bakanlığı, Kırsal Kalkınma Projesi kapsamında yüzde 50 hibe ile yapıldığını ve üretime geçen modern tesiste, ekilen taze ve organik sebzelere yoğun bir talep olduğu ve elde edilen ürünlerin bölgedeki illere pazarlandığını ifade etti.

Vali Mustafa Tutulmaz, Yunuslar mezrasında GAP İlleri Süt Sığırcılığı hibe Programı kapsamında, Sabit Ceylan adlı üretici tarafında kurulan “263 baş güve ve süt sağım ünitelerini” kapsayan tesisleri de ziyaret ederek, buradaki yetkililerden bilgi aldı.

GARZAN OVASI YENİ SULAMA SİSTEMLERİ İLE HAYAT BULACAK

Vali Tutulmaz, daha sonra sırasıyla Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) tarafından desteklenen Gökdoğan Köyü Yunuslar Mezrası, Saipbeyli ve Yayıklı köyü “Toplu Basınçlı Sulama Sistemi” projelerini yerinde inceledi. DİKA Genel sekreteri Dr. Tabip Gülbay ve diğer yetkililerden bilgi alan Vali Tutulmaz, sulama projeleri ile Siirt’in tahıl ambarı Kurtalan-Garzan ovasının suyla buluşacağını, sulu tarıma geçişle birlikte tarıma dayalı sanayinin gelişimi ve bölgede ürün çeşitliliğinin artacağını söyledi.

DİKA Genel sekreteri Dr. Tabip Gülbay ise yaptığı açıklamada; Yayıklı Köyü Toplu Basınçlı Sulama Sistemi Proje toplamının 850 bin TL olduğunu ifade ederek, DİKA tarafından bu proje için 600 bin TL hibe desteği sağlandığını, Kurtalan kaymakamlığı tarafından da 80 bin TL destek verildiğini, çiftçilerin de 170 bin TL harcayarak, sulama sistemi hayata geçirildiğini aktardı. Öte yandan Gökdoğan Köyü Yunuslar Mezrası ile Saipbeyli köyü Sulama sistemi proje bedellerinin 1 milyon 600 bin TL olduğu ve her iki projenin de ihale aşamasında olduğunu belirtti.

Siirt'te tarım ve hayvancılığın yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi amacıyla Valilik olarak çiftçilere her türlü desteğin sağlandığını belirten Vali Tutulmaz, “Bu gün Kurtalan ilçemizde Tarım Bakanlığı, Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA), GAP İdaresi ve İl Özel İdaresi tarafından ve vatandaşlarımızın kendi öz kaynaklarını kullanarak, yapılan örnek projeleri inceledik. Kurtalan ilçelerimiz tarım alanında örnek bir ilçemiz, bu yatırımlarla da bu örnekliği, bu önderliği biraz daha öne çıktı. Benzer projeleri diğer ilçelerimizde de uygulamayı düşünüyoruz. Yatırım yapmak isteyen çiftçilerimize devletimizin her alanda desteği bulunmaktadır. Kendilerini bu konuda bilgilendiriyoruz ve yatırım yapmaya davet ediyoruz.“ şeklinde konuştu.

Kurtalan İlçesi Tarım tesisleri programına; Kurtalan Kaymakamı Mustafa İmamoğlu, DİKA Genel Sekreteri Dr. Tabip Gülbay, İl Özel İdare Genel Sekreteri Recep Güldoğan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İzzet Murat, İl Milli Eğitim Müdürü Fethi Suay, Kurtalan Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat, çiftçiler ve diğer yetkililer katıldı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.