Türkiye 200 milyon dolara besilik hayvan ithal edecek

Türkiye 200 milyon dolara besilik hayvan ithal edecek

2017 yılında saman, 2018 yılında Angus ithal eden Türkiye, 2022 yılında besilik hayvan ithal edecek.

Türkiye, hayvancılıkta her geçen gün geriye gidiyor! Uygulanan yanlış politikalardan dolayı ülke, hayvancılıkta ithalata bağımlı hale getirildi. Yetersiz ve plansız desteklerle ülke kaynakları heba edilirken, yapılan ithalatla da milyarlarca doların yurt dışına transfer edilmesine neden oluyor. 

Görevden alınan eski Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, besilik hayvan ithalatının 2022 yılına kadar kısmen devam edeceğini ve 2022 yılından itibaren ülkenin ihtiyacını kendi üretimiyle karşılar hale gelerek ithalat kapılarının bir daha açılmamak şartıyla kapatılacağını belirtmişti. Tarım Bakanlığının resmi açıklamasına rağmen gerçekler öyle olmadı! Ülkede hayvan varlığında bir artış olmadığı gibi azalırken, besilik hayvan ithalatı için yeniden düğmeye basıldı. Bakanlık et arzında yaşanması muhtemel bir tehlikeye karşı tedbir almak amacıyla besilik hayvan ithalatı için Haziran ayında çalışmaları başlatırken, bu çalışmaların sonuna gelindi.

VERİLEN SÖZLERİN HESABI NEDEN SORULMUYOR?

Bekir Pakdemirli’nin ülkede hayvan varlığının giderek arttığını ve Türkiye’nin 2022’den sonra besilik hayvan ithalatına ihtiyacı kalmayacağını beyan etmesine rağmen gelinen noktada birçok işletmenin üretimden çekilmesi, birçoğunun da yarı kapasite ile çalışması söylenildiği gibi ülkede hayvan varlığında bir artış olmadığını, tam aksine daha da geriye gittiğini gözler önüne seriyor.

İTHALATIN FATURASINI DA 85 MİLYON ÖDEYECEK!

Ülkede hayvan varlığı artmadığı halde artmış gibi gösterilerek yıllardır sorunların üstü örtülürken, gelinen noktada ülke yeniden ithalata mahkûm bırakıldı. Bekir Pakdemirli, görevden alınınca ceketini alıp giderken, uygulanan yanlış politikaların faturasını da 85 milyon olarak ülke vatandaşı ödeyecek!

150 BİN BAŞ BESİLİK HAYVAN AVRUPA VE GÜNEY AMERİKA’DAN İTHAL EDİLECEK!

150 bin baş besilik hayvan ithalatının üçte ikisinin Güney Amerika’dan, üçte birinin de Avrupa’da yapılması planlanıyor. Güney Amerika’dan yapılacak canlı hayvanın ortalama kg fiyatı 3,70 dolar, Avrupa’dan ithal edilecek canlı hayvan kg fiyatı ise 4,10 Euro civarında bulunuyor. İthal edilecek ortalama besilik hayvanın canlığı ağırlığının 350 kg olacağı düşünülürse, her bir hayvan Güney Amerika’dan 23 bin liradan, Avrupa’dan ise 26 bin liradan ithal edilecek. Ortalama hayvan başı 25 bin liradan hesap edilirse, 150 bin baş ithalat için yaklaşık 200 milyon dolar ödenecek.

YENİ BAKAN DÖNEMİNDE DE SORUNLARIN ÜSTÜ ÖRTÜLMEYE DEVAM EDİLİYOR!

n Hayvancılıkta yaşanan sorunların üstü yeni Bakan Vahit Kirişci döneminde de örtülmeye devam edilirken, diğer taraftan ithalat çalışmalarının yapılması yapılan hatalardan hâlâ ders alınmadığını gösteriyor. Vahit Kirişci’nin bir taraftan ülkede hayvan sayısının arttığını açıklarken, diğer taraftan ithalat için düğmeye basılması, ‘Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu’ deyimini akıllara getirdi.

TARIM BAKANLIĞI 6-8 AY İÇİNDE ET ARZINDA CİDDİ BİR SIKINTI ÖNGÖRÜYOR!

Tarım Bakanlığı, hayvan varlığının giderek azalmasından dolayı önümüzdeki 6-8 ay içinde kırmızı ette büyük bir açığın yaşanacağını öngörüyor. Yaşanan ekonomik krizden dolayı et tüketiminin yüzde 30 ile 40 düştüğü bir ortamda ülkenin et arzında bir sıkıntı öngörülmesi, ülkenin hayvancılıkta nasıl bir sıkıntı içinde olduğunu da gözler önüne seriyor.

TARIM BAKANLIĞI BÜROKRATLARI GECELİ GÜNDÜZLÜ ÇALIŞIYOR!

Tarım Bakanlığı, besilik hayvan ithalatına yönelik çalışmaları hummalı bir şekilde devam ettirirken, bakanlık kaynaklarından alınan bilgilere göre çalışmalarda sona gelindi. İlk planda 150 bin baş besilik hayvan ithalatı için özel sektöre izin verilecek. Et ve Süt Kurumu’nun, sözleşmeli üretim kapsamında yapacağı besilik hayvan ithalatına yönelik çalışmalar ise devam ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.