Üreticilere sahip çıkmalıyız

Üreticilere sahip çıkmalıyız

Hububat Üretimi ve Piyasa Beklentileri konulu sektör toplantısı Bandırma Ticaret Borsası ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Hububat Üretimi ve Piyasa Beklentileri konulu sektör toplantısı Bandırma Ticaret Borsası ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Ulusal Hububat Konseyi (UHK) Başkanı Mustafa Yılmazkart, Ziraat Odaları Başkanları ve sektör temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Karatay Üniversitesi Rektörü ve UHK Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bayram Sade, Selçuk Üniversitesi Tarla Bitkileri Öğretim Görevlisi UHK Araştırma Grubu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu dünya ve Türkiye hububat durumu ve beklentileri hakkında bilgi verdiler.

Programda konuşan Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Mustafa Yılmazkart, dünyada 77 trilyon dolar olan küresel hasılanın yüzde 5'ini tarımın oluşturduğunu ve dünya nüfusunun yüzde 40'ının geçimini tarımdan sağladığını belirterek, dünyada 5 milyar hektar tarıma elverişli arazinin ancak yüzde 28'inin kullanılabildiğini belirtti. Yılmazkart, “Bunun neticesinde dünyadaki 2 milyar insanın açlık ve yoklukla karşı karşıya. Türkiye ise ekilebilir topraklar açısından dünya altıncısı olup, 365 milyar dolar tarımsal ürün ithalatı yapan; 1,5 milyar insanın yaşadığı coğrafyanın tam ortasında bereketli topraklar üzerindedir.  Fakat biz, bu üretimden ve ticaretten istediğimiz payı alamıyoruz. Bu imkânlar, hem ekonomik olarak zenginleşmek, hem de bölge politikalarında daha etkin olabilmek için bizlere büyük fırsatlar vermektedir. Özellikle son yıllarda bu anlamda önemli aşama da kaydettik. Şu an bazı aksaklıklara rağmen, 62 milyar dolarlık tarım hasılasıyla dünyada yedinci, Avrupa’da birinci olan bir Türkiye var.  Bizdeki 5,5 milyon üretici, Avrupa standardında üretim yapabilse, tarımsal üretim hacmimiz 275 milyar dolara yükselmiş olur. Bu açıdan tarımı ülkemiz için yeni bir fırsat ve gelir alanı görmeliyiz. Toprağı berekete dönüştüren üreticiye bütün imkanlar ile sahip çıkılmalıdır. Araziler bir an önce toplulaştırılıp, çorak topraklar suya kavuşturulmalıdır. Türkiye'nin kendi kendine yetecek bir tarımsal üretime sahip olması en büyük gücü olacaktır” dedi. Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Mustafa Yılmazkart’ın konuşmasının ardından toplantıya katılan Prof. Dr. Bayram Sade ve Prof. Dr. Süleyman Soylu sunumlarını yaptılar. Hatıra fotoğrafının ardından toplantı son buldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.