Türkiye'de Üç Aydan Fazla Kaldı, Beş Yıl Giriş Yasağı Aldı

Türkiye'de Üç Aydan Fazla Kaldı, Beş Yıl Giriş Yasağı Aldı

Türkiye'de üç aydan fazla kalan Alman vatandaşı Hasan Alagöz, 409 lira para cezası ve beş yıl Türkiye'ye giriş yasağı aldı.

Türkiye'de üç aydan fazla kalan Alman vatandaşı Hasan Alagöz, 409 lira para cezası ve beş yıl Türkiye'ye giriş yasağı aldı. Mavi Kart veya vize almadan Türkiye'de üç aydan fazla kalamayacağını bilmediğini belirten Alagöz, başta Başbakan Erdoğan olmak üzere yetkililerden çözüm bekliyor. Başbakanlık Yurtdışı Türkler Başkanlığı (YTB), Mavi Kartı olmayanların Türkiye'de kalma sürelerine dikkat etmeleri gerektiğini bildiriyor.

Alman vatandaşı Hasan Alagöz, Mavi Kart'ı olmadan Türkiye'de üç aydan fazla kaldığı için 409 lira para cezası ve beş yıl ülkeye giriş yasağı aldı. 23 Mayıs'ta Türkiye'ye giriş yapan ve 19 Eylül'e kadar Türkiye'de kalan Alagöz, Türkiye'de kaldığı süre 90 günü aştığı için cezai müeyyideye maruz kaldı. Mağdur vatandaş, Alman vatandaşı olsa da Türkiye'nin kendisinin vatanı olduğunu ve uygulamadan haberi olmadığını belirtti. Alagöz, “Para cezasını geçtik, beş yıl Türkiye'ye giriş yasağı çok ağır. Annem ölse gidemeyeceğim.” diyerek dert yandı. Kendisinin durumunda birçok vatandaşın olabileceğini hatırlatan Hasan Alagöz, Türkiye'nin Köln Başkonsolosluğu'na başvurduğunu belirterek, “Askerliği yapmadığımdan 1996'da Türk vatandaşlığından atılmışım, engel konmuş. ‘Hakkınızda hiç işlem yapamayız' dediler. Askerlik bedelini yatırmayı da teklif ettim, kabul etmiyorlar. Sadece, Alman vatandaşlığından çıkıp Türk vatandaşlığına girmeyi kabul ediyorlar." dedi.

Kendisi gibi birçok insan olduğunu dile getiren Alagöz, “Askerlikten dolayı vatandaşlıktan atıldım. Askerlik bedelini ödeyip hem Türk, hem Alman vatandaşı olmak istiyorum. En azından Mavi Kart versinler. Para cezasını ödeyeyim ama 5 yıl giriş yasağını kaldırsınlar. Türkiye'de üç aydan fazla kalamayacağımı gerçekten bilmiyordum. Türkiye her şeyiyle benim vatanım. Başbakanımıza çağrım; bu sorunumuzu çözsün. Almanya'da yapıldığı gibi Türkiye'de de bize yabancı muamelesi yapılmasın.” diye konuştu.

Başbakanlık Yurtdışı Türkler Başkanlığı (YTB) ise uygulamanın, yabancıların vizesiz Türkiye'de kalma sürelerini düzenleyen 5683 sayılı kanuna uygun olduğunu hatırlattı. Diğer yandan 5901 sayılı Vatandaşlık Kanunu'na göre şu anda, askerlik hizmetini yapmamanın vatandaşlıktan çıkarılma nedeni olmadığını hatırlatan YTB, aranan kişilerden olmamak şartıyla bu durumda da izin alarak Türk vatandaşlığından çıkmanın ve Mavi Kart sahibi olmanın mümkün olduğunu hatırlattı. Mavi Kart'ı düzenleyen 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 28. maddesine göre Mavi Kart'ın vatandaşlıktan izinli çıkış yapanlara ve altsoylarına verildiğini hatırlatan YTB, Hasan Alagöz ve benzeri durumundakilere Mavi Kart verilebilmesinin ancak yasal değişiklikle mümkün olabileceğini aktardı.

Avukat Dr. Hayrullah Özcan ise “Mavi Kartı olan kişi Türkiye'de istediği kadar kalabilir. Ancak sayın Alagöz gibi Mavi Kartı olmayanların dikkatli olması gerek, onların ülkeye girerken de uyarılması gerekir. Artık Türk vatandaşı değiller. Şartları yerine getiriyorlarsa konsolosluklardan Mavi Kart'larını almalılar.” dedi. Mavi Kart'ı hak edip elinde bulunmayan ve bu duruma düşenlerin Türkiye'de dava açması gerektiğini bildiren Özcan, “Bizzat veya bir avukata vekalet vererek Türkiye'de dava açmak gerekiyor. Sayın Alagöz Mavi Kart şartlarını yerine getirirse, ceza ağır olduğundan mahkeme beş yıl ülkeye giriş cezasını kaldıracaktır.” açıklamasını yaptı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.