“türkiye Ekonomisi Tehdit Altında”

“türkiye Ekonomisi Tehdit Altında”

Zirve Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve uluslararası ekonomist Yrd.

Zirve Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve uluslararası ekonomist Yrd. Doç. Dr. Abulkadir Nağaç, ABD’nin ekonomik krizden çıkmaya başlaması ve ABD merkez bankası FED’in parasal genişlemeyi yavaşlatacağı açıklamalarının tüm dünyada ve Türkiye’de büyük yankı uyandırdığına dikkat çekti. Abulkadir Nağaç, “Bunun nedeni şüphesiz ABD’deki gelişmelerin, özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin, ekonomilerinin ciddi anlamda son gelişmelerden etkilenecek olması. Dolardaki hareketlilik ve faizlerdeki artış bunun ilk belirtileri.” dedi.

        ABD’de parasal genişlemenin durması ve faizlerdeki yükselmenin gelişmekte olan ülkeleri negatif etkilediğini belirten Yrd. Doç. Dr. Abulkadir Nağaç, Türkiye gibi finansal kaynak olarak dışa bağımlı ülkelerin 2008 krizinden sonra ABD gibi büyük ekonomilerden kaçan paralara ev sahipliği yaptığını ifade etti. Şartların tekrar iyileşmesiyle sermayenin gelişmekte olan ülkelerden çıkıp tekrar büyük ekonomilere akacağını belirten Nağaç, bu durumun gelişmekte olan ülkeleri zorlayabileceğini söyledi.

        Yeni dönemde Türkiye ekonomisi için tehdit olabilecek birkaç problem olduğunu hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Nağaç, “Bunlardan en önemlisi son 10 yıldır süren siyasi ve ekonomik istikrara rağmen Türkiye’nin hala finansal olarak dışa bağımlılıktan kurtulamaması. Esasında ekonomik büyümemizin ana motoru iç tüketim. Maalesef iç tüketimimiz borçla finanse ediliyor. Hane halkı borcunun Gayri Safi Milli Hasıla’ya oranı 2003’te yüzde 3 iken 2012’de bu oran yüzde 17’ye kadar çıktı. Bunun yanında, tasarruf oranlarının da ciddi düşmesi yatırımlarımızın finansmanını dışarıda aramaktan başka çare bırakmadı.” diye konuştu.

        SİYASİ GERİLİM YUMUŞAMAZSA TÜRKİYE KREDİ KAYBEDER

        Türkiye için diğer bir problemin hala dünya çapında markaya sahip olunamaması olduğunu kaydeden Nağaç, Türkiye'de krize dayanıklı dünya çapında ihracat yapan büyük bir firma olmadığını kaydetti. Gezi Parkı olaylarında yaşanan siyasi gerilimin Türkiye’yi olumsuz etkilediğini belirten Nağaç, yumuşama olmazsa Türkiye’nin uluslararası arenada kazandığı kredileri kaybedebileceğini vurguladı. Abdulkadir Nağaç, “Büyük şirketlerin çoğu hala iç piyasadan medet umuyor. Bu dönemde TL üzerinde değer kaybı baskısı olacağından dövizle borçlanan şirketler tehdit altındalar. Bir diğer tehdit unsuru siyasi gerilim. Özellikle gezi parkı olaylarından sonra artan siyasi gerilim yerini bir yumuşamaya bırakmazsa, orta doğudaki siyasi istikrarsızlığın da etkisiyle, Türkiye son dönemde uluslararası arenada kazandığı krediyi kaybedebilir.” ifadelerini kullandı.

        Nağaç, Türkiye’nin tüm problemlerine rağmen bazı avantajlara sahip olduğunun altını çizerek şunları kaydetti: “Siyasi gerginlik aşılırsa ve Türkiye bölgedeki tek istikrarlı liman olma özelliğini korursa, kendisini diğer gelişmekte olan ülkelerden ayrıştırarak krizi hasarsız atlatabilir. Son 10 yıldır insanımızda ekonomiye karşı bir güven hissi oluştu. Bu güven hissinden dolayı da harcamalar, borçlanarak da olsa, ciddi arttı. Ülkenin yöneticileri bu güven hissini kıracak kötü adımlar atmazsa ve iyimserlik devam ederse bu dönemde sıkıntı yaşamayız.”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.