Üstün Yetenekli Türk Çocuk Ve Gençler Keşfedilmeyi Bekliyor

Üstün Yetenekli Türk Çocuk Ve Gençler Keşfedilmeyi Bekliyor

Almanya’da tahmini olarak 90 bin civarında üstün zekaya sahip Türk çocuk ve genci yaşıyor. Ne var ki ne aileleri ne de öğretmenleri onları doğru yöne yönlendirecek bilgi ve hassasiyete sahip. Nürnberg Üniversitesi, özellikle ekonomi çevrelerinin...

Almanya’da tahmini olarak 90 bin civarında üstün zekaya sahip Türk çocuk ve genci yaşıyor. Ne var ki ne aileleri ne de öğretmenleri onları doğru yöne yönlendirecek bilgi ve hassasiyete sahip. Nürnberg Üniversitesi, özellikle ekonomi çevrelerinin peşinden koştuğu bu çocukların bulunup teşvik edilmesi için bir çalışma başlattı.

Nürnberg Üniversitesi Pedagojik Psikoloji ve Üstün Zeka Araştırmaları Kürsüsü üstün yetenekli Türk çocuklarını keşfetme ve teşvik etme amacıyla bir çalışma başlattı. Çalışmayı yürüten araştırmacı Marold Reutlinger, Almanya'da halkın yüzde beşinin üstün yetenekli insanlardan oluştuğunu ve ekonomi çevrelerinin bu insanlara ulaşmak için elinden geleni yaptığını söylüyor. Araştırmaların etnik gruplar arasında yetenek açısından fark olmadığını gösterdiğini hatırlatan Reutlinger, üstün yetenekli Türk çocuk ve gençlerinin sayısını 90 bin olarak tahmin ettiklerini belirtiyor.

Bu çocukların çok azının keşfedilip teşvik edildiğine dikkat çeken araştırmacı, çalışması kapsamında Türk ailelere ulaşmak ve onları danışma ve teşvik imkanları hakkında bilgilendirmek istiyor. Reutlinger, "Almanya’da üstün yeteneklere sahip Türk çocuk ve gençlerinin potansiyelini erken zamanda tespit etme konusunda hem öğretmenleri ve aileleri hassaslaştırma konusunda eksiklik var." şeklinde konuşuyor.

Üstün yeteneklilerin Alman ekonomisi açısından taşıdığı öneme dikkat çeken araştırmacı, "Alman ekonomisi yeni teknolojilerin geliştirilmesinde dünya çapında öncü olmak istiyor. Üstün yetenekliler ise bu konuda önemli katkıda bulunuyor." diyor. Bu bağlamda üstün yetenekli çocuk ve gençlerin unutulduğunu düşünen Reutlinger ekibi ile birlikte ‘Üstün Yetenekli Türkler’ (HotM) adını taşıyan bir proje başlatmış. Bu ay içerisinde çalışma grupları şeklinde farklı şehirlerde düzenlenen programlarda Türkçe ve Almanca olmak üzere eşzamanlı olarak sunumlar gerçekleştiriliyor.

Sunumların amacı; üstün yetenekli Türk çocukların ve gençlerin tespit edilmesi, teşvik edilmesi ve desteklenmesi konusunda aileleri ve eğitim sektöründe çalışanları bilgilendirmek. Sunumlarda odaklanılan nokta ise yetenek, üstün yetenek gibi kavramlarla ne kastedildiğini açıklamak ve göçmen ailelere mensup çocuklar için de uygun bir tanı ve uygun bir desteğin başlatılması CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.