Türkiye son kale

Türkiye son kale

Doç. Dr. Ufuk Deniz Aşçı, "Türkiye'yi ilk tanıyan devlet Afganistan'dır. Afganistan ve Türkiye'nin kader birliği vardır. Son kale olan Türkiye hiçbir zaman yıkılamaz" dedi

Afganistan Türkler Dayanışma  Derneği ve Afganistan Cünbiş Gençler Birliği Türkiye Temsilciliği 'Büyük Türk Hükümdarı Babürşah'ı Anıyor' adlı program düzenledi.  Program çok sayıda davetlinin katılımı ile Zindankale  Kültür Merkezi Süleyman Şah Salonu'nda gerçekleştirildi. Program Türk ve Afgan Ulusal Marşların okunması ile başladı. Ulusal marşların ardından Kur'an-ı Kerim Tilaveti okundu.

5-2izzetullah-zeki.jpg

Programın açılış konuşmasını yapan Afganistan Türkler Dayanışma Derneği Başkanı İzzetullah Zeki, "Biz geçmiş tarihimizle övünüyoruz ve geçmişimize sahip çıkıyoruz. Türk edebiyatına apayrı bir değer katan Babürşah'ı anmak bizim borcumuzdur. Bu davaya gönül veren herkes farklı illerden buraya geldi. Bize önem ve değer verdikleri çok teşekkür ediyorum" dedi.

Afganistan Türkler Dayanışma Derneği'ni 14 Kasım 2014 tarihinde kurduklarını ifade eden İzzetullah Zeki, konuşmasını şu cümlelerle sürdürdü: "Konya'da 150 aile ve 350'den fazla Afgan öğrenci ile bu derneği kurduk. Öğrencilerimize sahip çıkıyoruz. Kültürel gelişmelerini sağlamak amacıyla her hafta sohbetler düzenliyoruz. Konya'da 2 bin Afgan yaşıyor. Dernek olarak 2 bin Afganlı'nın kaynaşmasını sağlıyoruz."

5-5gulbiddin-moradi.jpg

'TÜRKİYE İÇİN CANIMI VERİRİM'

Cünbiş Gençler Birliği Türkiye Temsilcisi Gulbiddin Moradi ise 1 haftada Ankara ve İstanbul'da yaşanılan terör olaylarından dolayı nevruz şölenini iptal ettiklerini kaydederek, "Son 1 haftada terör saldırılarından ölenlere Allah'tan rahmet diliyorum ve terörü lanetliyorum. 16 Türk Devleti'nden biri olan Babür Devleti'nin kurucusu olan Babür Şah'ı bugün anıyoruz. Babur Şah, Ortaasya'da büyük bir imparatorluğun kurucusudur. Babür Şah sadece bir imparatorluk kurucusudur değildir. O aynı zamanda ilim ve edebiyat gibi alanlarda da çalışmalar yapmıştır. Tarih boyunca unutulmayacak eserler bıraktı. Babürname şu anda dünyada ün kazanmış ve nam salmış bir eserdir. Babür Şah o dönemin en önde gelen edebiyatçılardandır. Babür Şah edebiyat dışında  dinimizin yükselmesi adına  Hint Kıtası'nda büyük camiiler inşaa etti. Bu büyük şairimizi ve hükümdarımızı burada anmaktan mutluyum. Ankara'da ve İstanbul'da gerçekleştirilen saldrırılarda ölenlere tekrardan rahmet diliyorum. Bu ay yıldızlı bayrağın altında yaşamaktan mutluyum. Gerekirse bir Afganistanlı olarak bu bayrak için ve bu vatan için savaşmaya, canımı ortaya hazırım" şeklinde konuştu.

 

SON KALE YIKILMAZ

"Biz, Türkiye kurulduğunda ilk tanıyan devleti unutmadık. Türkler'e çok ihanet edildi.Hala da bu ihanetleri görmeye devam ediyoruz. Son kale olan Türkiye hiçbir zaman yıkılamaz" diyen Doç. Dr. Ufuk Deniz Aşçı,  Babür Şah'ın insanı temel alan bir sosyal devlet anlayışının olduğunu ifade etti. Aşçı, "Babür Şah merkezi idareyi güçlendiren bir anlayış sergiledi. Devletin merkezini güçlendirdi. İnsanların birbirine kaynaşmasını ve ortak bir dilin konuşulmasını sağladı. Babür Şah, insanı ön plana alan sosyal devlet anlayışı ortaya koydu. İnsanların bir arada yaşaması adına töreyi uyguladı. Babür Şah, halkın dilinden anladığı için halka hakim oldu. Babür Şah'ın amacı öldükten sonra halk tarafından iyi anılmasıdır" ifadelerini kullandı.

5-3fatih-erbay.jpg

Yrd. Doç. Dr. Fatih Erbay ise, "Babür Şah 1483 yılında 15 yüzyılın sonlarında doğdu. Babür Şah özel bir evde dünyaya geldi. Ailesinden gelen geleneği ölene kadar sürdürdü. Babür Şah'ın yaşadığı çevre 16. yüzyılda Türkler'in dünyanın 4'te birine sahip olduğu bir çevre. Babür Şah, Osmanlı Devleti ile ikili ilişkiler kurmak istedi. Ama uzakta olduğu için kuramadı. Osmanıl Devleti yerine Safeviler ile ilişki kurdu. Babür Şah herşeyi yoktan var etti. Babür Şah 12 yaşında tahta çıktı. Babür Şah hayatını Babürname'de 3 parçada anlatır. Hikaye doğduğu şehir Fergana'da başlıyor. Fergana'dan Kabil'e. Kabil'den Hindistan'a uzanıyor. Fergana'da kendi ailesini anlatır. Kabil'de savaşları anlatır. Hindistan'da ise hem savaşlarını hem de oradaki gördüklerini anlatır" cümlelerini kullandı.

AHMET SÜTCÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.