Üreticiye sahip çıkın!

Üreticiye sahip çıkın!

Buğdayda yaşanan sıkıntının aynısının şeker pancarında da yaşanmaması için yetkililere çağrıda bulunan (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil , "İş işten geçmeden şeker pancarı fiyatında da artışa gidilmelidir" dedi

Tarım sektöründeki tıkanıklık özellikle bazı alanlarda kendini iyice belli etmeye başladı. Uygulanan yanlış tarım politikaları, girdi maliyetlerinin aşırı yükselmesi, çiftçinin ektiği üründen elde ettiği kârın giderini karşılayamaz hale gelmesi çiftçiyi üretime küstürdü. Bunun en net örneği yakın zamanda buğdayda görüldü. Çiftçi üretime küstüğü için bu yıl buğday ekimi yapmadı. Konya'da buğday üretimi aşırı şekilde düştü. Buğdayda yaşanan sıkıntıyı çözmek ve çiftçileri yeniden üretime döndürmek için buğday taban fiyatına yüzde 30 zam yaptılar. Bu kez de pancar çiftçiler yetkililere seslendi. Çiftçiler, aynı durumun pancarda da yaşanmaması için yetkililerin bir an önce pancar fiyatlarına da zam yapılması gerektiğini belirtti.

 

5-6 YILDIR PANCAR FİYATI AYNI!

Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, buğday taban fiyatına yapılan yüzde 30 fiyat artışının aynısını şeker pancarına da istediklerini aktardı. Şeker pancarı için buğday üzerinden örnek veren Başkan Bestil, şunları kaydetti: “Buğday hasatı bu yıl 3 gün sürdü. Buğday ekimi çok azaldı. Tehlikeyi fark eden yetkililer, buğday taban fiyatını yükseltti. Eğer şeker pancarına da yüzde 30'dan az zam yapılırsa, durum buğdaydaki gibi olacak. Şeker pancarının 5-6 yıldır taban fiyatı aynı. Pancarın fiyatı yıllardır 20 ile 23 kuruş arasında değişiyor. Bu fiyatın en az 30-31 kuruş olması gerekir”

KONYA ÇİFTÇİSİNİ KÜSTÜRMEYİN!

“Çiftçi, bu fiyat aralığında devam edilirse pancar ekimine küsecek” diyen Başkan Bestil, Konya'nın şeker pancarı üretiminde Türkiye için büyük önem arz ettiğini, Konya çiftçisinin de küstürülmemesi gerektiğini kaydetti. Türkiye'deki şeker pancarının yaklaşık yüzde 35-40'ının Konya'da üretildiğini ifade eden Bestil, “Şeker pancarı üreticisi para kazanamıyor. Pancarı mecbur olduğumuzdan dolayı ekiyoruz. Pancar Ekiciler Kooperatifinin satış mağazaları var. Gübreyi, mazotu, ilacı her şeyi biz oralardan dışarıya göre daha ucuza alıyoruz. Çünkü fiyatlar kooperatif olduğu için hesaplı. Pancar ekemezsek, malzeme alamayız. Bu yüzden ekim yapmaya mecburuz” şeklinde konuştu.

PANCAR EKİM ORANI DA DÜŞTÜ

Çiftçinin girdi maliyetinin çok yükseldiğinin altını çizen KONPADER Başkanı Ahmet Bestil, şu cümleler ile konuşmasını noktaladı: “İlaca yüzde 300 zam geldi. Gübreler, acayip zamlandı. Mazot, elektiriğe inanılmaz zamlar geldi. Yine söylüyorum, Konya genelinde 6 buçuk milyon pancar üretiliyor. Çiftçinin girdi maliyetinin düşürülmesi gerekir. Konya'nın bazı bölgelerinde de pancar üretiminde düşüşler yaşandı. Dışarıya bağımlı olmak istemiyorsak, nişasta bazlı şeker tüketimini artırmak istemiyorsak, pancar üreticisine sahip çıkmamız gerekir.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum