Türkiye'nin Aysbergi Ankara'da Üretiliyor

Türkiye'nin Aysbergi Ankara'da Üretiliyor

Türkiye’de salataların vazgeçilmesi olan aysberg (göbek marul) üretiminin yüzde 60’ı Ankara’daki tarım alanlarında gerçekleştirildi.

Türkiye’de salataların vazgeçilmesi olan aysberg (göbek marul) üretiminin yüzde 60’ı Ankara’daki tarım alanlarında gerçekleştirildi. Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Başkent'in 2012 yılında 40 bin 615 ton aysberg üretimi ile birinci sırada yer aldı.

        Ankara’da üretilen aysbergler başta İstanbul, Bursa, İzmir ve Antalya halleri olmak üzere Türkiye’nin her yerine gönderiyor. Yaklaşık 300 dönümlük bir alanda aysberg üretimi yapan Mehmet Erdem adlı çiftçi iyi toprak, uygun iklim ve çalışkan çiftçiyle her şeyin başarılabileceğini söyledi.

        Daha karlı üretim için alternatif ürün arayışına girdikleri bir dönemde bir akrabası aracılığıyla aysberg üretimiyle tanıştığını ve diğer çiftçilerle birlikte aysberg üretimine yöneldiklerini ifade eden Erdem, farklı türdeki marul çeşitleri üzerinde de deneme üretimi yaptıklarını belirtti.

        Bazı sıkıntıları olduğunu da ifade eden çiftçi Mehmet Erdem, aysberg üretiminde en önemli girdi maliyetlerinden birinin sulamada kullanılan elektrik maliyetleri olduğunu vurgulayarak, bu konuda yetkililerden destek istedi.

        45 GÜNDE YETİŞİYOR

        Tarlalarını parsellere ayırarak 45 günde yetişen aysbergi birer hafta arayla diktiklerini ve her zaman pazara sunulacak ürünlerinin bulunduğunu kaydeden çiftçi Erdem, iyi tarım uygulamalarına da müracaat ettiklerini ve bu konuda kurslara katıldıklarını ifade etti. Erdem, "Zaten bizim yaptığımız çiftçilik genelde iyi tarım. Biz hep hayvan gübresi kullanıyoruz. Biz de diğer kimyasal gübreler yok. Kullanmak istesek de kullanamayız. Çünkü bu ürün kimyasal gübreyi kabul etmez." dedi.

        SERACILIK DA İVME KAZANIYOR

        Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel ise Ankara’nın ilçelerinde bazı özel ürünler hariç her ürünün bulunabileceğini belirterek, "Ankara brokoliden aysberge, havuçtan soğana tüm ürünlerin yetiştirildiği önemli bir tarım şehri ve tarımda büyük bir potansiyele sahip. Tahıl üretiminin yanı sıra sebze ve meyve üretiminde söz sahibi bir konumda. Seracılık son dönemde büyük bir ivmeyle gelişiyor. Kesme çiçek üretiminde de önemli bir yere geldik. Ankara’nın parklarını artık Ankara’nın çiçekleri süslüyor. Türkiye’nin her yerine fide sağlıyoruz." diye konuştu.

        Temel, "Bizler çiftçimize, çiftçimiz bize güveniyor. Güzel projelerle Ankara tarımını daha ileri bir noktaya götürmeyi hedefliyoruz." ifadesini kullandı.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.