Türk Otomobilciler Rusya’ya Çıkarma Yaptı, Hedef 1 Milyar Dolar

Türk Otomobilciler Rusya’ya Çıkarma Yaptı, Hedef 1 Milyar Dolar

Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen otomobil yan sanayi fuarı Automechanika’ya 70’in üzerinde Türk şirketi katıldı.

Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen otomobil yan sanayi fuarı Automechanika’ya 70’in üzerinde Türk şirketi katıldı. 2012’de Rusya pazarına 700 milyon doların üzerinde ihracat yapan sektörün 2013 hedefi en az 1 milyar dolar.

Expocenter uluslar arası fuar alanında gerçekleşen etkinlik 29 Ağustos’ta sona erecek. Rusya pazarında yatırım da planlayan sektör temsilcileri fuardaki yoğun ilgiden memnun.

Otomobil yan sanayi sektörünün Rusya’da etkin olabilmesi için 4-5 yıldır yoğun bir çaba içinde olduklarını ifade eden Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği Ticaret Başmüşaviri Atilla Kızılarslan, devlet ve sektör temsilcilerinin işbirliği içinde olduğunu, Rusya’da otomobil sektöründe üretim ve üretim sonrası alandaki boşlukları çok iyi değerlendirmek istediklerini söyledi.

TÜRK OTOMOBİLCİLER KALİTE İLE GÖZ DOLDURDU

Türkiye’den gelen firmaların çok kaliteli ürünlerle fuarda göz doldurduğunu vurgulayan Kızılarslan, “Rusya ve BDT ülkelerinde sektörde bir numara olma imkanımız var. 1990’lı yıllardan itibaren Rusya’ya geleneksel olarak tekstil ve yaş meyve sebze sektöründe ağırlık verdik. Otomobil yan sanayi de Rusya’yı keşfetti. Firmalarımız burada üretim de planlıyor. Rusya’ya sektörün ihracatı bu yıl 1 milyar doları geçer. 2014 hedefleri ise çok daha yüksek.” dedi.
Müşavirliğin sektör açısından en güncel veri tabanına sahip olduğunu, Rusya pazarında çalışacak şirketlerin kendileri ile irtibatlı olmalarını isteyen Kızılarslan, “Biz burada ihracatçı firmalarımıza yardımcı oluyoruz. Burada başarılı olmak için gümrüğü temizlenmiş ürünlerin depoda hazır tutulması önemli. Bunun dışında pazarı yakından takip etmek gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

TUSKON KÖPRÜ KURUYOR

Fuar alanında Türk stantlarını gezen TUSKON Rusya Temsilcisi Ali Tırnava da Türk şirketlerin Rusya pazarında başarılı olabilmeleri için çalıştıklarını söyledi. Tırnava, “Önce pazara girmelerini daha sonra da burada yatırım yapmalarını arzu ediyoruz. Rusya’da bu konuda açık var. Rusya’da her geçen gün otomobil fabrikalarının sayısı artıyor. Yedek parça üzerine önemli fırsatlar var. Türk şirketlerinden başarılı örnekler var. TUSKON olarak bizler de her türlü desteği vermeye hazırız. Fuar çok canlı. İlk defa katılan Türk firmalarında ayrı bir heyecan var. Bu fuarın başarılı işbirliklerine başlangıç oluşturmasını istiyoruz.” temennisinde bulundu.

RUSYA’DA ÜRETİM PLANLANMALI

Türkiye ve Ortadoğu’nun en büyük filtre üreticisi Asaş Otomotiv’in Rusya Bayii ve Genel Koordinatörü Osman Nuri Yılmaz, İskenderun ve Sapanca’da iki ayrı tesiste 2 bin 500 personelle üretim yaptıklarını Türkiye’de otomobil üreticilerinin hepsine filtre verdiklerini söyledi. Üretimlerinin yüzde 50’sini ihraç ettiklerini ve Rusya otomobil sektörünü de yakından takip ettiklerini kaydeden Yılmaz, “Rusya’da KAMAZ’la görüşmelerimiz sürüyor. Fuara katılarak pazarı daha yakından tanımak istedik. Beklentilerimiz gerçekleşirse burada üretim yapmayı da planlıyoruz.” dedi.

Rusya pazarının farklı bir ticari anlayış olduğunu, buna göre yerel istihdamla başarıyı yakalamak istediklerini vurgulayan Yılmaz, “Rusya en büyük otomobil pazarlarından biri. Kalitemizle ilgili hiçbir sorunumuz yok. Şu anda ucuz malların hakim olduğu görüntü var ama zamanla kaliteye doğru bir dönüş olacaktır. Rusya’da devlet politikası gereği belli bir süre zarfında üretimin yüzde 70’inin yerlileşmesi planlanıyor. Siz ne kadar kendinizi kabul ettirseniz bile burada üretim yapmak zorunda kalacaksınız. Bu yüzden pazarın durumuna göre Alabuga Serbest Bölgesinde kısmi üretime başlamayı planlıyoruz.

TÜRKİYE OTOMOBİLİNİ ORTA VADEDE YAPAMAZ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yerli otomobil üretimi ile ilgili taleplerini değerlendiren Yılmaz, “Dünyada bu sektör daha ölçeğe dayanıyor. Türkiye’nin yedek parça ihracatı 10 milyar dolar. Bu önemli bir rakam ama yeterli değil. Skoda, Porsche, Volkswagen aynı parçalardan yapılıyor. Türkiye’de bir otomobilin başarılı olabilmesi için bir modelden en az 50 bin satması gerekiyor. Bu orta vadede zor. Bir de bu piyasanın oyuncuları montajdan ciddi para kazanıyor. Kimse risk almak istemiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

KONYALI OTOMOBİLCİLER RUSYA PAZARINDA

Konya’da Serhat Otomotiv olarak SRT markası ile şanzıman dişleri ve turbo kelepçelerini ve turbo hortumlarını ürettiklerini ifade eden Salih Baltacı ilk kez katıldıkları Rusya pazarından memnun olduklarını söyledi. Sürekli ihracat yaptıkları Avrupa pazarlarına göre Rusya’yı biraz farklı bulduklarını kaydeden Baltacı, “Rusya’nın çok önemli bir pazar olduğunu keşfettik. Buraya uygun satış stratejileri geliştirmemiz lazım. Türkiye’ye döndüğümüzde burada gördüklerimizi analiz ederek bunun üzerine bir planlama yapıp bu pazarda sürekli olarak var olmak için çalışacağız.

Konya’da otomotiv yan sanayi olarak çok ciddi bir üretim kapasitemiz var ve satışlarımızı sadece yurt içi olarak sınırlamak doğru olmaz. İhracat yaparak sektörün gelişmesi ve ülkemizin gelirinin artmasına katkı sağlamalıyız. Konya fabrikaları çoktandır Avrupa’ya ve Arap ülkelerine ürünlerini satıyor. Ancak, Rusya ve BDT ükelerinin bu kadar önemli olduğunu yeni kavrıyoruz. Bu pazara şimdi girmeliyiz, çünkü birkaç yıl sonra bu epey zorlaşacak kanaatindeyim.” şeklinde konuştu.

Rusya pazarından umutlu olduklarını belirten Yavuzsan Otomotiv’den Ömer Yavuz da şu değerlendirmede bulundu: “Şirketimiz 1969 senesinde Konya’da kurulmuş ve o zamandan bu yana tüm arabalar için fren disk ve aynası imal eden bir firmadır. 75 personelimiz var. Rusya pazarını araştırmayı düşündük ve bunun için buradayız, ilk gelişimiz ama çok umutluyuz. Burada iyi müşteriler bulacağımızdan eminiz. 20 ülkeye ihracatımız var, buraya mamullerimiz toptancılar vesilesiyle gelmişti, ancak Rusya’ya kendimiz ihracat yapmadık. Fuar kalabalık ve burada müşteri portföyümüzü güçlendirmeyi hedefliyoruz.” CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.