Türkiye’nin Rusya’ya Süt Ve Süt Ürünleri İhracatının Önü Açılıyor

Türkiye’nin Rusya’ya Süt Ve Süt Ürünleri İhracatının Önü Açılıyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye ve Rusya arasında süt ürünleri ve su ürünleri ticaretinin geliştirilmesi için görüşmelere başladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye ve Rusya arasında süt ürünleri ve su ürünleri ticaretinin geliştirilmesi için görüşmelere başladı. Rusya’ya süt ve su ürünleri ihracatının yolunu açacak olan bu denetimlerin sonuçlarının 2 ay içerisinde belli olması bekleniyor.

        Türk-Rus Hükümetleri arasında Antalya’da gerçekleştirilen Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) toplantısında iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması için olumlu adımlar atıldı.

        İki ülke arasında 2009 yılında yapılan görüşmelerde balıkçılık ürünleri ihracatına yönelik mutabakat zaptı imzalanmış ve 2011 yılı mayıs ayı itibariyle toplam 17 işletmeye ihracat yetkisi verildi.

        Bu zapt kapsamında Rusya’nın, Belarus ve Kazakistan ile Gümrük Birliği çatısı altında birleşmesi neticesinde Türkiye’den yapılan balıkçılık ürünleri ihracatına yönelik taleplerin Rusya Gümrük Birliği üyelerinin denetiminden geçmesi ve uygun görülen işletmelere ihracat yetkisi verilmesi kararı alındı. Yine bu kapsamda Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında '2011-2015 Ticari, Ekonomik, Bilimsel ve Teknik Alanlarda İşbirliği Orta Vadeli Programı' çerçevesinde süt ve süt ürünlerinde karşılıklı ticaretin yapılmasını teminen bu ürünlerdeki hayvan sağlığı ve hijyen kurallarına ilişkin teknik görüşmelerin gerçekleştirilmesi öngörüldü.

        SÜREÇ NASIL İŞLEDİ

        2011-2015 Ticari, Ekonomik, Bilimsel ve Teknik Alanlarda İşbirliği Orta Vadeli Programı çerçevesinde Antalya’da gerçekleştirilen Türk-Rus Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) toplantısında teknik heyet görüşmeleri ve iki ülke tarım otoriteleri arasında su ürünleri (balıkçılık ürünleri) ticaretinin arttırılması ve süt ürünleri ticaretin başlatılması için görüşmeler yapıldı. Görüşmeler sonunda Türkiye’den Rusya’ya balıkçılık ürünleri ihracat talebi bulunan ve bakanlıkça Avrupa Birliği’ne ihracat yetkisi verilmiş olan 16 işletmeye ihracat yetkisi verilmesi amacıyla Mayıs 2013’te Rusya Federasyonu Gümrük Birliği resmi otoritesine davet mektubu iletildi.

        Bu çerçevede ihracat talebi bulunan su ürünleri, süt ve süt ürünleri tesislerinde denetimlerde bulunmak üzere Rusya Federasyonu, Federal Bitki Karantina ve Veterinerlik Servisi (FBKVS) ve Kazakistan Veteriner Servisi (KVS) yetkilileri ile Kazakistan ve Belarus’u temsilen oluşturulan 5 kişilik bir heyet tarafından 11-21 Ağustos 2013 tarihleri arasında Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleşti. Ziyaret esnasında Gümrük Birliği tarafından belirlenen 3 adet süt ve süt ürünleri işletmesi, Aynes Gıda San.Tic. AŞ, Pınar Süt Mam. San. AŞ, Ünilever San.ve Tic. Türk AŞ ile 3 adet su ürünleri işletmesinde; Ertuğ Balık Üretim Tesisi Gıda ve Tarım İşl. San. ve Tic. AŞ, Çamlı Yem Besicilik San. ve Tic. AŞ ile İlknak Su Ürünleri San. AŞ de incelemelerde bulunuldu. Ayrıca, İzmir İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü, Bornova Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü ile İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde incelemeler gerçekleştirildi.

        İKİ AY İÇİNDE BELLİ OLACAK

        İnceleme ziyareti esnasında herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. 21 Ağustos 2013 tarihinde bakanlığın ilgili birimleri ve denetim ekibi arasında gerçekleştirilen kapanış toplantısında denetimin genel olarak olumlu geçtiği, Türkiye’de incelemede bulunulan hayvancılık işletmeleri ve hayvansal ürün üreten tesislerin kayıt sistemlerinin takdirle karşılandığı (TURKVET ve GGBS sistemleri), AB uyum çalışmaları kapsamında yürütülen gelişmelerin çok olumlu bulunduğu belirtildi.

        Rusya’ya süt ve su ürünleri ihracatının yolunu açacak olan bu denetimlerin sonuçlarının 2 ay içerisinde belli olması bekleniyor.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.