Ukrayna’da Taraflar 'Yuvarlak Masa 'Toplantısında Buluştu

Ukrayna’da Taraflar 'Yuvarlak Masa 'Toplantısında Buluştu

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in girişimiyle ülke sorunların görüşüldüğü yuvarlak masa toplantısı yapıldı.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in girişimiyle ülke sorunların görüşüldüğü yuvarlak masa toplantısı yapıldı. Yuvarlak masa toplantısına; bağımsız Ukrayna’nın ilk Cumhurbaşkanı Leonid Kravçuk, eski cumhurbaşkanları Leonid Kuçma ve Viktor Yuşçenko, Ukrayna Parlamentosu Başkanı Volodımır Rıbak, Ukrayna Başbakanı Nikolay Azarov, sürece dahil olan bakanlar, Bölgeler Partisi’nden Aleksander Efremov, Ukrayna Komünist Partisi (UKP) Başkanı Petr Simenenko, Anavatan Hareketi liderleri Arseniy Yatsenük, aşırı milliyetçi olarak bilinen Özgürlük (Svoboda) Hareketi lideri Oleg Tyagnıbok, Reform için Ukrayna Demokratik Birliği (UDAR-‘darbe’) lideri Vitaliy Kliçko, din adamları ve kanaat önderleri katıldı.
Daha önce Euro Meydan eylemlerini organize eden üç muhalefet parti lideri katılmayacaklarını açıklamalarına rağmen daha sonra karar değiştirip toplantıya katılma kararı almıştı.
Ukrayna'daki siyasi buhrandan çıkar yol arayan liderler; ülkenin gündemindeki konuları bir masa çevresinde konuştu. Protestolarda gözaltına alınan kişileri af ettiğini açıklayan Cumhurbaşkanı Yanukoviç, taraflara itidal çağrısında bulunarak, Ukrayna’dan bir heyetin AB ile yol haritası üzerinde çalışmaya başladığını söyledi.

Başbakan Azarov konuşmasında ülkenin içinde bulunduğu iktisadi gidişatı özetledi. Din adamları ise dinin siyasete alet edilmemesi konusunda tarafları uyardı. Muhalefet ise; Cumhurbaşkanı ve hükümetin istifasını, erken cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri, tutuklu eski Başbakan Yuliya Timoşenko dâhil siyasi tutukluların serbest bırakılması taleplerini yineledi.
11 Aralık'ta, Yanukoviç muhalif liderleri ülkeyi krizden çıkarmak için milli yuvarlak masaya toplantısına çağırmıştı. Tarafların anayasa ve kanunlara aykırı fiillerde bulunmamasını isteyen Yanukoviç, barışçıl eylemlere müdahale edilmeyeceği konusunda da garanti vermişti.

10 Aralık’ta, Ukrayna’nın eski ve görevdeki cumhurbaşkanı yuvarla masa toplantısı düzenlemiş memleket meselelerini istişare etmişti.

21 Kasım’da Kiev’de başlayan ve ülke genelinde Euro Meydan eylemleri olarak adlandırılan gösteriler aralıksız devam ediyor.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.