Türkmeneli'nde büyük dram!

Türkmeneli'nde büyük dram!

IŞİD’in Telafer, Tuzhurmatu ve Musul gibi Türkmen şehirlerini ele geçirmesinin katliam haberleri gelmeye başladı.

IŞİD’in Telafer, Tuzhurmatu ve Musul gibi Türkmen şehirlerini ele geçirmesinin katliam haberleri gelmeye başladı. Yüz binlerce Türkmen evini terk ederek, güvenli bölgelere sığındı. IŞİD tehdidi altındaki can ve mal güvenliğini sağlamak için Türkmenler hızla silahlanmaya başladı

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) Irak'ta terör estiriyor. IŞİD militanları ayrım yapmaksızın önüne çıkan sivil halkı kurşuna diziyor. Musul, Telafer, Tuzhurmatu gibi Türkmen nüfusunun yoğun olarak yaşadığı şehirlerde peş peşe yaşanan olaylar, teröristlerin hedefinin Türk olduğu apaçık ortaya çıkıyor. Türkmenler yüzyıldır yaşadıkları topraklardan göçe zorlanıyor. Irak hükümeti ise hava saldırı ile IŞİD militanlarını durdurmaya çalışsa da hava operasyonlarında militanlardan fazla Türkmenler öldürülüyor.  
IŞİD’E KARŞI SAVUNMAYA GEÇTİLER
Türkmen nüfusun yaşadığı Telafer'in, IŞİD'in eline geçmesinden sonra endişeler bir kat daha artarken, mezhep savaşının yaşandığı da gözler önüne seriliyor. IŞİD’in Şii halkı kafir olarak görmesi ve bölge halkını acımasız bir şekilde öldürmesi, Şii Türkmenlerin topraklarından ayrılarak göç etmesine neden oluyor. Tuzhurmatu nahiyesinde kendilerini korumak için silahlanan Türkmenler ise bölgelerini terk etmeyerek, IŞİD’e karşı savunmaya geçmiş durumda. Tuzhurmatu'nun nüfusu Şii Türkmenlerden oluşması IŞİD’in hedefi haline geldi. Türkmenler, örgüt militanlarının, nahiyeye girerek kıyım yapmasından çekiniyor. Bu nedenle silahlanma kararı alan Türkmenler, nahiye çevresindeki mevzilere konuşlanıyor.
IŞİD VE PEŞMERGENİN ORTASINDA KALDI  
Tuzhurmatu nahiyesine bağlı Beşir köyünde de peşmerge güçleriyle IŞİD militanları arasında şiddetli çatışmaların başladı. Tazehurmatu nahiyesinin 5 kilometre güneyinde bulunan Şii Türkmen nüfusunun yoğun olduğu Beşir köyünde, Peşmerge güçleri IŞİD'in saldırılarına karşılık verdiği öğrenildi. Çatışmaların saatlerdir sürdüğü IŞİD’in şehir merkezine girmeden önce köylerdeki sivilleri öldürdüğü de ifade edildi. Bölgeye girişlere izin verilmediği için ölü ve yaralı sayısı hakkında net bir bilgi verilemiyor. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi yetkilileri, Peşmerge güçlerine sürekli mühimmat takviyesi yapmasına rağmen IŞİD militanları bölgede hakimiyetini güçlendirmeye devam ediyor. Irak yönetimi IŞİD’in köylerde olmasından dolayı üst düzey hava saldırısı düzenleyemiyor. Düzenlenen hava saldırılarında IŞİD militanlarından fazla sivil halk ölüyor. Peşmerge ve IŞİD çatışmalarının arasında kalan çocuk, kadın, yaşlı, erkek kaçan binlerce insan, Kerkük'e sığınıyor.
TÜRKMENLER ATEŞ ÇEMBERİNİN İÇERİSİNDE
Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kilitlenen yetkililer, Mısır ve Suriye’de gösterdikleri tepkilerin yarısını Irak’taki yaşananlara göstermiyor.  Türkmenler, yoğun olarak Erbil, Kerkük, Musul, Diyala ve Selahattin kentlerinde yaşıyor.  Irak’ta yaşanan son gelişmeler hakkında bilgi almak amacıyla Kerkük’e giden  Türkmeneli Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Op. Dr. Aydın Beyatlı, telefon aracılığıyla ile gazetemize ulaşarak son durumu değerlendirdi. Türkmenlerin mezhep savaşının ortasında kaldığını ifade eden Beyatlı, Türkmenlerin yüzyıllardır yaşadığı topraklardan göç etmek zorunda kaldığını belirtti. Türkiye’nin yardımına ihtiyaç duyduklarını kaydeden Beyatlı, IŞİD tehdidine karşı Türmenlerin kendilerini savunma için silahlandığını ama Türkmenlerin bu savaşın içerisinde yer almak istemediğini kaydetti. Beyatlı, bölgedeki sorunları çözebilmek amacıyla Kerkük’te toplantılar yaptıklarını, savaşın büyümemesi için gerekli adımları atmaya hazır olduklarını da sözlerine ekledi.
MEHMET AKİF SÜTÇÜ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.