‘Türk milletinin öfkesini yansıttım’

‘Türk milletinin öfkesini yansıttım’

Charlie Hebdo dergisinin Türkiye’deki depremle ilgili yayımladığı iğrenç karikatüre çizdiği karikatürle tepki gösteren Filistinli Abrar Sabbah, “Çizdiğim karikatürle Türk milletinin öfkesini yansıttım ve Türkiye’ye olan vefa borcunu ödemek istedim” dedi

RÖPORTAJ: İBRAHİM BÜYÜKEKEN

Charlie Hebdo dergisinin Türkiye’deki depremle ilgili yayımladığı iğrenç karikatüre çizdiği karikatürle tepki gösteren Filistinli Abrar Sabbah, “Çizdiğim karikatürle Türk milletinin öfkesini yansıttım ve Türkiye’ye olan vefa borcunu ödemek istedim” dedi

EN ANLAMLI TEPKİ FİLİSTİN’DEN

Türkiye, Animasyon ve Grafik Sanatçısı Abrar Sabbah’ı Fransa’da yayımlanan Charlie Hebdo dergisinin Türkiye’de yaşanan depremle ilgili yayımladığı karikatürü yeniden yorumlayarak çizdiği ve sosyal medya hesabında paylaştığı karikatürüyle tanıdı. Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünden mezun olan Filistinli Abrar Sabbah, Charlie Hebdo dergisinin iğrenç karikatürüne karşı en güzel tepkiyi sanatıyla verdi.

3-002.jpeg

TÜRKİYE BENİM İKİNCİ VATANIM

Merhaba Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulanan Filistinli Karikatürist, İllüstratör ve Grafik Tasarımcısı Abrar Sabbah, “Türkiye ve Suriye’de şiddetli yıkıma neden olan depremi öğrenince içime büyük bir hüzün çöktü.  Çünkü; Türkiye benim ikinci vatanım. Charlie Hedbo dergisindeki karikatüre tepki amaçlı yeni bir karikatür çizdim ve sosyal medya hesabında paylaştım. Karikatürü binlerce kişi paylaştı. Türk insanının sesi oldum” dedi.

**Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Abrar Sabbah Kimdir?

-2021 yılında Selçuk Üniversitesi İletişim Gazetecilik Bölümünden mezun oldum. Şu anda grafik tasarım ve dijital illüstrasyonlar yapıyorum. Filistin’den Türkiye’ye YTB bursuyla gazetecilik okumak için gelmiştim. 2021 yılında mezun olduktan sonra Filistin ve Türkiye çalışmalarım devam etti. Türkiye’yi ikinci vatanım olarak görüyorum.

714353fa-a4b8-4dbd-a291-8a1f280cebbe-002.jpg

KENDİMİ ENKAZ ALTINDA KALMIŞ GİBİ HİSSETTİM

**Türkiye sizi Fransız dergisi Charlie Hedbo’nun yayımladığı karikatüre tepki amaçlı çizdiğiniz Türk bayraklı karikatürle tanıdı. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

-6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremin ardından Türkiye’nin 10 şehrinde büyük bir yıkım olduğunu öğrendim. Ayrıca Suriye’de de depremin etkisinin büyük olduğunu sabah uyanınca öğrendim. İçime büyük bir hüzün çöktü. Çünkü; Türkiye benim ikinci vatanım ve ben bu ülkede okudum. Türkiye’deki arkadaşlarım aklıma geldi. Sanki kendimi ve ailemi enkazın altında kalmış gibi hissettim. Depremin ilk günlerinde Fransa’da yayımlanan Charlie Hedbo dergisi çok ahlaksız bir karikatür paylaştı. Milyonlarca insanın acısıyla dalga geçtiklerini anladım. Buna sessiz kalamadım. Milyonlarca insanlar gibi ben de rahatsız oldum. Ne yapabilirim diye düşündüm. Buna sessiz kalmak istemedim. Buna hangi yolla gereken cevabı veririm diye düşündüm. Çizimin asli halini alıp, onu revize ederek, değiştirerek, istediğim şekilde dizayn ettim. Karikatürün üzerinde çok kışkırtıcı sözler vardı.  “Deprem oldu artık tank göndermeye gerek yok” yazısını silerek, onun yerine bir yumruk çizdim. Türk bayrağını bu yumruğun içine yerleştirdim. Türk halkı pes etmeyen bir halktır. Türk halkı ve Türkiye böyle büyük acıdan sonra umudunu kesmeyip yeniden daha güçlü ayağa kalkacak inşallah. Ben buna yürekten inanıyorum. Fransızlara doğru karikatür nasıl olur gösterdim.

a13f5df1-1e7a-48de-b081-8ae27bd89b86-002.jpg

SOSYAL MEDYA SAYESİNDE MİLYONLARA ULAŞTI

**Sizin çizdiğiniz karikatür ilk olarak nerede yayınlandı? Bu karikatürü binlerce insan sosyal medya hesaplarında paylaştı. Karikatürün bu kadar ilgi göreceğini düşündünüz mü?

-Kendi öfkemi ve düşüncelerimi bir çizim yoluyla yansıtmak istedim. Bu karikatürü ilk başta instagram hesabımda paylaştım. Sonra Twitter, Facebook gibi sosyal medya hesaplarımda paylaştım. Sonradan başka insanlar da kendi sosyal medya hesaplarında paylaşmaya başladı. İnstagram ve Twitter takipçilerimde bile çok ciddi bir artış oldu. Bu karikatürü paylaşan herkese teşekkür ediyorum. 

Ben bu kadar bir etkileşim olacağını beklememiştim. Büyük oranda büyük bir etkileşim alması beni çok şaşırttı. Sadece Türkiye’de değil birçok ülkede bu karikatür büyük ilgi gördü. Günümüzdeki en önemli ve güçlü iletişim aracı artık sosyal medya. Bu karikatür bence sosyal medya sayesinde çok geniş kitlelere ulaştı. Bu karikatür Türk milletinin de öfkesini temsil etti ve onların sesi oldu. Bu karikatürle Türk insanının söylemek istediği şeyleri söyleme fırsatı buldum. 

f4088c36-9479-4ebc-a7bf-d45a07f6eee1-002.jpg

“BİZE MORAL VERDİN” DİYE TEŞEKKÜR ETTİLER

**Bu karikatür sadece sosyal medya hesaplarında değil birçok gazete ve televizyonlarda da yayınlandı. Hatta bilboardlarda bile sizin karikatürünüz paylaşıldı. Size gelen olumlu tepkiler nasıl oldu?

-Bu konuda çok sayıda yorumlar ve mesajlar aldım. “Biz gerçekten çok kötüydük, psikolojimiz çökmüştü. Sen bize moral verdin” diyenler oldu. “Biz öfkemizi ortaya çıkaramadık ama sen bizim sesimiz oldun” diyenler de oldu. Şöyle enteresan bir soru da geldi. “Sen Filistinlisin. Ama Neden Türkiye ile ilgili böyle bir mesaj gönderdin” diye soranlar da oldu. Evet ben Filistinliyim. Ama ben her zaman Türkiye’yi ikinci vatanım olarak görüyorum. Türkiye’ye ve Türk milletine duyduğum sevgiden dolayı bu çalışmayı ortaya çıkardım. Türkiye’den üst düzey devlet görevlileri de arayıp teşekkür etti. YTB gibi kuruluşların yanı sıra TRT ve AA gibi kurumlardan da arayıp teşekkür ettiler. 

KASKLI MELEKLER ÇİZİMİ DE BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

**Türkiye’deki depremlerle ilgili başka çizimlerinizde oldu mu? Onlardan da bahsede bilir misiniz?

-Arama kurtarma çalışmaları sürerken, “kasklı melekler” olarak adlandırdığım arama kurtarma ekipleri için bir çizim daha yaptım. Bu çizimimle sahadaki arama kurtarma ekiplerini göçük altında kalanların kurtarıcısı olarak tasvir ettim. İkinci karikatürü çizerek, depremin devamındaki soğuk geceler ve gündüzler boyunca durmadan, pes etmeden, bir canı kurtarmak için mücadele eden gizli gerçek kahramanlara, ‘kasklı meleklere’ yani arama kurtarma ekiplerine ufak da olsa bir teşekkür mesajı göndermek istedim. Karikatürdeki kask arama kurtarma ekiplerini temsil ediyor. Enkaz altında mücadelesini veren, geçtiği her türlü tehlike ve zorluktan dolayı tozlanıp çatlayan bu kask, enkaz altından kurtardığı bebeği anne şefkatiyle koruyarak taşıyor. Aslında kurtardığı her canın yeniden doğması ve hayata umutla gülmesine neden oluyor. Arama kurtarma ekipleri bu yaşanan felaketin ardından ortaya koydukları fedakârlıkla bu sürecin gerçek kahramanları oldular. Onlar karanlıkta hayata tutunmaya çalışan ve sesini ulaştıramayanların umudu oldular. Ellerine ve ayaklarına sağlık, hep var olsunlar. Onlar bizim büyük onurumuzdur.


KARİKATÜRLERİMLE MÜCADELE EDECEĞİM

**Karikatür çizimi İslam dünyasında çok geri kalan bir sanat. Bu alanda yıllardır Batılılar hep önde oldu. Zaman zaman çizilen karikatürlerle Müslümanların kutsal değerlerini de hakaret ettiler. Sanatınızla da bunlara karşı mücadele etmeyi düşünüyor musunuz?

-Kesinlikle karikatürümle de mücadale etmeye devam edeceğim. Bu alanda bir eksiklik olduğu doğru. 2015 yılında Charlie Hedbo dergisi Peygamber efendimize hakaret etmişti. Şimdi de insanların acısıyla dalga geçiyorlar. Onlara karşı sanatımla mücadele etmem ve savaşmam lazım diye düşündüm. Kalem yoluyla savaşı kastediyorum. En etkili silahlardan biri de kalemdir. Onların anlayacağı bir dille sözlerimi görsele dönüştürerek, cevap verdim. İnşallah onlara güzel cevabı vermişimdir. 

2.jpeg

FİLİSTİN VE TÜRK HALKININ SESİ OLACAĞIM

**Bundan sonra hem Filistin halkının yaşadığı dramı hem de diğer Müslüman halkların sesini duyurmak için bu tür karikatürleri çizmeye devam edecek misiniz?

-Tabii ki bu konularda çizimlerim devam edecek. Gazetecilik alanından geldiğim için görsel sanatı da kullanarak, insanlarımızın sesi olmaya devam edeceğim. Mücadelem kesinlikle bitmeyecek. Birçok kişinin sesi olmaya devam edeceğim.  Filistin benim anavatanım Türkiye ise ikinci vatanım. İki vatanıma da sanatımla hizmet edeceğim. Filistin ve Türkiye kardeşliği konusunda çizdiğim çalışmalar da var. Günümüzdeki medya bazı şeyleri saklamaya çalışıyor. Sanatımla sözleri görsel hale dönüştürerek, birçok kişinin sesi olacağım.

FİLİSTİN HALKI DERİN BİR ÜZÜNTÜ YAŞADI

**Türkiye’deki depremden sonra Filistin halkının duyguları nasıldı?

-Filistin halkı Türk halkı kadar bu konuya ilgi gösterdi. Depremin olduğu günden bu yana haberleri çok önemseyerek takip ediyor. Yardım kampanyaları düzenliyor. Maddi ve manevi olarak Türk halkına destek vermeye çalışıyor. Filistin’den bir doktor ekibi Türkiye’ye geldi. Türk halkı her zaman Filistin halkının yanında oldu. Türkiye’de yaşanan zor zamanlarda kardeş olarak Türk halkının yanında olmak zorundayız. Türk halkı Filistin konusunda hep tek yürek olmuştur. Türkiye’nin ve Türk milletinin Filistin halkına verdiği maddi ve manevi desteği hiçbir zaman unutmadık. Biz iki millet tek ümmetiz. Her zaman kardeş olarak birbirimize destek olmalıyız. 

1-3.jpg

KONYALILAR FİLİSTİN DAVASINA ÇOK DUYARLI

**Konya halkına Filistin davası konusu diğer konularda ne mesaj vermek istersin?

-Konya halkının Filistin davasına nasıl sahip çıktığına burada şahit oldum. Burada insanlar Filistin konusunda çok duyarlı. Konya’da insanlar yoğun bir şekilde Kudüs’ü ve Filistin’i önemsiyor. Çok sayıda faaliyetler yapılıyor. Her iki halk da kardeşlik duygularını yansıtmaya çalışıyor. Ben buraya MTBB vasıtasıyla geldim. Depremde kaybettiğimiz kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Yaralılara da acil şifalar diliyorum. Herkese sabırlar diliyorum. Çok geçmiş olsun. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum