Üretime engel olunmasın

Üretime engel olunmasın

Üretim faktörlerini etkileyen kalemlere zam yapılmaması gerektiğini vurgulayan ekonomi yazarı İbrahim Kahveci, “Aksi takdirde bu kamu bütçesinin zararına olacaktır. Örneğin akaryakıta zam yapacağınıza sigaraya yapın” dedi

MÜSİAD Konya Şubesinde bu hafta Cuma Toplantısında Yeni Şafak gazetesi ekonomi yazarı İbrahim Kahveci vardı. “Son Siyasi Gelişmelerin Ekonomiye Etkileri ve Türkiye’nin IMF Serüveni” konulu konferansa işadamı ve sanayiciler katıldı.  MÜSİAD Konya Şube Başkanı Aslan Korkmaz, ekonominin yaşanan küresel kriz sonrası strateji ve senaryoların değiştiğine vurgu yaptı. Ardından söz alan İbrahim Kahveci, dünya ekonomisinde hastalık olduğunu belirterek; hastanın yoğun bakımdan çıkarak odaya alındığını ve tedavisinin sürdüğü örneğini vererek şunları kaydetti: “Küresel anlamda hala kriz riski devam etmektedir. Unutulmamalıdır ki şu an dünyaya suni teneffüslerle ayakta tutulan ama temelleri sağlam olmayan bir ekonomi hakimdir. Antibiyotikle beslenen bir hastayı düşünün, nasıl ki daha sonradan verilen aşırı dozdaki antibiyotiklerin zararı çıkacaksa şu an ki durumda bundan farksızdır.” Kahveci, krizin Türkiye’yi etkilediğini savunarak şunları söyledi; “Kriz Türkiye’de önemli istihdam sorunlarına yol açtı. Bu krizde ülkemiz yüzde 6,2 küçüldü, işsizlik yüzde 9’lardan yüzde 14’lere yükseldi.” Bu dönemde dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan birinin de üretim faktörlerini etkileyen kalemlere zam yapılmaması olduğunu söyleyen Kahveci; “Aksi takdirde bu kamu bütçesinin zararına olacaktır. Kamu bütçesinin zararına olması demek kamu bütçesinin tedaviye cevap vermeyeceği anlamına gelmektedir. Örneğin akaryakıta zam yapacağınıza sigaraya yapın” dedi. Ülkemiz için iyileşme emarelerinin göründüğünü de söyleyen Kahveci; “Son zamanlarda dış politikada yürütülen çalışmalar olumlu sonuçlar vermiştir. Ülkemiz dış ülkelerde ciddi bir saygınlığa ve güce kavuşmuştur. Yapılan dış politika açılımları büyük bir kazanç sağlayacaktır ülkemize ve bu açılımlar meyvelerini vermeye başlamıştır. Bu iyi kullanılmalıdır. Türkiye dünyanın parlayan yıldızıdır. Geçmişle bağlarımızı koparmadan ekonomik anlamda geçmişi unutmalıyız. 2000’den öncesi unutulmalı ve geçmişle kıyaslama yapılmamalıdır. Türkiye’nin potansiyeline bakıp ona göre kıyaslama yapmalıyız. Evvel de söylediğim gibi ülkemiz için yüzde 6’lık bir küçülme olmamalıydı. Birçok ülke için iyi sayılabilecek bu rakam ülkemizin potansiyeli ve gücü düşünüldüğünde çok da iyi bir rakam sayılamayacaktır. Ama gelecekten ümitliyiz.  Ciddi oranda genç bir nüfusa sahibiz bu iyi kullanılmalı, istihdam oluşturulmalıdır. Ekonominin temelinin de işsizlik olduğu bilinmeli ve ülkemizde kriz riskini üstlenecek bir kurumun olmadığı da unutulmamalıdır” dedi. Olası durumlara karşı tedbiri elden bırakmamanın önemine de değinen Kahveci; “Avrupa’nın sıkıntısı devam edecektir. Döviz hareketlenip yükselecektir. Buna göre yatırım yapılmalı ve önlemler alınmalıdır. Bana göre söylenebilecek en önemli söz “Türkiye’nin perakende sektöründen ziyade imalat sektöründe problemi olduğudur”. Bu krizde muhakkak ki her iki tarafta etkilenmiştir ama tüketiciden ziyade üreticinin etkilendiği aşikardır. Üreticiye destek verilmeli, imkan sağlanmalıdır” dedi.
Konferansın sonunda MÜSİAD Konya Şube Başkanı Aslan Korkmaz İbrahim Kahveci’ye konferanslarından ötürü teşekkür ederek işlemeli bir tabak hediye etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.