Tzob: Çiftçiye Verilen Destek Gelir Değil, Vergi Kesintisi Yapılmamalı

Tzob: Çiftçiye Verilen Destek Gelir Değil, Vergi Kesintisi Yapılmamalı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçiye verilen desteğin gelir olmadığını belirterek, verilen destekten yüzde 4 Gelir Vergisi kesilmemesi gerektiğini savundu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçiye verilen desteğin gelir olmadığını belirterek, verilen destekten yüzde 4 Gelir Vergisi kesilmemesi gerektiğini savundu.

TZOB Başkanı Bayraktar, Cihan Haber Ajansı’nın (Cihan) gündeme taşıdığı, 'Çiftçiye verilen desteğe ilginç banka kesintisi' haberi üzerine açıklama yaptı. Haberde, çiftçilerin devletin destekleme miktarını kuruşu kuruşuna alamadıkları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin de yapılan kesintiyi ‘Gelir Vergisi’ne gittiğini aktardıkları kaydedilmişti. Bazı üreticilerin de bankadan aldıkları destekleme miktarı karşısında dekont alamadıkların, dekont için ayrıca 30 TL gibi bir ücret talep edildiği de dile getirilmişti.

Çiftçiye verilen destekleme fonunun gelir olmadığını vurgulayan Bayraktar, destekleme miktarından Gelir Vergisi alınmaması gerektiğini kaydetti. Şemsi Bayraktar, destekten yüzde 4 kesinti yapılması ve Ziraat Bankası’nın destek ödemelerinden vergi dışında da ücret almasının çiftçiye ağır yük getirdiğini bildirerek, “Çiftçiye verilen desteklerden kesinti yapılmamalı. Destek, gelir değildir. Dekonttan bile para istendiğini öğreniyoruz. Bunun kabul edilebilir bir yanı yoktur.” dedi.

Yasa konusu olan destekten yüzde 4 vergi kesintisi yapılmamasına yönelik taleplerini, 13 Mayıs’ta TZOB’nun bina açılışını yapıp, Yönetim Kurulu toplantısına katılan Başbakan Erdoğan’a ilettiklerini, konuyu ilgili bakanlarla paylaştıklarını, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’dan da bu konuda talepte bulunduklarını da aktardı. Üreticilerin kredi ihtiyaçlarının karşılanması bakımından Ziraat Bankası’nın önemli bir rol üstlendiğini belirten Bayraktar, "Ziraat Bankası ile yaşanan en son sorunlardan biri de şubeleri tarafından çiftçilerimizin hesaplarına yatan destekleme ödemelerinden vergi dışında çeşitli adlar altında kesinti yapılmasıdır. Konuyla ilgili olarak Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü ile görüşülmüş, şubeleri tarafından vergi dışında herhangi bir ücret alınmadığı, alınan ücretlerin tespit edilmesi durumunda çiftçilerimizin hesaplarına aktarılacağı ifade edilmiştir." ifadelerini kullandı.

Çiftçilerce istenen dekontlardan ücret bile talep edildiğinden şikayetçi olan Bayraktar, “Sorunun devam ettiği görülmektedir. Çiftçilerimizin mağduriyetinin giderilmesi, hak ettikleri desteklerin her ne ad altında olursa olsun kesintiye uğramaması bakımından gereğinin yapılması önem arz etmektedir.” dedi.

"'KESİNTİ, PARA BAŞKA ŞUBEDEN ÇEKİLDİĞİ İÇİN YAPILDI"

Öte yandan Ziraat Bankası yetkilileri ise çıkan haberler üzerine, çiftçilerden herhangi bir kesinti yapılmadığını öne sürerek, vergi dışındaki kesintiler için şu açıklamayı yaptı:

"Çiftçilerimiz hesabı olan şubemizden değil, başka şubelerimizden parayı çektikleri için onlardan hizmet işletim ücreti kesiyoruz. Bu kesintileri sadece Ziraat Bankası değil diğer tüm bankalar kesiyor."
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.