Türkmenler ve Yörükler hasret giderdi

Türkmenler ve Yörükler hasret giderdi

Selçuklu Yörük Türkmen Derneği ve Saçıkara Derneği tarafından düzenlenen “Yörük Türkmen Azık Çomaç” Buluşma Günü etkinliğinde Türkmenler ve Yörükler hasret giderdi.

Konya Selçuklu Yörük Türkmen Dernek Başkanı Abdil Ateş ve Saçıkara Dernek Başkanı Süleyman Avcı tarafından düzenlenen etkinlik dolu dolu geçti. Yapılan etkinlikler hakkında konuşan Konya Selçuklu Yörük Türkmen Dernek Başkanı Abdil Ateş, “Azık ve Çomaç Yörük Türkmen Kültürünün kadim beslenme modeli ve besin kaynağı olup son derece sağlıklı, pratik ve oldukça lezzetli bir menü çeşididir. Tarih boyunca küçük değişiklikler göstererek özellikle Anadolu'da günümüze kadar varlığını sürdürmektedir. Eski Türkçe sözcüklerden biri olan azık kelimesi, Anadolu'da halen yaygın olarak kullanılmaktadır.

whatsapp-gorsel-2024-02-19-saat-17-11-29-449995b2.jpg

Bir kişiye, çalıştığı yerde yemesi için hazırlanan yemeğe azık adı verilir. Kelimenin sözlük anlamı ise gıda ve besindir. Az kelimesinden türetilmiş olan azık sözcüğünün ilk anlamı atıştırmalık yemektir. Bu yemekler normal bir öğünden çok daha az olduğu için bu ismi almıştır. Çomaç ise yufka ekmeğinin içine peynir veya kıyma konularak yapılan dürüm. Yufka ekmeğin içine katık konarak yapılan ekmek dürümü demektir. Etkinliğimize katılan herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

Program boyunca katılımcılara da ikram edilen bu kadim yiyeceklerden oluşan menü büyük beğeni kazandı. Kadim Türk geleneğine uygun olarak azık ve çomaç hakkında uygulamalı bilgi alan katılımcılar bağlama eşliğinde müzikli bir gece geçirdi. Katılımcılar programın sonunda her iki başkana etkinlik için teşekkür ederken önümüzdeki Hıdırellez şenliklerinde açık havada tekrar yapılması için taleplerini dile getirdi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.