Osmanlı mirası Maden Deresi'ni turizme kazandıracak projede sona yaklaşılıyor

Osmanlı mirası Maden Deresi'ni turizme kazandıracak projede sona yaklaşılıyor

Osmanlı döneminin son zamanlarında kurşun, boraks, çinko ve altın çıkarılan bölgenin turizme kazandırılması amacıyla Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Kocaali Belediyesi işbirliğiyle başlatılan "Maden Deresi Eko Turizm" projesinde sona gelindi.

Yaklaşık 120 yıl önce bölgede kurulan Osmanlı Madenleri Anonim Şirketince çıkarılan madenlerin taşınması için rayların döşendiği bölge, nehrin zamanla doğal güzelliğe bürünmesiyle piknik alanı olarak kullanılmaya başlandı.

Madencilik faaliyetleri sırasında elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla inşa edilen eski barajın üzerinden dökülen Maden Deresi Şelalesi ile mesire alanı, 2019'da "Nitelikli Doğal Koruma Alanı" ilan edildi.

Doğaseverlerin eski dar maden tünellerinden geçerek 45 dakikalık yürümeyle ulaştığı şelalenin yer aldığı bölgenin turizme kazandırılması için hazırlanan proje kapsamında tüneller ışıklandırıldı, kolay ulaşım için ahşap yürüme yolları ile seyir keyfi yaşatılması amacıyla teraslar inşa edildi. Karadeniz'e dökülen derenin etrafında yeşilin tonlarının yer aldığı alandaki çalışmaların yüzde 80'i tamamlandı.

Sıcak günlerde serinlemek isteyen ziyaretçilerine yeşilin ve suyun ahenginde vakit geçirme imkanı sunan Maden Deresi'nin, projenin tamamlanmasıyla önemli turizm alanları arasındaki yerini alması bekleniyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.